ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши:

Виза није потребна до 90 дана од дана уласка (важи од 16.10.2019.)

Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

За држављане Р. Србије, као и за држављане свих других земаља, не постоји могућност уласка у Мјанмар, имајући у виду да су гранични прелази затворени и да су суспендовани сви међународни комерцијални авио-летови. За странце који долазе „хуманитарним" и „специјалним" летовима у Мјанмар, потребна је одговарајућа виза и потврда о негативном PCR тесту, не старијем од 72 сата, као и потврда о проведених седам дана у „кућном карантину" у земљи из које се долази. Након уласка у Мјанмар, обавезан је боравак у „хотелском карантину" у трајању од 7 дана, укључујући додатних 7 дана боравка у „кућном карантину" (за дипломате и представнике УН, који живе у апартманима, 7 дана у „хотелском карантину" одређеном од стране Министарства здравља и спорта, односно 7 дана у „кућном карантину", уколико живе у „засебним кућама", укључујући додатних 7 дана у „кућном карантину"), након чега се врши PCR тест на COVID-19.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р.Србије, носиоцима обичних пасоша, потребна је виза (туристичка или пословна), која се може добити у Амбасади Мјанмара у Београду, или аплицирањем путем on-line система http://evisa.moip.gov.mm .

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Ниво здравствених услуга у државним болницама је на прилично ниском нивоу, за разлику од приватних здравствених установа/болница у којима су цене врло високе. Здравствено осигурање није обавезно, али се препоручује. У периферним деловима Јангона и појединим руралним деловима земље има доста случајева маларије и денги грознице.
Треба користити искључиво флаширану воду за пиће и избегавати конзумирање хране и пића у уличним и малим ресторанима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У Мјанмару је извршен војни удар 01.02.2021. године и уведено ванредно стање, које ће трајати годину дана.
С тим у вези, за сада, нема званичних информација око режима уласка странаца у Мјанмар.
До 28.02.2021. год. суспендовани су сви међународни комерцијални авио-летови, осим хуманитарних.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми се налазе у Јангону, Мандалеју и НејПјиДоу. Актуелне информације о копненим граничним прелазима могу се наћи на сајту Министарства рада, имиграције и становништва http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
За управљање моторним возилом странцима потребна је међународна возачка дозвола.

ОСТАЛО – Хотелски трошкови могу се платити кредитним картицама (Visa и Mastercard), готовински у домаћој валути Ћат (Kyat) или страној валути (УСД је доминантна страна валута). Трошкови хране и пића у ресторанима и куповине у тржним центрима се плаћају у домаћој валути.

Контакти:

Приликом боравка у Мјанмару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Јангону (адреса: 114-АInyaRoad, KamayutTownship, Јангон), путем следећег контакт телефона: 01 515-282 и 01 515-283 и електронске адресе: serbemb@yangon.net.mm 

(Последње ажурирано недеља, 07. фебруар 2021.)