ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Једини аеродром у земљи је Аираи (ROR) на острву Бабелдаоб.
Приликом путовања у Палау неопходно је да пасош важи најмање шест месеци од датума истека и доказ о повратку (признаницу за е-карту или одштампану потврду е-карте).
Туристичка виза од 30 дана се издаје по доласку и може се продужити у року од 7 дана, уз одобрење шефа имиграционох бироа (напомена: Максимално се може продужити 90 дана – 30 дана по доласку и 2 продужења. Након тога посетиоци морају да напусте земљу).
Више информација можете пронаћи на https://pristineparadisepalau.com/travelers-tips/. За више информација о продужењу боравка у Р. Палау, потребно је позвати Биро за имиграцију, контакт: (680) 488 – 2498 или 2678, од понедељка до петка од 7:30 до 16:30 или е-пошта: imm@palaunet.com.
Пре поласка, потребно је попунити улазни образац који се може пронаћи на сајту https://palautravel.pw/. Подношење улазног обрасца за Палау врши се у року од 72 сата или раније, пре доласка у Републику Палау. Одговори морају бити на енглеском. Потребан је само један образац по породици/путнику.
Пре путовања проверити да ли вам је потребна транзитна виза за земљу преко које транзитирате.
По слетању у Палау, од путника се тражи да потпишу изјаву којом се обавезују да ће уложити напоре да заштитите природно окружење земље и поштовати локалну традицију.
Сви страни држављани дужни су да при уласку у Палау попуне царинску декларацију, а суму која одговара износу једнаком и већем од 10.000 УСД неопходно је пријавити надлежним царинским органима приликом уласка и изласка. Приликом изласка плаћа се аеродромска такса у износу од 20 УСД и такса за заштиту животне средине у износу од 30 УСД.
Без обавезе плаћања царине могуће је унети:
Цигарете: До двадесет (20) цигарета (само једна (1) паклица).
Алкохол: Мање од два (2) литра по одраслој особи.
Предмети који прелазе наведене границе морају се пријавити на царини.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелна информација о здравственој ситуацији доступна је на сајту Светске здравствене организације.
Здравствена ситуација је релативно задовољавајућа, с тим што је сезонски присутна денга грозница. Здравствена заштита на Палау је релативно добра за рутинске случајеве, али је ограниченог квалитета и доступности с обзиром да у земљи постоји само једна државна болница. И државна болница и приватне клинике прихватају плаћање у готовини, као и кредитне картице.
Вода из чесме у принципу није сигурна за пиће због чега се препоручује конзумирање  флаширане воде.
За хитну помоћ потребно је позвати број 911, али се често дешава да је за долазак помоћи потребно и до два часа.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Иако је стопа криминала на Палау ниска, неопходно је водити рачуна о личној и безбедности сопствених вредних ствари. У појединим деловима земље и даље има не-експлодираног оружја из Другог светског рата, тако да треба бити обазрив приликом роњења, шетњи у природи или посета пећинама.
Монсуни и циклони су најчешћи између јуна и децембра, али се највеће олује углавном дешавају изван овог периода и често доводе до проблема у авионском саобраћају. Саветује се праћење локалне временске прогнозе, као и  упутстава хотелског особља.
У случају потребе контакт број за хитне случајеве је 911.

ТРАНСПОРТ – Једини јавни превоз на Палау су такси возила која немају таксиметар. Велики број такси возила има унапред фиксиране цене до одређених дестинација, а уобичајено је да се унајми једно такси возило које се користи током читавог боравка.

ОСТАЛО – У Палау се користи амерички долар (УСД), а плаћање страном валутом није дозвољено. Могу се користити платне картице.

Контакти:                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Палау, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Токију, која на нерезиденцијалној основи покрива Палау путем следећег телефона: +81 (0) 3-3447-3571 и електронске адресе: srb.emb.japan@mfa.rs