VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza (viza se izdaje na period do 30 dana, moguće je produženje na još 30 dana)
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u Nikaragvu, državljanima R. Srbije je potrebna viza. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Nikaragve u Beču.
Pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnom prelazu nije moguće.
Novčani iznos preko 10.000 USD se prijavljuje, a prilikom izlaska iz Nikaragve se plaća taksa u iznosu od 43 USD (potrebno je proveriti kod avio kompanije da li je ta taksa obuhvaćena kupovinom avio karte ili se ona mora platiti prilikom napuštanja Nikaragve).
Za unošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu.
Kućni ljubimci se mogu uneti uz prezentaciju potvrde od veterinarske ustanove iz R. Srbije o zdravstvenom stanju i vakcinaciji protiv besnila.
Mlečni proizvodi se ne smeju unositi.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Opšta sanitarna situacija je dobra. Ne postoje obavezne vakcine niti vakcinacija koja se preporučuje. Preporučuje putno zdravstveno osiguranje.
Preporučuje se flaširana voda i izbegavanje hrane na uličnim kioscima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Rizici od kriminala su visoki, potrebna je povećana pažnja. Ne preporučuje se nošenje veće količine gotovine ili nakita na vidljivim delovima tela.
Preporučuje se putnicima da u svakom trenutku nose kopiju važećeg ličnog dokumenta, jer ih nikaragvanski organi mogu u svakom trenutku zatražiti i zadržati putnike bez ličnih dokumenata.
S obzirom da je u pitanju trusno područje, postoji rizik od zemljotresa, kao i čestih i veoma obilnih kiša. Kišna sezona traje od maja do oktobra. Preporučuje se lagana odeća tokom cele godine.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi su Augusto Cesar Sandino, najvažnija luka je Sandino. Železnice nema. Glavna drumska saobraćajnica je autoput Panameriken.
Motornim vozilom se može upravljati sa vozačkom dozvolom iz R. Srbije, a potrebno je posedovati polisu osiguranja od odgovornosti koja se pribavlja pri ulasku u zemlju.

OSTALO – Lokalna valuta je kordoba (NIO). Moguće je koristiti sve internacionalne kreditne kartice. Na međunarodnom aerodromu postoji jedini zvanični centar za razmenu deviza.

Kontakti:
Prilikom boravka u Nikaragvi, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Meksiku koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Nikaragvu, putem sledećeg kontakt telefona: (+52 55) 5520 0524 i elektronske adrese: embajadaserbia@alestra.net.mx