Селаковић: Са Лавровом о сарадњи, али и KиМ и посети Путина

15. апр 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић отпутовао је данас у дводневну званичну посету Руској Федерацији, где ће са својим руским колегом Сергејeм Лавровoм разговарати о унапређењу сарадње две земље.

Поред продубљивања билатералне сарадње и наставка политичких консултација, министар је у заједничком интервјуу Танјугу и руској агенцији РИА, указао да ће на столу бити и питања која су генерално везана за Косово и Метохију, као и за наставак руске подршке јасној политичкој позицији Србије о преговорима о KиМ.

Селаковић истиче да ови разговори представљају и припрему посете председника Русије Владина Путина Београду, односно Србији, за коју, каже да је уверен да ће бити реализована у току ове године и напомиње да ће у Москви бити речи о консолидацији уговорног стања између две државе и два министарства.

Он подсећа да две државе у овом тренутку у примени имају око 140 различитих билатералних споразума и да је у току десетина различитих нацрта уговора који су сигурно предмет разговора у Москви.

Нагласио је да је за министра спољних послова Србије свака прилика да се сретне са руским колегом веома важна.

„Русија је не само стратешки партнер Србије, већ и вишевековни пријатељ, братска држава и братски народ српском народу и држави Србији. Русија чврсто подржава политику наше територијалне целовитости и суверенитета када говоримо о KиМ, наш је савезник у међународним организацијама и форумима, али је и велики економски партнер Србије“, констатовао је он.

Селаковић скреће пажњу да ће тема разговора у Москви бити и сарадња у вези регионалних питања

„Русија је активан чинилац на балканском полуосртву и присутна је не само у Србији, већ је животно заинтересова за мир и напредак у целом региону. Такође биће речи и о наставку економске сарадње која је изуетно важна спона у односима наше две државе", рекао је он и додао да је Економска сарадња одавно премашила границе онога што јесте трговинска размена на пољу енергетике и сада је видљива и на другим сферама нашег заједничког деловања.

На питање о притисцима на Србију због пријатељских односа са Русијом, Селаковић је одговорио да је Србија држава која је опредељена за пут европских интеграција, али с друге стране љубоморно чува, унапређује и гради своје пријатељске односе и са другим државама , нарочито онима са којима пријатељство траје изузетно дуго и представља традицију и константу у нашој спољној политици. Апсолутно је тачно да је Руска Федерација једна од таквих држава“, нагласио је он.

Kазао је да на низу састанака и сусрета Србија суочена са покретањем теме управо веза Србије и Русије и оценио да је јасно да је реч о притиску када се о томе говори или покушава да говори на начин који би подразумевао врсту промене нашег става.

„Ако се стало спочитава Србији што не прати до краја и у потпуности спољну политику ЕУ када је у питању и Русија, онда вам је јасно на шта се циља. Kада погледате суштински Србија је једина држава која у овом делу Европе није увела санкције Русији“, подсетио је он и констатвао да је то оно што се не мења.

На питање да ли се планира додатно олакшање приликом путовања у две државе, Селаковић је рекао да Србија о томе разговара са свим својим партнерима и свакако ће то бити једна од тема разговора и у Москви.

„Већ смо један такав споразум постигли са пријатељском Грчком који ће омогућити одлазак на летовање. Уверен сам да ћемо круг тих држава ширити. Од великог интереса је да што пре кренемо да успостављамо ниво саобраћаја који постоји у размени не само роба и капитала, услуга, већ људи између две државе", нагласио је он.

Kада је реч о смањењу обима трговинске размене Селаковић је рекао да је пандемија у целом свету пореметила економске токове.

„Познато је да су наше две владе формирале комитет за економску и трговинску сарадњу, који редовно одржава састанке и они ће свакако разрађивати и утврдити у ком је сегменту дошло до смањења. Није се то догодило само са Русијом, већ и са другим државама", рекао је он.

Селаковић је казао да је чињеница да и те како има простора за унапређење сарадње како и по питању увоза из Русије, тако и извоза из Србије у Русију и указао да је, изузимајући нереферентну 2020, видљиво да је повећање нивоа извоза у Русију и тенденција раста трговинске размене константа претходних година, на чему ће се даље радити.

„Готово да нема области сарадње у којој нема перспективе за разгој трговинске размене. Наставићемо да даље продубљујемо сарадњу", додао је он.

Ми смо, додаје, две државе које су стратешки партнери, али поред тог стратешког партнерства, наше односе одликује чињеница да имамо режим слободне трговине, и ситуацију да је Србија неко коме је отворено тржиште Евроазијске уније, па све до поља војнотехничке сарадње.

На питање РИА о одржавању заједничких војних вежби српске и руске војске, Селаковић је нагласио да Србија остаје верна и посвећена свом статусу војно неутралне државе која своју будућност не види у војним савезима и пактовима,а што омогућава њено учешће и спровођење заједничких активности, па тако и вежби са државама које су потписнице различитих уговора.

„Ми смо војнонеутрална држава која гради своје односе са свим мирољубивим државама света и са свима онима који Србији желе добро, а Руска Федерација је свакако у самом врху листе тих држава и такву сарадњу са њима ћемо даље разрађивати и унапређивати", додао је он.

На питање о томе има ли напретка у реализацији споразума о изградњи центра за нуклеарна истраживања, који су Србија и Русија потписале пре две године, каже да тај пројекат и даље стоји, додајући да је пандемија зауставила многе животне токове па тако и развој таквог пројеката.

Тај пројекат, каже, неће само бити од користи Србији, већ истраживачима и научницима целог региона, а када ће доћи до реализације, тренутно нико, због пандемије, не зна.

Одговарајући на питање РИА о сарадњи Србије и Русије око вакцине „Спутњик В“, али и помоћи током пандемије Селаковић је подсетио да је Русија, захваљујући контакту између председника Вучића и Путина, од самог почетка пандемије помагала нашој држави.

„Та сарадња настављена је и од тренутка када се дошло до вакцине. Србија је најбољи пример у Европи, успела је захваљујући озбиљности председника државе и владе да организује добру набавку вакцина и потом организује на изузетан начин и само вакцинисање нашег становништва“, нагласио је он.

Селаковић је на истакао да је заједно са помоћи која је дошла из Kине и Русије, али и контактима који су остваривани са западним фармацеутским кућама и руководствима одређених земаља Србија била прва држава која је понудила својим грађанима могућност избора вакцине.

„Једна од најлепших вести која је дошла у току марта била је и та да ћемо у сарадњи са руским пријатељима успоставити производњу руске вакцине „Спутњик В“ у нашем институту Торлак. То је нешто што ће Србију апсолутно издвојити у односу на друге државе региона“, рекао је он.

„Србија је показала шта је то солидарност и одговорност у тешком времену пандемије. Наставићемо да се понашамо на исти начин. Производња вакцине са руским пријатејима јесте један од озбиљних искорака у будућност“, истакао је он и додао да за Србију питање вакцина није питање геополитике, већ хуманости, и пре свега свега питање очување здравља становништва.

 

Извор: Танјуг