Srbija želi da dalje razvija i proširuje odnose sa Iranom

05. Mar 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran Rašidom Hasanom Purom Baeijem sa kojim je razgovarao bilateralnoj saradnji i unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa.

Ministar je ocenio i da bi razmena poseta na visokom i najvišem nivou doprinela daljem jačanju političkog dijaloga i čvršćem povezivanju dve zemlje.

Selaković je posebno podvukao zahvalnost Srbije na doslednoj politici i principijelnom stavu Irana u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci koju nam pruža u međunarodnim forumima po tom pitanju.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija želi da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Iranom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene.

Srbija je spremna da sa Iranom ostvari što snažniju privrednu saradnju, koja bi na pravi način odražavala prijateljske odnose naših država i naroda, poručio je Selaković i dodao da bi bilo dobro reaktivirati i rad Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju. Kao oblasti za saradnju istakao je farmaceutsku industriju, prehrambenu, automobilsku, građevinarstvo, rudarstvo i energetiku, zdravstvo, turizam i IT.

Selaković je čestitao Iranu na razvoju sopstvene vakcine i istakao spremnost Republike Srbije da učestvuje u razmeni iskustava u borbi protiv virusa korona.

Takođe, ministar je napomenuo i dobru saradnju dve zemlje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta, i s tim u vezi pozdravio inicijativu da se postavi bista Nikole Tesle u Teheranu, odnosno, bista čuvenog iranskog pesnika Omara Hajama u Beogradu.