Србија жели да даље развија и проширује односе са Ираном

05. мар 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Исламске Републике Иран Рашидом Хасаном Пуром Баеијем са којим је разговарао билатералној сарадњи и унапређењу традиционално пријатељских односа.

Министар је оценио и да би размена посета на високом и највишем нивоу допринела даљем јачању политичког дијалога и чвршћем повезивању две земље.

Селаковић је посебно подвукао захвалност Србије на доследној политици и принципијелном ставу Ирана у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности тзв. Kосова и подршци коју нам пружа у међународним форумима по том питању.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да даље развија и проширује своје економске односе са Ираном, што укључује и повећање трговинске размене.

Србија је спремна да са Ираном оствари што снажнију привредну сарадњу, која би на прави начин одражавала пријатељске односе наших држава и народа, поручио је Селаковић и додао да би било добро реактивирати и рад Мешовите комисије за трговину и економску сарадњу. Као области за сарадњу истакао је фармацеутску индустрију, прехрамбену, аутомобилску, грађевинарство, рударство и енергетику, здравство, туризам и ИТ.

Селаковић је честитао Ирану на развоју сопствене вакцине и истакао спремност Републике Србије да учествује у размени искустава у борби против вируса корона.

Такође, министар је напоменуо и добру сарадњу две земље у области културе, образовања и спорта, и с тим у вези поздравио иницијативу да се постави биста Николе Тесле у Техерану, односно, биста чувеног иранског песника Омара Хајама у Београду.