VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19
Svi međunarodni letovi i domaći železnički saobraćaj obnovljeni su početkom 2023. godine, granice su otvorene. Potvrda o vakcinaciji više nije potrebna. Istovremeno, na granici se od turista uzima brzi test na COVID-19.
U Turkmenistanu su otvorena glavna mesta za rekreaciju, prodavnice, barovi, restorani, kozmetički saloni, hoteli i džamije. Obaveza nošenja maski na javnim mestima je ukinuta.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Turkmenistan postoji obaveza pribavljanja vize za državljane R. Srbije. Viza se može dobiti i na graničnim prelazima i međunarodnim aerodromima Turkmenistana, pod uslovom da se poseduje original ili kopije pozivnog pisma fizičkog ili pravnog lica, koje je overeno od strane Državne migracione službe Turkmenistana, uz važeći pasoš.  Zahtev za vizu se može podneti i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Turkmenistana.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne traži se posebna vakcinacija prilikom ulaska.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima.

TRANSPORT – Postoji poseban carinski režim predviđen je za tepihe, nakit, muzičke instrumente, zaštićene vrste životinja, antikvarne i umetničke predmete.
Glavni aerodrom je u Ašhabadu. Redovni letovi postoje sa Bakuom, Frankfurtom, Moskvom, Istanbulom, Taškentom, Abu Dabijem, Bangkokom, Pekingom, Alma Atom, Nju Delhijem, Dubaijem, Londonom, Minskom.

OSTALO – Nacionalna valuta je manat.
Praktikuje se uglavnom gotovinsko plaćanje. Samo pojedini hoteli primaju kreditne kartice.
U Moskvi postoji Ambasada Turkmenistana za direktne kontakte (+7 495 695 37 16; +7 495 690 32 02).

Kontakti:

Prilikom boravka u Turkmenistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Moskvi, Ruska Federacija, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Turkmenistan, putem kontakt telefona: +7495-988-66-45 i elektronske adrese: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs