Selaković: Srbija i Egipat nastavljaju da unapređuju višedecenijsko prijateljstvo

20. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Hasanom Šukrijem.

Selaković je izrazio uverenje da je poseta predsednika Al Sisija Beogradu kruna naših odnosa i da će dati ključan doprinos daljem razvoju prijateljstva dve zemlje, što potvrđuje i objavljivanje Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva između Srbije i  Egipta.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, naše dve zemlje vezuje iskreno višedecenijsko prijateljstvo, koje ćemo nastaviti da unapređujemo kroz jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

U sećanju našeg naroda je, kako je naveo Selaković, snažno urezana saradnja koju su Beograd i Kairo ostvarivali kao osnivači i stubovi Pokreta nesvrstanih, i Srbija nastavlja da baštini politiku prijateljstva prema Egiptu i celoj Africi.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će tokom posete egipatskog predsednika biti potpisan veliki broj memoranduma koji će doprineti daljem unapređenju saradnje u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja i zaštite životne sredine.

Posebnu pažnju u razgovoru Selaković je posvetio potencijalima za unapređenje ekonomske saradnje, koja je, kako je konstatovao, danas daleko ispod realnih mogućnosti i interesa dve strane.

Srbija, prema njegovim rečima, podržava egipatsku inicijativu da tokom narednih šest meseci bude održan Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju i opredeljeni smo za otpočinjanje pregovora o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Naročitu zahvalnost ministar Selaković izrazio je zbog razumevanja pozicije Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, izrazivši nadu da će Egipat nastaviti da pruža aktivnu podršku stavovima Srbije u međunarodnim organizacijama.