ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Сенегал, уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Резултати теста морају бити одштампани на француском или енглеском језику.
Наведено се односи на све путнике старије од 2 године, као и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту.
Приликом лета, путници потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Тај документ је могуће прибавити и online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши аеродрому о трошку путника.   
По доласку у Сенегал, мора се попунити формулар за локализацију путника: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…
Исти услови уласка примењују се и на путнике који су вакцинисани и на оне који нису.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За носиоце свих врста пасоша Републике Србије потребна је виза. За носиоца путног листа у транзиту такође је потребна виза. Захтеви за визу могу се поднети у Амбасади Републике Сенегал у Берлину (као и другим амбасадама Сенегала, уколико се налазите ван Србије).
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Нема закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинација није обавезна (од 2007. године), али се она препоручује против маларије и хепатитиса А. У обзир долази и вакцинација против жуте грознице (мада од 2002. године није било случајева ове болести у Сенегалу). Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Кретање је слободно, али је потребна обазривост јер је забележено неколико случајева киднаповања странаца. Иако се ситуација у Сенегалу оцењује као стабилна, потребно је избегавати кретање у деловима земље који се граниче са Малијем, због могућих напада салафистичких побуњеника, као и подручјима према Мауританији. Уколико је путовање неопходно, не треба га предузимати ноћу, нити самостално. У Дакару постоји ризик напада због пљачке. Због тога се не препоручује ношење накита и веће суме новца.

Потребно је избегавати кретање пешке, посебно ноћу. Код коришћења аутомобила, препоручује се да прозори буду затворени.

ТРАНСПОРТ – Сенегал има већи број аеродрома, а најновији и најважнији је међународни аеродром у Дакару, Blaise-Diagne.

Путеви између великих градова су у добром стању, с тим што је потребно водити рачуна о брзини и избегавати кретање у периоду јули-октобар, због велике количине падавина. У случају саобраћајне незгоде у Дакару, контактирати централни полицијски комесаријат или Жандармерију. За остале делове земље, обратити се првој полицијској или жандармеријској станици.

ОСТАЛО – Национална валута у Сенегалу је CFA франак.

У свим приликама, препоручује се пристојно и љубазно понашање.

Контакти:

Приликом боравка у Сенегеалу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Рабату, Краљевина Мароко, путем телефона +212537752201 и електронске адресе ambrsrabat@gmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Сенегал.