Дачић другог дана у Њујорку са бројним шефовима дипломатија

19. сеп 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је, на маргинама Генералне дебате 78. заседања ГС УН, имао билатералне састанке са министрима спољних послова Аргентине, Свете Луције, Саудијске Арабије, Руанде, Антигве и Барбуде, Републике Кирибати, Боцване, Филипина и Сенегала.

Поред билатералних сусрета, на маргинама глобалног скупа у Њујорку министар Дачић имао је прилику и за кратке сусрете и разговоре са, између осталих, високим представником ЕУ за спољну политику и безбедносну политику Жозепом Борељом, председником Републике Кипар Никосом Христодулидисом, председником Републике Хрватске Зораном Милановићем, генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић.

У разговору са МИП Аргентине Сантјагом Кафијером константовано је да су билатерални политички односи две земље на изузетно високом нивоу.

Министар Дачић је подвукао да је Србија опредељена да, на темељу традиционално пријатељских и блиских веза са Републиком Аргентином, додатно ојача политички дијалог на свим нивоима.

Саговорници су нагласили важност поштовања међународног права и принципа суверенитета и територијалног интегритета, за шта се обе државе залажу.

На састанку са министром спољних послова Свете Луције Алвом Романусом Баптистом саговорници су, у пријатељском разговору, подвукли спремност за даље јачање билатералне сарадње, како на политичком плану, тако и у другим областима, као што су пољопривреда, образовање, размена научних и технолошких достигнућа и пракси. Нарочито је подвучена важност унапређења привредних веза, кроз стварање одговарајућих оквира и услова за јачање сарадње пословних заједница, што ће допринети превазилажењу последица економске кризе.

Током разговора са министром туризма, трговине и индустрије Републике Кирибати Мајкл Бути Науан, министри су се сагласили да је потребно радити на унапређењу билатералне сарадње, као и на продубљивању сарадње у свим областима, укључујући и у оквиру међународних организација.

У разговору са МИП Сенегала Ајсатом Тал Салом, министри су се сагласили да добри односи две државе и дугогодишње пријатељство датирају још из времена бивше Југославије, посебно из времена оснивања Покрета несврстаних земаља. Саговорници су истакли да и поред одличних билатералних односа постоји простор за унапређење економске сарадње. Изражен је интерес обе стране за интензивирање политичког дијалога и реализацију посета на високом и највишем нивоу.

На састанку са МИП Антигве и Барбуде Еверли Пол Чет Грином договорено је да се у скоријој будућности реализују билатералне посете, те да се том приликом размотре могућности унапређења сарадње у бројним областима, укључујући пољопривреду,туризам,  образовање, науку и омладину.

Приликом сусрета са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Руанде Винсентом Бирутом размењена су мишљења о темама од обостраног значаја за две земље, које негују традиционално пријатељске односе још од успостављања дипломатских односа 1971. Подвучена је чврста опредељеност за даље продубљивање и интензивирање политичког дијалога, кроз размену посета на високом и највишем нивоу. Такође је изражена спремност за унапређење економске сарадње, али и сарадње у областима пољопривреде, информационих технологија, образовања и стипендија.
Саговорници су се сагласили да је за обе земље приоритет поштовање међународног права и принципа изражених у Повељи УН, те је шеф српске дипломатије још једном поновио захвалност Руанди на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

У разговору са министром спољних послова Саудијске Арабије Фајсалом бин Фархан ел Саудом изражена је спремност обе стране за развој сарадње у свим областима где за то постоје могућности и обострани интерес. Министри су се сагласили да постоји велики потенцијал за унапређење економске сарадње. Истакнуто је да интензивирање политичког дијалога, кроз посете на високом и највишем нивоу, доприноси бољем повезивању и разумевању по питањима од значаја за две земље на билатералном и мултилатералном плану.

На састанку са МИП Боцване Лемогангом Квапеом је наглашено да билатералне односе две земље карактерише вишедеценијско пријатељство. Изражен је обострани интерес за реализацију посета на високом нивоу. Министри су констатовали да постоји значајан простор за јачање економских односа, пре свега у областима пољопривреде, туризма, ИКТ и образовања.

На маргинама генералне дебате 78.заседања ГС УН, министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова Филипина Енрикеом Маналом и том приликом је потписан Меморандум о Разумевању о билатералним политичким консултацијама између МСП Србије и МСП Филипина.

Министри су указали на важност потписивања наведеног меморандума који даје додатни импулс јачању политичког дијалога и билатералне сарадње, те договорили реализацију билатералних посета у што скоријем периоду.