Ђурић разговарао са почасним конзулом Србије у Охају

06. апр 2021.
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је са почасним конзулом Републике Србије у Охају Алексом Маческим, а теме разговора биле су активности бројне српске заједнице у Охају и овогодишње обележавање два значајна јубилеја у српско-америчким односима.

Поред обележавања 15 година од успостављања Програма државног партнерства Србије и Охаја, амбасадор Ђурић упознао је Маческог и са плановима наше Амбасаде у Вашингтону за прославу 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД.

Амбасадор Ђурић казао је да су Срби у Америци нама најближи Американци, као и да су они најбољи амбасадори наше земље који чувајући и негујући свој идентитет, културу и језик у страној земљи, представљају снажан мост пријатељства Србије и САД.

Ђурић је истакао да је наша дијаспора кључан чинилац даљег јачања и проширења свеукупне сарадње наших двеју земаља.

Алекс Мачески пренео је заинтересованост америчко-српске заједнице у Охају за укључивање у активности обележавања двеју важних годишњица, упутивши позив амбасадору Ђурићу да посети Српску културну башту у Кливленду, насталу залагањем самог Маческог и припадника наше тамошње дијаспоре.

Српска културна башта представља својеврсни спомен-парк великанима српске историје и красе га бисте Николе Тесле, Михајла Пупина, Вука Караџића, Стевана Стојановића Мокрањца, Милеве Марић-Ајнштајн, Надежде Петровић и других.

Република Србија до сада је именовала укупно 6 почасних конзула у различитим савезним државама САД, који су истакнути амерички грађани.

Почасни конзули Србије у САД својим залагањем доприносе јачању привредних, културних и академских веза Србије и САД, а неки од њих имају српске корене и активни су припадници наше дијаспоре.