ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Путници који су у потпуности вакцинисани са доказом о вакцинацији који је издат од стране надлежног органа, могу да уђу у Сомалију без PCR теста.

Уколико путник није у потпуности вакцинисан, неопходно је поседовати негативан Covid-19 PCR тест са QR кодом овлашћене лабораторије (узет не више од 72 сата пре доласка до крајње дестинације).

Од међународних путника код којих се покажу симптоми Covid-19 може се захтевати да ураде брзи антигенски тест и да буду у карантину у хотелу о свом личном трошку, уколико се покаже да су позитвни на вирус Covid-19.  

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Р. Србије потребна је виза за улазак у Сомалију. За све информације у вези са начинима подношења захтева за визе и њиховим издавањем, потребно је консултовати дипломатско-конзуларна представништва ове земље у иностранству, преко веб сајта: https://www.embassypages.com/somalia, а имајући у виду да Амбасада Сомалије у Руској Федерацији на нерезиденцијалној основи покрива Р. Србију, потребно је консултовати сајт њихове Амбасаде у Москви: https://www.embassypages.com/missions/embassy23079/ . Приликом подношења захтева за визу, рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics, као и на сајту Светске здравствене организације www.who.int. За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је већ деценијама нестабилна и погоршана континуираним дејством терористичке организације Ал Шабаб. Не саветујемо грађанима Републике Србије путовања у Сомалију, осим у случају преке потребе, када се препоручује одседање у хотелима у оквиру безбедносне зоне аеродрома.

ТРАНСПОРТ – Летови се обављају искључиво преко међународног аеродрома у главном граду Могадишу.

ОСТАЛО – Национална валута Сомалије је сомалијски шилинг (SOS), а највише се користи УСД и то најчешће новчанице у апоенима од 20 УСД.

 

Контакти:

Приликом боравка у Сомалији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), која на нерезиденцијалној основи покрива Сомалију, путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke