ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Сенегал, уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата или потврду о потпуној вакцинацији. Наведено се односи на све путнике старије од 2 године, као и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту.
Резултати теста морају бити одштампани на француском или енглеском језику.
Потпуна вакцинација подразумева да је прошло 14 дана од последње примљене дозе.
Приликом лета, путници потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Тај документ је могуће прибавити и online: https://www.royalairmaroc.com/documents/20195/53057329/Senegal_Declarat…
Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши на аеродрому о трошку путника.  
По доласку у Сенегал, мора се попунити формулар за локализацију путника: https://www.dakaraeroport.com/formulaire-de-localisation-de-passager-po…

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За носиоце свих врста пасоша Републике Србије потребна је виза. За носиоца путног листа у транзиту такође је потребна виза. Захтеви за визу могу се поднети у Амбасади Републике Сенегал у Берлину (као и другим амбасадама Сенегала, уколико се налазите ван Србије).
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Нема закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинација није обавезна (од 2007. године), али се она препоручује против маларије и хепатитиса А. У обзир долази и вакцинација против жуте грознице (мада од 2002. године није било случајева ове болести у Сенегалу). Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Кретање је слободно, али је потребна обазривост јер је забележено неколико случајева киднаповања странаца. Иако се ситуација у Сенегалу оцењује као стабилна, потребно је избегавати кретање у деловима земље који се граниче са Малијем, због могућих напада салафистичких побуњеника, као и подручјима према Мауританији. Уколико је путовање неопходно, не треба га предузимати ноћу, нити самостално. У Дакару постоји ризик напада због пљачке. Због тога се не препоручује ношење накита и веће суме новца.

Потребно је избегавати кретање пешке, посебно ноћу. Код коришћења аутомобила, препоручује се да прозори буду затворени.

ТРАНСПОРТ – Сенегал има већи број аеродрома, а најновији и најважнији је међународни аеродром у Дакару, Blaise-Diagne.

Путеви између великих градова су у добром стању, с тим што је потребно водити рачуна о брзини и избегавати кретање у периоду јули-октобар, због велике количине падавина. У случају саобраћајне незгоде у Дакару, контактирати централни полицијски комесаријат или Жандармерију. За остале делове земље, обратити се првој полицијској или жандармеријској станици.

ОСТАЛО – Национална валута у Сенегалу је CFA франак.

У свим приликама, препоручује се пристојно и љубазно понашање.

Контакти:

Приликом боравка у Сенегеалу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Рабату, Краљевина Мароко, путем телефона +212537752201 и електронске адресе ambrsrabat@gmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Сенегал.