Обраћање министра Дачића на Годишњој скупштини Удружења италијанских привредника Конфиндустрије Србије

04. феб 2020.
Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Годишњој скупштини Удружења италијанских привредника Конфиндустрије Србије:

,,Драги председниче Заја,
Драги пријатељу Патрицио,
Драги пријатељи Србије и Италије,

Велико ми je задовољство да вам се обратим поводом Годишње скупштине Конфиндустрије Србије, на скупу који окупља најзначајније и најуспешније привредне субјекте Италије у нашој земљи.

Дозволите ми да овом приликом изнесем пар речи о нашим актуелним билатералним односима. Важно је истаћи да наше две земље имају дугу традицију успешне сарадње, која je временом додатно унапређивана, а изнова се потврђује. На наше односе упућује географска и културолошка блискост наших народа, комплементарност привредних структура и традиционално добри пословни односи. Србија има значајну дијаспору у Италији, која доприноси и вашој и нашој економији и представља још један мост за сарадњу. Без резерве могу рећи да Италија представља једног од наших највећих европских пријатеља.

Подсетићу вас да су Италија и Србија 2009. године потписале Декларацију о стратешком партнерству приликом прве заједничке седнице Влада Србије и Италије у Риму. Имајући у виду да Италија представља прворазредног политичког и економског партнера Србије намера нам је да у предстојећем периоду будемо домаћини четврте заједничке седнице две Владе у Београду, коју би могао да прати и Пословни самит привредника две земље. Желео бих да укажем на једну значајну константу: независно од програмских опредељења Влада две земље интерес за одржавањем и јачањем билатералних односа био је и остао неупитан.

Одличне односе Србије и Италије потврђује учесталост узајамних посета на високом нивоу. Амбасадори Алексић и Ло Кашо потврдиће да практично сваког месеца један италијански министар званично посети Србију или српски министар Италију. То речито говори о интензитету наше билатералне сарадње.

Протекле године у марту месецу угостили смо, по први пут у нашем региону, председника Савета министара г. Ђузепеа Контеа. Оцењујемо да је то била веома значајна посета. Она је потврдила да ће Италија у наредном периоду уложити додатне напоре како би подржала процес евроинтеграција Србије и других држава региона, којима тек следи отпочињање преговора са ЕУ. Сматрамо да је у актуелном тренутку то охрабрујуће, имајући у виду наше чврсто уверење да проширење ЕУ мора остати високо на агенди нове Европске комисије.

Друга Контеова порука односила се на несмањени интерес Италије да допринесе стабилности и добросуседским односима у нашем региону. Унапређење добросуседске и узајамно корисне сарадње, представља један од основних спољнополитичких приоритета Србије. Напори Србије да буде конструктиван партнер и да на конкретан начин допринесе стабилности у региону препознати су од стране наших међународних партнера. Ми смо спремни на сарадњу на прагматичним основама, јер само такав однос омогућава одржив развој и саме Србије и обезбеђује просперитет региона у целини.

Трећа кључна порука у вези са којом смо постигли сагласност у разговорима са италијанским премијером јесте да су економски интереси Србије и Италије подударни и окренути будућности. То значи да осим области у којима сарадња традиционално постоји као што су пољопривреда, индустрија, инфраструктура, одбрана, унутрашњи послови, култура, дефинисане су и нове перспективне области сарадње које су за обе земље изузетно значајне – животна средина и област иновационих технологија.

Даме и господо, драги пријатељи,

Економски односи Србије и Италије могу послужити као пример успешне и консолидоване сарадње. Као што је познато, Италија је тренутно други спољнотрговински партнер Србије по обиму робне размене и друго извозно тржиште. Робна размена је у 2018. премашила 4 милијарде евра. Италија спада међу највеће инвеститоре у српску привреду - до сада су италијанске компаније уложиле око 3 милијарде евра у Р. Србији и запослиле један просечан српски град, односно 26.000 радника.

Интересовање и најава прилива нових инвестиција из Италије веома су охрабрујући и указују на то да је у Србији створен добар пословни амбијент. Србија се налази на 44. месту „Дуинг бизнис" листе Светске банке и та позиција је из године у годину све боља. То су резултати великих напора Владе Србије и опсежних реформи које предузимамо како бисмо привредни амбијент учинили погоднијим за пословање, а наше друштво спремније да се укључи у савремене друштвене и економске токове. Томе у прилог иде и чињеница је Србија прошле године извезла aј ти (IT) и дигиталне услуге у вредности од 1,5 милијарди евра, што говори о томе да наша економија мења структуру – од земље која је извозила сировине, до земље чији бруто друштвени производ расте захваљујући нашим младим и талентованим људима, односно нашој солидној инжењерској бази. Република Србија je подстицајним мерама пружила подршку инвестицијама бројних италијанских компанија и то ће наставити да чини и убудуће.

Сарадња са Италијом одвија се на свим нивоима и ми смо заинтересовани да је додатно продубљујемо и развијамо са италијанским регионима. Споразум у области економског, социјалног и културног развоја између Србије и регије Венето, који су данас потписали председница Владе гђа Ана Брнабић и председник регије Венето г. Лука Заја, обезбеђује даљи развој сарадње у новим областима као што су туризам, омладина и спорт, савремено стваралаштво и креативне индустрије. Поред тога, на локалном нивоу збратимљено је више српских и италијанских градова што представља значајан друштвени и економски потенцијал и пружа прилику за ближе упознавање наших народа и размену локалних култура.

На крају, желео бих да истакнем да ми је изузетно задовољство што имам прилику да данас заједно са господином Патрициом деи Тосом уручим и награду компанији Елктроремонт за друштвено одговорно пословање. Захваљујем се и свим учесницима овогодишње Скупштине, као и свим италијанским компанијама које послују у Србији и које су се увериле да је Србија земља добрих могућности. Сигуран сам да се нове прилике пред нама.

Желим да на следећем догађају овог типа у Београду видим представнике нових италијанских компанија које ће, надам се, захваљујући вашим позитивним искуствима и препорукама у међувремену доћи у Србију.

Хвала на пажњи!"