Брисел: Изложба слика словачких сликара наиваца из Србије

12. окт 2021.
У седишту Европске комисије се одржава трећа изложба слика словачких сликара наиваца из Србије, под покровитељством потпредседника Европске комисије Мароша Шефчовича и потпредседнице Владе Србије Маје Гојковић.

Уводне речи на представљању изложбе имали су министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије Гордана Чомић и потпредседник Европске комисије Шефчович.

Министарка Чомић је нагласила важност културе и различитости у изградњи европске заједнице народа и подвукла да слике словачких наиваца представљају лепоту света, која припада свима, а не само словачкој заједници у Србији у којој живе или Европској унији.

Потпредседник Европске комисије је истакао да је развој специфичне уметности словачких наиваца доказ да се словачка мањина у Србији, где живи већ више од 200 година, „осећа као код своје куће“. Он је истакао да ће са задовољством подржати идеју да ова уметност буде проглашена за нематеријално наслеђе УНЕСКО.

Пријему који је одржан том приликом присуствовали су специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Западни Балкан Мирослав Лајчак и амбасадорка Републике Србије при ЕУ Ана Хрустановић.