Selaković: Srbija želi da jača veze sa Kabo Verdeom

24. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa Ruijem Albertom de Figueredo Suarešom, ministrom spoljnih poslova, saradnje i regionalnih integracija Republike Kabo Verde.

Selaković je ocenio da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski i poručio da je Srbija opredeljena za jačanje ukupnih veza sa tom zemljom.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što naše odnose krasi međusobno razumevanje i poverenje, konstatujući da je neophodno intenzivirati politički dijalog kroz razmenu poseta na visokom nivou. Dodao je i da je Srbija spremna za zaključivanje više bilateralnih sporazuma koji bi umnogome olakšali saradnju.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio na principijelnom stavu Kabo Verdea u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog „Kosova“, izrazivši očekivanje da se taj stav neće menjati, kao i da ćemo nastaviti da se podržavamo i pomažemo u skladu sa nacionalnim prioritetima.

Prema rečima ministra Selakovića, potrebno je raditi na unapređenju ekonomske saradnje, i Srbija želi da čuje konkretne potrebe i prioritete Kabo Verdea, i spremna je da podeli naša znanja i iskustva u oblastima kao što su zdravstvo, poljoprivreda i IT.

Selaković je izdvojio potencijale saradnje u oblasti obrazovanja, naglasivši da smo povećali broj stipendija u okviru programa „Svet u Srbiji“ i da želimo da pružimo mogućnost većem broju studenata iz prijateljskih zemalja da se obrazuju u našoj zemlji.

Ministri su razgovarali o borbi protiv virusa korona, a Selaković je poručio da je Srbija spremna da, u skladu sa svojim mogućnostima, donira određenu količinu vakcina.