VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza
Ovo se odnosi i na: britanske prekomorske teritorije - Angvila, Britanska arktička teritorija, Bermude, Teritorija Britanskog Indijskog okeana, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Foklandska ostrva, Gibraltar, Monserat, Sveta Jelena, Turks i Kaikos ostrva, Pitkarn ostrvo.

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.
Za potpuno vakcinisana lica koja poseduju odgovarajući sertifikat, karantin nije obavezan. Potpuno vakcinisana osoba je lice koje je primilo dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku. Vakcine koje se priznaju su: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna i Janssen.
U tom slučaju, za ulazak u Englesku je neophodan:
- rezervisan i plaćen COVID 19 test, koji će biti urađen drugog dana nakon ulaska u zemlju (više informacija https://www.gov.uk/find-travel-test-provider)
- formular za praćenje kretanja - Passenger Locator Form, popunjen 48 sati pre putovanja (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk).
Nakon dolaska u Englesku potrebno je obaviti prethodno rezervisano testiranje 2. dana (ili pre). Ako ćete biti u Engleskoj manje od 2 dana, i dalje morate da rezervišete i platite navedeno testiranje, a test morate da uradite samo ako ste 2. dana još u Engleskoj.
Osoba koja je preležala Covid19 i primila samo jednu od prepisane dve doze vakcine mora da poštuje pravila za putnike koji nisu vakcinisani. Putovanje u Englesku je dozvoljeno i bez potvrde o vakcinisanju, ali pod određenim pravilima (više informacija: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri…).
Dodatne informacija o ulasku i boravku u Engleskoj, kao i o uslovima ulaska u Škotsku, Vels i Severnu Irsku, može se pronaći na sledećem linku: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri…

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
Za državljane Republike Srbije, ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo je moguć samo sa prethodno pribavljenom vizom bez obzira na vrstu pasoša (diplomatski, službeni, običan pasoš i druge putne isprave). Vize ili turističke propusnice se ne mogu dobiti na graničnim prelazima. 
Pasoš mora biti važeći u trenutku podnošenja zahteva za vizu, odnosno boravišnu dozvolu (tj. ne postoji određen rok važenja pasoša za turističko putovanje ili regulisanje boravka).
Državljanima Republike Srbije potrebna je viza i prilikom tranzita, čak i kada ne prolaze kroz pasošku kontrolu, već odmah nastavljaju putovanje (Direct Airside Transit Visa). 
Dodatne informacije dostupne su na sajtu:  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ 
Zahtevi za UK vize podnose se u TLS Contact centru u Beogradu.

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Putnici iz Republike Srbije koji tokom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju akutne zdravstvene probleme mogu se, prema postojećem bilateralnom Sporazumu o socijalnom osiguranju, obratiti lokalnim zdravstvenim stanicama i biće oslobođeni plaćanja troškova hitne zdravstvene zaštite, uključujući i troškove bolničkog lečenja za urgentna  stanja koja su nastupila nakon dolaska u UK. Ukoliko se međutim radi o hroničnom oboljenju, čije se stanje pogoršalo nakon dolaska u UK, putnik će morati da snosi troškove pružene zdravstvene usluge.
Pre putovanja, potrebno je pribaviti informaciju preko nadležne službe socijalnog osiguranja u Republici Srbiji o uslovima zdravstvenog osiguranja tokom boravka u UK. 
Detaljnije informacije o zdravstvenoj politici UK mogu se naći na internet stranici Department of Health & Social Care www.dh.gov.uk  ili +44.20.7210.4850, a o konkretnim uslugama na stranici National Health Service (NHS) www.nhs.uk.
Za hitne slučajeve, opasne po život može se pozvati hitna pomoć na broj 999 (Emergency medical help).

KORISNE INFORMACIJE:
    
TRANSPORT –
U Londonu se od prevoza može koristiti metro, autobus i železnica. 
Za plaćanje transporta najpovoljnije je koristiti “Oyster” karticu, o čemu se detaljno može saznati preko internet linka http://www.londontoolkit.com/briefing/oystercard.htm i  https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do.     
Ostali gradovi povezani su mrežom autobusa i vozova. 

Korisni linkovi: www.transportdirect.info; www.traveline.org.uk  .  

Svi aerodromi u UK su odlično povezani autobusom, železnicom ili metroom sa gradovima. Železnička mreža je veoma razgranata. Karte se kupuju on line ali i neposredno pre putovanja na šalteru stanice.

OSTALO – Za plaćanje se koristi isključivo funta. 
Unošenje i iznošenje novca u gotovini do 10.000 evra ne podleže dokazivanju porekla, a uz dokaz o podizanju novca iz banke, moguće je nositi i veću količinu;
Unošenje akciznih roba dozvoljeno je do količine koja se razumno može smatrati da je za ličnu upotrebu (uobičajeno litar pića i boks cigareta). 
Unos oružja u UK moguć je samo radi učešća na takmičenjima i po prethodno pribavljenoj dozvoli policije, koju pribavlja organizator takmičenja. 
Eventualni gubitak pasoša se mora prijaviti najbližoj policijskoj stanici radi izdavanja odgovarajuće potvrde o gubitku, na osnovu koje se kasnije stranka može obratiti Ambasadi radi izdavanja putnog lista koji će joj omogućiti povratak u Republiku Srbiju. Preporučuje se državljanima Republike Srbije da sa sobom nose i imaju fotokopiju pasoša tokom boravka u UK. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka/krađe pasoša.

Kontakti:    

Prilikom boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Londonu (adresa: 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), putem kontakt telefona: +44 207 235 90 49 i elektronske adrese: embassy.london@mfa.rs; konzul@serbianembassy.org.uk; consular@serbianembassy.org.uk