Selaković: Sa Lavrovom o saradnji, ali i KiM i poseti Putina

15. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković otputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji, gde će sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom razgovarati o unapređenju saradnje dve zemlje.

Pored produbljivanja bilateralne saradnje i nastavka političkih konsultacija, ministar je u zajedničkom intervjuu Tanjugu i ruskoj agenciji RIA, ukazao da će na stolu biti i pitanja koja su generalno vezana za Kosovo i Metohiju, kao i za nastavak ruske podrške jasnoj političkoj poziciji Srbije o pregovorima o KiM.

Selaković ističe da ovi razgovori predstavljaju i pripremu posete predsednika Rusije Vladina Putina Beogradu, odnosno Srbiji, za koju, kaže da je uveren da će biti realizovana u toku ove godine i napominje da će u Moskvi biti reči o konsolidaciji ugovornog stanja između dve države i dva ministarstva.

On podseća da dve države u ovom trenutku u primeni imaju oko 140 različitih bilateralnih sporazuma i da je u toku desetina različitih nacrta ugovora koji su sigurno predmet razgovora u Moskvi.

Naglasio je da je za ministra spoljnih poslova Srbije svaka prilika da se sretne sa ruskim kolegom veoma važna.

„Rusija je ne samo strateški partner Srbije, već i viševekovni prijatelj, bratska država i bratski narod srpskom narodu i državi Srbiji. Rusija čvrsto podržava politiku naše teritorijalne celovitosti i suvereniteta kada govorimo o KiM, naš je saveznik u međunarodnim organizacijama i forumima, ali je i veliki ekonomski partner Srbije“, konstatovao je on.

Selaković skreće pažnju da će tema razgovora u Moskvi biti i saradnja u vezi regionalnih pitanja

„Rusija je aktivan činilac na balkanskom poluosrtvu i prisutna je ne samo u Srbiji, već je životno zainteresova za mir i napredak u celom regionu. Takođe biće reči i o nastavku ekonomske saradnje koja je izuetno važna spona u odnosima naše dve države", rekao je on i dodao da je Ekonomska saradnja odavno premašila granice onoga što jeste trgovinska razmena na polju energetike i sada je vidljiva i na drugim sferama našeg zajedničkog delovanja.

Na pitanje o pritiscima na Srbiju zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom, Selaković je odgovorio da je Srbija država koja je opredeljena za put evropskih integracija, ali s druge strane ljubomorno čuva, unapređuje i gradi svoje prijateljske odnose i sa drugim državama , naročito onima sa kojima prijateljstvo traje izuzetno dugo i predstavlja tradiciju i konstantu u našoj spoljnoj politici. Apsolutno je tačno da je Ruska Federacija jedna od takvih država“, naglasio je on.

Kazao je da na nizu sastanaka i susreta Srbija suočena sa pokretanjem teme upravo veza Srbije i Rusije i ocenio da je jasno da je reč o pritisku kada se o tome govori ili pokušava da govori na način koji bi podrazumevao vrstu promene našeg stava.

„Ako se stalo spočitava Srbiji što ne prati do kraja i u potpunosti spoljnu politiku EU kada je u pitanju i Rusija, onda vam je jasno na šta se cilja. Kada pogledate suštinski Srbija je jedina država koja u ovom delu Evrope nije uvela sankcije Rusiji“, podsetio je on i konstatvao da je to ono što se ne menja.

Na pitanje da li se planira dodatno olakšanje prilikom putovanja u dve države, Selaković je rekao da Srbija o tome razgovara sa svim svojim partnerima i svakako će to biti jedna od tema razgovora i u Moskvi.

„Već smo jedan takav sporazum postigli sa prijateljskom Grčkom koji će omogućiti odlazak na letovanje. Uveren sam da ćemo krug tih država širiti. Od velikog interesa je da što pre krenemo da uspostavljamo nivo saobraćaja koji postoji u razmeni ne samo roba i kapitala, usluga, već ljudi između dve države", naglasio je on.

Kada je reč o smanjenju obima trgovinske razmene Selaković je rekao da je pandemija u celom svetu poremetila ekonomske tokove.

„Poznato je da su naše dve vlade formirale komitet za ekonomsku i trgovinsku saradnju, koji redovno održava sastanke i oni će svakako razrađivati i utvrditi u kom je segmentu došlo do smanjenja. Nije se to dogodilo samo sa Rusijom, već i sa drugim državama", rekao je on.

Selaković je kazao da je činjenica da i te kako ima prostora za unapređenje saradnje kako i po pitanju uvoza iz Rusije, tako i izvoza iz Srbije u Rusiju i ukazao da je, izuzimajući nereferentnu 2020, vidljivo da je povećanje nivoa izvoza u Rusiju i tendencija rasta trgovinske razmene konstanta prethodnih godina, na čemu će se dalje raditi.

„Gotovo da nema oblasti saradnje u kojoj nema perspektive za razgoj trgovinske razmene. Nastavićemo da dalje produbljujemo saradnju", dodao je on.

Mi smo, dodaje, dve države koje su strateški partneri, ali pored tog strateškog partnerstva, naše odnose odlikuje činjenica da imamo režim slobodne trgovine, i situaciju da je Srbija neko kome je otvoreno tržište Evroazijske unije, pa sve do polja vojnotehničke saradnje.

Na pitanje RIA o održavanju zajedničkih vojnih vežbi srpske i ruske vojske, Selaković je naglasio da Srbija ostaje verna i posvećena svom statusu vojno neutralne države koja svoju budućnost ne vidi u vojnim savezima i paktovima,a što omogućava njeno učešće i sprovođenje zajedničkih aktivnosti, pa tako i vežbi sa državama koje su potpisnice različitih ugovora.

„Mi smo vojnoneutralna država koja gradi svoje odnose sa svim miroljubivim državama sveta i sa svima onima koji Srbiji žele dobro, a Ruska Federacija je svakako u samom vrhu liste tih država i takvu saradnju sa njima ćemo dalje razrađivati i unapređivati", dodao je on.

Na pitanje o tome ima li napretka u realizaciji sporazuma o izgradnji centra za nuklearna istraživanja, koji su Srbija i Rusija potpisale pre dve godine, kaže da taj projekat i dalje stoji, dodajući da je pandemija zaustavila mnoge životne tokove pa tako i razvoj takvog projekata.

Taj projekat, kaže, neće samo biti od koristi Srbiji, već istraživačima i naučnicima celog regiona, a kada će doći do realizacije, trenutno niko, zbog pandemije, ne zna.

Odgovarajući na pitanje RIA o saradnji Srbije i Rusije oko vakcine „Sputnjik V“, ali i pomoći tokom pandemije Selaković je podsetio da je Rusija, zahvaljujući kontaktu između predsednika Vučića i Putina, od samog početka pandemije pomagala našoj državi.

„Ta saradnja nastavljena je i od trenutka kada se došlo do vakcine. Srbija je najbolji primer u Evropi, uspela je zahvaljujući ozbiljnosti predsednika države i vlade da organizuje dobru nabavku vakcina i potom organizuje na izuzetan način i samo vakcinisanje našeg stanovništva“, naglasio je on.

Selaković je na istakao da je zajedno sa pomoći koja je došla iz Kine i Rusije, ali i kontaktima koji su ostvarivani sa zapadnim farmaceutskim kućama i rukovodstvima određenih zemalja Srbija bila prva država koja je ponudila svojim građanima mogućnost izbora vakcine.

„Jedna od najlepših vesti koja je došla u toku marta bila je i ta da ćemo u saradnji sa ruskim prijateljima uspostaviti proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ u našem institutu Torlak. To je nešto što će Srbiju apsolutno izdvojiti u odnosu na druge države regiona“, rekao je on.

„Srbija je pokazala šta je to solidarnost i odgovornost u teškom vremenu pandemije. Nastavićemo da se ponašamo na isti način. Proizvodnja vakcine sa ruskim prijatejima jeste jedan od ozbiljnih iskoraka u budućnost“, istakao je on i dodao da za Srbiju pitanje vakcina nije pitanje geopolitike, već humanosti, i pre svega svega pitanje očuvanje zdravlja stanovništva.

 

Izvor: Tanjug