Селаковић: Србија и Египат настављају да унапређују вишедеценијско пријатељство

20. јул 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Арапске Републике Египат Самехом Хасаном Шукријем.

Селаковић је изразио уверење да je посета председника Ал Сисија Београду круна наших односа и да ће дати кључан допринос даљем развоју пријатељства две земље, што потврђује и објављивање Заједничке декларације о успостављању стратешког партнерства између Србије и  Египта.

Према речима шефа српске дипломатије, наше две земље везује искрено вишедеценијско пријатељство, које ћемо наставити да унапређујемо кроз јачање сарадње у областима од заједничког интереса.

У сећању нашег народа је, како је навео Селаковић, снажно урезана сарадња коју су Београд и Каиро остваривали као оснивачи и стубови Покрета несврстаних, и Србија наставља да баштини политику пријатељства према Египту и целој Африци.

Министар Селаковић је изразио задовољство чињеницом да ће током посете египатског председника бити потписан велики број меморандума који ће допринети даљем унапређењу сарадње у областима економије, културе, образовања и заштите животне средине.

Посебну пажњу у разговору Селаковић је посветио потенцијалима за унапређење економске сарадње, која је, како је констатовао, данас далеко испод реалних могућности и интереса две стране.

Србија, према његовим речима, подржава египатску иницијативу да током наредних шест месеци буде одржан Мешовити комитет за економску сарадњу и опредељени смо за отпочињање преговора о закључивању споразума о слободној трговини.

Нарочиту захвалност министар Селаковић изразио је због разумевања позиције Србије у вези са питањем Косова и Метохије, изразивши наду да ће Египат наставити да пружа активну подршку ставовима Србије у међународним организацијама.