ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши:

Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*

Обични пасоши и друге путне исправе:

Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*

Напомена:

*безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
За носиоца путног листа у транзиту није потребна виза али је потребно да ДКП које издаје ПЛ у њега упише и додатне податке о чему се треба консултовати са најближим ДКП Словачке.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

Држављани Србије могу ући у Словачку. Неопходна је електронска регистрација пре уласка на територију Словачке на: http://korona.gov.sk/ehranica. Особе које су вакцинисане (најмање 14 дана од друге дозе или 21 дан, ако је вакцина која се даје у једној дози) могу ући без ограничења, уколико имају потврду о вакцинацији на словачком, чешком или енглеском језику. Регистрација вакцинисаним особама (преко сајта: http://korona.gov.sk/ehranica) важи 6 месеци од датума прве регистрације.
Особе које нису вакцинисане морају поштовати епидемиолошке мере (изолација у трајању од 14 дана, која се може прекинути добијањем негативног резултата ПЦР теста, који се може урадити најраније петог дана изолације).
Особе које долазе авионом уједно треба да попуне формулар на сајту http://www.mindop.sk/covid.

 

Транзит је дозвољен свим особама, уколико путују у државу у којој имају одобрен боравак или чији су држављани. Транзит може да траје до осам сати. Осталим лицима је неопходна дозвола за изузеће од епидемиолошких мера (осим изузетака, као што су возачи камиона, аутобуса и сл), која се може затражити на: https://www.minv.sk/?formular-vynimka или на имејл corona.transit@minv.sk (послати позивно писмо, име, презиме, датум рођења, број пасоша, датум и време уласка, као и гранични прелаз уласка и изласка из Словачке). За транзит се могу користити само предвиђене руте, које се могу наћи на (странице 5 и 6): https://www.uvzsr.sk/docs/uvod/rozcestnik_vyhlaska_hranice_9-7-2021.pdf

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
Услов за улазак држављана Р. Србије је да поседују путну исправу која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Словачке. Рок важења пасоша за регулисање боравка мора бити 3 месеца након истека траженог боравка.
За улазак у Словачку Републику држављанима Р. Србије, није потребна виза за боравак у трајању до 90 дана у периоду од 180 дана. Словачки надлежни органи стриктно примењују прописе који се односе на боравак странаца, тако да не постоји спремност да се толерише боравак дужи од 90 дана.
Уколико је у питању боравак у приватном смештају, исти се мора пријавити локалној полицији за странце у року од 3 дана од дана уласка у земљу. Боравак у хотелу подразумева аутоматску регистрацију.
Контакт телефон полиције за странце и пограничне полиције: +421-9610-50765.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
На основу међународног споразума између Републике Србије и Словачке Републике, дефинисана је сарадња у области здравственог осигурања и осигураницима Републичког фонда за здравствено осигурање, под одређеним условима, омогућено је коришћење медицинске помоћи у случају хитних интервенција.
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Словачк еРепублике о бављењу плаћеним пословима чланова породица запослених у њиховим дипломатским мисијама, конзуларним представништвима или мисијама при међународним организацијама потписан је 9. септембра 2019. године. Према одредбама овогспоразума, предвиђено је између осталог да издржавана лица члана дипломатске мисије или конзуларног представништва могу, на бази реципроцитета, бити овлашћена да обављају плаћене послове на територији државе пријема у складу са овим споразумом.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:    

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна.

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродроми у Словачкој Републици су у Братислави и Кошицама. Уколико се користи аеродром у Бечу, превоз до Братиславе је омогућен аутобусима који полазе на сваких сат времена. Карта се купује код возача или електронским путем. Авионску линију између Ниша и Братиславе успоставио је приватни превозник Рајанер, а авиони саобраћају два пута недељно. 
За коришћење аутопута неопходно је поседовање електронске вињете, која се може купити на означеним местима и на готово свим бензинским станицама. Контрола се врши путем постављених камера и возила паркираних дуж путева. Максимална брзина на аутопутевима је 130 километра на сат, док је на локалним путевима брзина ограничена на 90 километара на сат. У насељеним срединама максимална брзина је 50 километара на сат. 
Возачка дозвола Републике Србије може да се користи у транзиту кроз Словачку, као и за време туристичког боравка. Држављанин Р. Србије који у Словачкој борави дуже од шест месеци и поседује дозволу за боравак, у обавези је да дозволу замени за словачку код надлежног органа, у року од 60 дана од истека 185 дана од почетка боравка у Словачкој.

ОСТАЛО – Званична валута у Словачкој Републици је евро. Могуће је користити платне картице. 
Туристичка понуда Словачке Републике која укључује и обавештење о ценама смештаја и исхране доступна је на веб страници: https://slovakia.travel/en

Контакти:
    
Приликом боравка у Словачкој Републици, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Братислави (адреса: Будкова 38, 811 04 Братислава), на следећи контакт телефон:00 421 2 5443 1927 и електронску адресу: consular.bratislava@mfa.rs и embassy.bratislava@mfa.rs

 

(Последње ажурирано петак, 16. април 2021.)