VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Granice Turkmenistana su zatvorene. Obustavljeni su međunarodni letovi (osim sa par država), a ograničen je i međunarodni transport robe. Za strance sa regulisanim stalnim boravkom, kao i stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija akreditovanih u Turkmenistanu ulazak je omogućen jedino vazdušnim putem. Tranzit nije dozvoljen.
Ulazak u Turkmenistan je dozvoljen: strancima koji putuju isključivo u humanitarne svrhe, kao i onima koji već imaju važeće vize Turkmenistana za više ulazaka/izlazaka, neakreditovanim stranim diplomatama i službenicima Ambasada samo ako dobiju posebnu dozvolu Državne službe za migracije Turkmenistana i uz sledeća dokumenta:
1) Sertifikat o vakcinaciji (priznate su vakcine: Sputnjik V, Sputnjik Light,  EpiVacCorona, Sinofarm i AstraZeneka)
2) Rezultati testa krvi na antitela IgG/IgM ne stariji od 72 sata od datuma izdavanja rezultata
3) Anketa (Public Health Passenger Locator Form). Primerak se može naći na linku: https://tinyurl.com/y6en4u2l
Svi koji ulaze u Turkmenistan u obavezi su da prođu karantin u državnim prostorijama u trajanju od 21 dana.
Svi koji napuštaju Turkmenistan moraju imati Sertifikat lekara o negativnim rezultatima PCR testiranja, ne stariji od 24 časa od termina leta.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije potrebna je viza za ulazak u zemlju. Viza se podnosi lično u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, a za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Turkmenistana u Moskvi.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne traži se posebna vakcinacija prilikom ulaska.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima.

TRANSPORT – Postoji poseban carinski režim predviđen je za tepihe, nakit, muzičke instrumente, zaštićene vrste životinja, antikvarne i umetničke predmete.
Glavni aerodrom je u Ašhabadu. Redovni letovi postoje sa Bakuom, Frankfurtom, Moskvom, Istanbulom, Taškentom, Abu Dabijem, Bangkokom, Pekingom, Alma Atom, Nju Delhijem, Dubaijem, Londonom, Minskom.

OSTALO – Nacionalna valuta je manat.
Praktikuje se uglavnom gotovinsko plaćanje. Samo pojedini hoteli primaju kreditne kartice.
U Moskvi postoji Ambasada Turkmenistana za direktne kontakte (+7 495 695 37 16; +7 495 690 32 02).

Kontakti:

Prilikom boravka u Turkmenistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Turkmenistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs