Селаковић: Србија жели да јача везе са Кабо Вердеом

24. нов 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са Руијем Албертом де Фигуередо Суарешом, министром спољних послова, сарадње и регионалних интеграција Републике Кабо Верде.

Селаковић је оценио да су билатерални односи добри и пријатељски и поручио да је Србија опредељена за јачање укупних веза са том земљом.

Министар је изразио задовољство што наше односе краси међусобно разумевање и поверење, констатујући да је неопходно интензивирати политички дијалог кроз размену посета на високом нивоу. Додао је и да је Србија спремна за закључивање више билатералних споразума који би умногоме олакшали сарадњу.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио на принципијелном ставу Кабо Вердеа у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности такозваног „Косова“, изразивши очекивање да се тај став неће мењати, као и да ћемо наставити да се подржавамо и помажемо у складу са националним приоритетима.

Према речима министра Селаковића, потребно је радити на унапређењу економске сарадње, и Србија жели да чује конкретне потребе и приоритете Кабо Вердеа, и спремна је да подели наша знања и искуства у областима као што су здравство, пољопривреда и ИТ.

Селаковић је издвојио потенцијале сарадње у области образовања, нагласивши да смо повећали број стипендија у оквиру програма „Свет у Србији“ и да желимо да пружимо могућност већем броју студената из пријатељских земаља да се образују у нашој земљи.

Министри су разговарали о борби против вируса корона, а Селаковић је поручио да је Србија спремна да, у складу са својим могућностима, донира одређену количину вакцина.