VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza
Ovo se odnosi i na: britanske prekomorske teritorije - Angvila, Britanska arktička teritorija, Bermude, Teritorija Britanskog Indijskog okeana, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Foklandska ostrva, Gibraltar, Monserat, Sveta Jelena, Turks i Kaikos ostrva, Pitkarn ostrvo.

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Sva lica koja dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, prilikom ulaska u Englesku avionom, brodom ili vozom, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom je predviđena kazna od 500 funti.

Pri ulasku u Ujedinjeno Kraljevstvo neophodno je da se elektronskim putem unapred popuni formular za praćenje kretanja - Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk ). Putnici u tranzitu su takođe u obavezi da popune ovaj formular. Za nepopunjavanje navedenog formulara predviđenaje kazna u visini od 500 funti.

Svi putnici, uključujući i državljane Srbije, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz zemalja koje se, uz Srbiju, ne nalaze na listi sigurnih zemalja (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#countries-territories-and-regions-on-the-travel-corridor-list) a u kojima su do ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo boravili dve nedelje ili kroz koje su tranzitirali, dužni su da budu u samoizolaciji u trajanju od deset dana. Period trajanja desetodnevne izolacije može biti skraćen ukoliko putnici najranije petog dana po dolasku urade test i dobiju negativan rezultat. Testovi se rade o trošku putnika u nekoj od akreditovanih laboratorija sa liste: https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing.

Takođe, svi putnici koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo dužni su da, o svom trošku, urade test drugog i osmog dana nakon početka karantina. Testove je potrebno rezervisati unapred putem sledećeg portala: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.

Za putnike koji putuju u Škotsku, Vels i Severnu Irsku, a ne dolaze iz zemalja sa „crvene liste“, takođe važi obaveza desetodnevne samoizolacije, ali bez mogućnosti skraćenja.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
Za državljane Republike Srbije, ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo je moguć samo sa prethodno pribavljenom vizom bez obzira na vrstu pasoša (diplomatski, službeni, običan pasoš i druge putne isprave). Vize ili turističke propusnice se ne mogu dobiti na graničnim prelazima. 
Pasoš mora biti važeći u trenutku podnošenja zahteva za vizu, odnosno boravišnu dozvolu (tj. ne postoji određen rok važenja pasoša za turističko putovanje ili regulisanje boravka).
Državljanima Republike Srbije potrebna je viza i prilikom tranzita, čak i kada ne prolaze kroz pasošku kontrolu, već odmah nastavljaju putovanje (Direct Airside Transit Visa). 
Dodatne informacije dostupne su na sajtu:  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ 
Zahtevi za UK vize podnose se u TLS Contact centru u Beogradu.

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Putnici iz Republike Srbije koji tokom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju akutne zdravstvene probleme mogu se, prema postojećem bilateralnom Sporazumu o socijalnom osiguranju, obratiti lokalnim zdravstvenim stanicama i biće oslobođeni plaćanja troškova hitne zdravstvene zaštite, uključujući i troškove bolničkog lečenja za urgentna  stanja koja su nastupila nakon dolaska u UK. Ukoliko se međutim radi o hroničnom oboljenju, čije se stanje pogoršalo nakon dolaska u UK, putnik će morati da snosi troškove pružene zdravstvene usluge.
Pre putovanja, potrebno je pribaviti informaciju preko nadležne službe socijalnog osiguranja u Republici Srbiji o uslovima zdravstvenog osiguranja tokom boravka u UK. 
Detaljnije informacije o zdravstvenoj politici UK mogu se naći na internet stranici Department of Health & Social Care www.dh.gov.uk  ili +44.20.7210.4850, a o konkretnim uslugama na stranici National Health Service (NHS) www.nhs.uk.
Za hitne slučajeve, opasne po život može se pozvati hitna pomoć na broj 999 (Emergency medical help).

KORISNE INFORMACIJE:
    
TRANSPORT –
U Londonu se od prevoza može koristiti metro, autobus i železnica. 
Za plaćanje transporta najpovoljnije je koristiti “Oyster” karticu, o čemu se detaljno može saznati preko internet linka http://www.londontoolkit.com/briefing/oystercard.htm i  https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do.     
Ostali gradovi povezani su mrežom autobusa i vozova. 

Korisni linkovi: www.transportdirect.info; www.traveline.org.uk  .  

Svi aerodromi u UK su odlično povezani autobusom, železnicom ili metroom sa gradovima. Železnička mreža je veoma razgranata. Karte se kupuju on line ali i neposredno pre putovanja na šalteru stanice.

OSTALO – Za plaćanje se koristi isključivo funta. 
Unošenje i iznošenje novca u gotovini do 10.000 evra ne podleže dokazivanju porekla, a uz dokaz o podizanju novca iz banke, moguće je nositi i veću količinu;
Unošenje akciznih roba dozvoljeno je do količine koja se razumno može smatrati da je za ličnu upotrebu (uobičajeno litar pića i boks cigareta). 
Unos oružja u UK moguć je samo radi učešća na takmičenjima i po prethodno pribavljenoj dozvoli policije, koju pribavlja organizator takmičenja. 
Eventualni gubitak pasoša se mora prijaviti najbližoj policijskoj stanici radi izdavanja odgovarajuće potvrde o gubitku, na osnovu koje se kasnije stranka može obratiti Ambasadi radi izdavanja putnog lista koji će joj omogućiti povratak u Republiku Srbiju. Preporučuje se državljanima Republike Srbije da sa sobom nose i imaju fotokopiju pasoša tokom boravka u UK. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka/krađe pasoša.

Kontakti:    

Prilikom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Londonu (adresa: 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), putem kontakt telefona: +44 207 235 90 49 i elektronske adrese: embassy.london@mfa.rs; konzul@serbianembassy.org.uk; consular@serbianembassy.org.uk