ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза
Ово се односи и на: британске прекоморске територије - Ангвила, Британска арктичка територија, Бермуде, Територија Британског Индијског океана, Британска Девичанска острва, Кајманска острва, Фокландска острва, Гибралтар, Монсерат, Света Јелена, Туркс и Каикос острва, Питкарн острво.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу ући или транзитирати кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу. Сва лица која долазе из иностранства, укључујући британске држављане, приликом уласка у Енглеску авионом, бродом или возом, морају поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата. У супротном је предвиђена казна од 500 фунти.

При уласку у Уједињено Краљевство неопходно је да се електронским путем унапред попуни формулар за праћење кретања - Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk ). Путници у транзиту су такође у обавези да попуне овај формулар. За непопуњавање наведеног формулара предвиђенаје казна у висини од 500 фунти.

Сви путници, укључујући и држављане Србије, уколико долазе из Србије или из земаља које се, уз Србију, не налазе на листи сигурних земаља (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#countries-territories-and-regions-on-the-travel-corridor-list) а у којима су до уласка у Уједињено Краљевство боравили две недеље или кроз које су транзитирали, дужни су да буду у самоизолацији у трајању од десет дана. Период трајања десетодневне изолације може бити скраћен уколико путници најраније петог дана по доласку ураде тест и добију негативан резултат. Тестови се раде о трошку путника у некој од акредитованих лабораторија са листе: https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing.

Такође, сви путници који долазе у Уједињено Краљевство дужни су да, о свом трошку, ураде тест другог и осмог дана након почетка карантина. Тестове је потребно резервисати унапред путем следећег портала: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.

За путнике који путују у Шкотску, Велс и Северну Ирску, а не долазе из земаља са „црвене листе“, такође важи обавеза десетодневне самоизолације, али без могућности скраћења.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
За држављане Републике Србије, улазак у Уједињено Краљевство је могућ само са претходно прибављеном визом без обзира на врсту пасоша (дипломатски, службени, обичан пасош и друге путне исправе). Визе или туристичке пропуснице се не могу добити на граничним прелазима. 
Пасош мора бити важећи у тренутку подношења захтева за визу, односно боравишну дозволу (тј. не постоји одређен рок важења пасоша за туристичко путовање или регулисање боравка).
Држављанима Републике Србије потребна је виза и приликом транзита, чак и када не пролазе кроз пасошку контролу, већ одмах настављају путовање (Direct Airside Transit Visa). 
Додатне информације доступне су на сајту:  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ 
Захтеви за УК визе подносе се у TLS Contact центру у Београду.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Путници из Републике Србије који током боравка у Уједињеном Краљевству имају акутне здравствене проблеме могу се, према постојећем билатералном Споразуму о социјалном осигурању, обратити локалним здравственим станицама и биће ослобођени плаћања трошкова хитне здравствене заштите, укључујући и трошкове болничког лечења за ургентна  стања која су наступила након доласка у УК. Уколико се међутим ради о хроничном обољењу, чије се стање погоршало након доласка у УК, путник ће морати да сноси трошкове пружене здравствене услуге.
Пре путовања, потребно је прибавити информацију преко надлежне службе социјалног осигурања у Републици Србији о условима здравственог осигурања током боравка у УК. 
Детаљније информације о здравственој политици УК могу се наћи на интернет страници Department of Health & Social Care www.dh.gov.uk  или +44.20.7210.4850, a о конкретним услугама на страници National Health Service (NHS) www.nhs.uk.
За хитне случајеве, опасне по живот може се позвати хитна помоћ на број 999 (Emergency medical help).

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ТРАНСПОРТ –
У Лондону се од превоза може користити метро, аутобус и железница. 
За плаћање транспорта најповољније је користити “Oyster” картицу, о чему се детаљно може сазнати преко интернет линка http://www.londontoolkit.com/briefing/oystercard.htm и  https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do.     
Остали градови повезани су мрежом аутобуса и возова. 

Корисни линкови: www.transportdirect.info; www.traveline.org.uk  .  

Сви аеродроми у УК су одлично повезани аутобусом, железницом или метроом са градовима. Железничка мрежа је веома разграната. Карте се купују on line али и непосредно пре путовања на шалтеру станице.

ОСТАЛО – За плаћање се користи искључиво фунта. 
Уношење и изношење новца у готовини до 10.000 евра не подлеже доказивању порекла, а уз доказ о подизању новца из банке, могуће је носити и већу количину;
Уношење акцизних роба дозвољено је до количине која се разумно може сматрати да је за личну употребу (уобичајено литар пића и бокс цигарета). 
Унос оружја у УК могућ је само ради учешћа на такмичењима и по претходно прибављеној дозволи полиције, коју прибавља организатор такмичења. 
Евентуални губитак пасоша се мора пријавити најближој полицијској станици ради издавања одговарајуће потврде о губитку, на основу које се касније странка може обратити Амбасади ради издавања путног листа који ће јој омогућити повратак у Републику Србију. Препоручује се држављанима Републике Србије да са собом носе и имају фотокопију пасоша током боравка у УК. Фотокопија ће олакшати и убрзати израду путног листа у случају губитка/крађе пасоша.

Контакти:    

Приликом боравка у Уједињеном Краљевству, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Лондону (адреса: 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), путем контакт телефона: +44 207 235 90 49 и електронске адресе: embassy.london@mfa.rs; konzul@serbianembassy.org.uk; consular@serbianembassy.org.uk