Ђурић: Србија ће водити слободарску, национално одговорну спољну политику пружене руке и сарадње

04. мај 2024.
У Министарству спољних послова Републике Србије данас је извршена примопредаја дужности између одлазећег министра Ивице Дачића и новог шефа српске дипломатије Марка Ђурића.

Министар Ђурић је том приликом изјавио да држава Србија наставља са политиком континуитета када је реч о спољним пословима.

„Србија ће у наредном периоду водити слободарску, национално одговорну спољну политику пружене руке и сарадње. Ми смо у бизнису прављења пријатеља, јачања веза и унапређења имиџа Србије у међународној заједници“, поручио је Ђурић.

Према његовим речима, министар Дачић се претходних година храбро и одлучно борио за интересе Србије, као део тима на челу са председником Александром Вучићем.

„Радићемо сложно и јединствено, радујем се наставку наше пријатељске и професионалне сарадње, и кроз министарства која водимо, и, заједно са председником Владе Вучевићем и председником Републике Вучићем, трудићемо се да делујемо складно, посвећено, марљиво и у интересу свих грађана“, изјавио је Ђурић.

Министар Дачић, који ће у новој Влади Србије бити на челу Министарства унутрашњих послова, пожелео је новом шефу српске дипломатије успех и срећу у раду, како бисмо као држава и народ успешно победили тешкоће са којима се суочавамо.

„Нови министар Марко Ђурић и ја већ дуго година, на челу са председником Републике Александром Вучићем, део смо тима који се од 2012. континуирано бавио најтежим и најважнијим државним и националним питањима. Драго ми је што је ово на неки начин израз државног и политичког континуитета када је реч о ставовима и концепцији наше спољне политике“, казао је Дачић.

Дачић је нагласио да ће заједнички циљ министарстава спољних и унутрашњих послова бити одбрана државних и националних интереса, и да ће у том смислу нови шеф српске дипломатије имати његову пуну подршку.