Дачић: Куртију одговара стално заоштравање ситуације, а нама мир

16. јун 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију одговара стално заоштравање ситуације, док Србија жели мир и стабилност, јер је опстанак српског народа најважнији.

Дачић је за ТВ Пинк навео да приштинске власти раде све у циљу изазивања реакција Срба који живе на КиМ и изазивања њиховог сукоба са Кфором како би међународна заједница реаговала оштро према Србији.

"Куртију као да је пропао дан или недеља ако не изазове неки нови инцидент. Мислим да смо дошли до тога да више нема где даље, у смислу тога да су Срби принуђени да се боре за голу егзистенцију. Овде није реч о политичком надметању, политичким препуцавањима, да ли ће Срби сада да се политички организују и имају одређени број посланика или одборника у институцијама, него је реч о физичком опстанку, јер се дешавају хапшења људи, пуца се на људе, реч је о нарушавању тих основних људских и грађанских права," рекао је Дачић.

Коментаришући недавно хапшење тројице наоружаних косовских специјалаца на територији централне Србије од стране припадника српске полиције, Дачић је рекао да они нису имали право да буду на тој локацији и да је то тешко кривично дело.

Додао је да као оправдање за улазак на територију централне Србије они користе изговоре да су се ту нашли случајно, наводећи да иако може да се догоди да неко залута на туђу територију у овом случају није реч о томе.

Како је навео, чак и да је тачна Куртијева прича да су били 300 метара од  административне линије они ту не би смели да буду, јер то није по Кумановском споразуму, а на том простору могу да патролирају само јединице Кфора.

"Мислим да су они сада у проблему како да објасне зашто су ови полицајци били на територији централне Србије. Очито је да је Приштина суочена са читавим низом захтева које Курти уопште не жели да испуњава, њему одговара стално заоштравање ситуације, нама одговара мир, стабилност, да немамо инцидената, јер нам је опстанак нашег народа најважнији," рекао је Дачић.

Он је истакао и да је Вучић зато позвао све Србе на мирне протесте.

"Међународна заједница би требало да изврши притисак да се деси деескалација у смислу да се повуку градоначелници, полицијске снаге и да се пусте сви Срби који су ухапшени," рекао је Дачић.

 

Извор: Танјуг