ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Границе Туркменистана су затворене. Обустављени су међународни летови (осим са пар држава), а ограничен је и међународни транспорт робе. За странце са регулисаним сталним боравком, као и страним дипломатама и представницима међународних организација акредитованих у Туркменистану улазак је омогућен једино ваздушним путем. Транзит није дозвољен.
Улазак у Туркменистан је дозвољен: странцима који путују искључиво у хуманитарне сврхе, као и онима који већ имају важеће визе Туркменистана за више улазака/излазака, неакредитованим страним дипломатама и службеницима Амбасада само ако добију посебну дозволу Државне службе за миграције Туркменистана и уз следећа документа:
1) Сертификат о вакцинацији (признате су вакцине: Спутњик V, Спутњик Light,  EpiVacCorona, Синофарм и АстраЗенека)
2) Резултати теста крви на антитела IgG/IgM не старији од 72 сата од датума издавања резултата
3) Анкетa (Public Health Passenger Locator Form). Примерак се може наћи на линку: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Сви који улазе у Туркменистан у обавези су да прођу карантин у државним просторијама у трајању од 21 дана.
Сви који напуштају Туркменистан морају имати Сертификат лекара о негативним резултатима ПЦР тестирања, не старији од 24 часа од термина лета.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије потребна је виза за улазак у земљу. Виза се подноси лично у дипломатско-конзуларном представништву, а за детаљније информације потребно је обратити се Амбасади Туркменистана у Москви.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не тражи се посебна вакцинација приликом уласка.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Туркменистану је стабилна, уз тенденцију појачане контроле на граничним прелазима.

ТРАНСПОРТ – Постоји посебан царински режим предвиђен је за тепихе, накит, музичке инструменте, заштићене врсте животиња, антикварне и уметничке предмете.
Главни аеродром је у Ашхабаду. Редовни летови постоје са Бакуом, Франкфуртом, Москвом, Истанбулом, Ташкентом, Абу Дабијем, Бангкоком, Пекингом, Алма Атом, Њу Делхијем, Дубаијем, Лондоном, Минском.

ОСТАЛО – Национална валута је манат.
Практикује се углавном готовинско плаћање. Само поједини хотели примају кредитне картице.
У Москви постоји Амбасада Туркменистана за директне контакте (+7 495 695 37 16; +7 495 690 32 02).

Контакти:

Приликом боравка у Туркменистану, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Туркменистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs