Дачић: Главни паликућа на Балкану је Курти

16. дец 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас, на конференцији за медије након састанка са шефицом дипломатије Буркине Фасо, да све што се дешава у Приштини пролази без било какве реакције међународне заједнице и да су у питању двоструки стандарди, коментаришући вест о извођењу заједничке војне вежбе тзв. КБС и албанске војске.

„Могли сте да прочитате вест да се одржавају заједничке војне вежбе, како они кажу, две војске. Приштински, тзв. лажни министар одбране је рекао да су то две војске а један народ. Само замислите ситуацију да Србија одржава такве вежбе са Републиком Српском,“ рекао је Дачић.

Дачић је додао да није било реакција међународне заједнице, будући да Приштина не може да има војску.

То није у складу са Резолуцијом 1244 и то само потврђује да они раде на стварању једне државе, односно "Велике Албаније". Зато желим да упозорим Приштину да не користи ситуацију око избора у том смислу да прави даље ескалације проблема на терену,“ нагласио је министар Дачић.

Министар Дачић је напоменуо да је Србија чврсто опредељена за наставак дијалога, али да овакве провокације сигурно представљају велику сметњу.

„Као што сам рекао више пута, главни проблем, главни паликућа на Балкану јесте Курти, али му помажу сви они који га толеришу. Они су саучесници у свему томе, а на крају, очекују да Србија плаћа цену за тако нешто. Када су албански терористи тзв. ОВК нападали српску војску и полицију деведесетих година, шта се десило? Јесу ли тада Холбрук и остали седели са њима заједно и разговарали. Имате снимке и све остало. А сада, Срби на северу Косова су терористи, је л' тако? Са њима се не разговара, не може да се разговара, треба да се хапсе, треба да се протерају!? То су ти двоструки стандарди међународне заједнице и ја могу само да, још једном, искажем, не само разочарење, него и велико огорчење Србије због тога што нико не реагује, а очигледно је реч о стварању Велике Албаније у овом региону,“ закључио је Дачић.