ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза (виза се издаје на период до 30 дана, могуће је продужење на још 30 дана)
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Никарагву, држављанима Р. Србије је потребна виза. За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Никарагве у Бечу.
Прибављање визе или туристичке пропуснице на граничном прелазу није могуће.
Новчани износ преко 10.000 УСД се пријављује, а приликом изласка из Никарагве се плаћа такса у износу од 43 УСД (потребно је проверити код авио компаније да ли је та такса обухваћена куповином авио карте или се она мора платити приликом напуштања Никарагве).
За уношење ловачког оружја потребно је прибавити дозволу.
Кућни љубимци се могу унети уз презентацију потврде од ветеринарске установе из Р. Србије о здравственом стању и вакцинацији против беснила.
Млечни производи се не смеју уносити.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Општа санитарна ситуација је добра. Не постоје обавезне вакцине нити вакцинација која се препоручује. Препоручује путно здравствено осигурање.
Препоручује се флаширана вода и избегавање хране на уличним киосцима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ризици од криминала су високи, потребна је повећана пажња. Не препоручује се ношење веће количине готовине или накита на видљивим деловима тела.
Препоручује се путницима да у сваком тренутку носе копију важећег личног документа, јер их никарагвански органи могу у сваком тренутку затражити и задржати путнике без личних докумената.
С обзиром да је у питању трусно подручје, постоји ризик од земљотреса, као и честих и веома обилних киша. Кишна сезона траје од маја до октобра. Препоручује се лагана одећа током целе године.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми су Аугусто Цесар Сандино, најважнија лука је Сандино. Железнице нема. Главна друмска саобраћајница је аутопут Панамерикен.
Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Р. Србије, а потребно је поседовати полису осигурања од одговорности која се прибавља при уласку у земљу.

ОСТАЛО – Локална валута је кордоба (NIO). Могуће је користити све интернационалне кредитне картице. На међународном аеродрому постоји једини званични центар за размену девиза.

Контакти:
Приликом боравка у Никарагви, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику која на нерезиденцијалној основи покрива Никарагву, путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx