Đurić razgovarao sa počasnim konzulom Srbije u Ohaju

06. Apr 2021.
Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je sa počasnim konzulom Republike Srbije u Ohaju Aleksom Mačeskim, a teme razgovora bile su aktivnosti brojne srpske zajednice u Ohaju i ovogodišnje obeležavanje dva značajna jubileja u srpsko-američkim odnosima.

Pored obeležavanja 15 godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, ambasador Đurić upoznao je Mačeskog i sa planovima naše Ambasade u Vašingtonu za proslavu 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Ambasador Đurić kazao je da su Srbi u Americi nama najbliži Amerikanci, kao i da su oni najbolji ambasadori naše zemlje koji čuvajući i negujući svoj identitet, kulturu i jezik u stranoj zemlji, predstavljaju snažan most prijateljstva Srbije i SAD.

Đurić je istakao da je naša dijaspora ključan činilac daljeg jačanja i proširenja sveukupne saradnje naših dveju zemalja.

Aleks Mačeski preneo je zainteresovanost američko-srpske zajednice u Ohaju za uključivanje u aktivnosti obeležavanja dveju važnih godišnjica, uputivši poziv ambasadoru Đuriću da poseti Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu, nastalu zalaganjem samog Mačeskog i pripadnika naše tamošnje dijaspore.

Srpska kulturna bašta predstavlja svojevrsni spomen-park velikanima srpske istorije i krase ga biste Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Vuka Karadžića, Stevana Stojanovića Mokranjca, Mileve Marić-Ajnštajn, Nadežde Petrović i drugih.

Republika Srbija do sada je imenovala ukupno 6 počasnih konzula u različitim saveznim državama SAD, koji su istaknuti američki građani.

Počasni konzuli Srbije u SAD svojim zalaganjem doprinose jačanju privrednih, kulturnih i akademskih veza Srbije i SAD, a neki od njih imaju srpske korene i aktivni su pripadnici naše dijaspore.