VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna do 90 dana od dana ulaska (važi od 16.10.2019.)

Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani R. Srbije, koji ulaze u Mjanmar preko međunarodnih aerodroma ili luka, potrebno je da medicinskom osoblju prezentuju po dolasku:
- Zdravstvenu deklaraciju (“Health Declaration Form”) sa tačno popunjenim podacima i
- Zdravstveno osiguranje koje uključuje COVID-19.
Po dolasku na aerodrom u Jangon i druge međunarodne aerodrome u Mjanmaru, putnici bivaju podvrgnuti merenju temperature, a ukoliko imaju simptome RTD testu na COVID-19 (naplaćuje se oko 8 USD o trošku putnika), čiji se rezultat dobija u roku od oko sat vremena. Ukoliko je rezultat testa pozitivan, bivaju smešteni u medicinski centar ili hotel (naplaćuje se o trošku putnika), koje određuje Ministarstvo zdravlja Mjanmara.
Putnici koji tokom boravka u Mjanmaru ispolje simptome COVID-19, dužni su da se jave nadležnim zdravstvenim institucijama. Pre odlaska iz Mjanmara moguće je uraditi testove na COVID-19 o sopstvenom trošku u laboratorijama koje je odredilo Ministarstvo zdravlja, ukoliko to zahtevaju nadležni organi u drugim zemljama destinacije ili tranzita.
Za putnike koji ulaze u Mjanmar kopnenim putem (Cross Border Point of Entry), važe druga pravila, koja se mogu naći na sajtu Ministarstva zdravlja (www.mohs.gov.mm) i Ministarstva spoljnih poslova (www.mofa.gov.mm).
O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Mjanmaru, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu Mjanmara u Beogradu (tel. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u Ambasadi Mjanmara u Beogradu, ili apliciranjem putem on-line sistema http://evisa.moip.gov.mm .

VAŽNO: Posebno skrećemo pažnju da je uočen povećan rizik od internet prevara, odnosno postojanja lažnih oglasa o zaposlenju u IT sektoru. Savetujemo da: Pre prihvatanja posla, proverite kompaniju posebno ako je opis delatnosti firme neprecizan i/ili ima malo podataka o zaposlenju; Obavestite porodicu i prijatelje da se zbog posla selite u inostranstvo i ostavite im kontakt podatke iz oglasa, kao i da sa njima dogovorite redovno javljanje; Kontaktirate nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo R. Srbije po dolasku u zemlju, a naročito u slučajevima zloupotreba. Za više informacija videti: https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2023/INTERPOL-issues-global-warning-on-human-trafficking-fueled-fraud i https://www.ic3.gov/Media/Y2023/PSA230522 .

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nivo zdravstvenih usluga u državnim bolnicama je na prilično niskom nivou, za razliku od privatnih zdravstvenih ustanova/bolnica u kojima su cene vrlo visoke. Zdravstveno osiguranje za COVID-19 je obavezno i pokazuje se zdravstvenim radnicima prilikom ulaska u Mjanmar. U perifernim delovima Jangona i pojedinim ruralnim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice. Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Na snazi je vanredno stanje širom zemlje, uvedeno 1. februara 2021. godine. Kompleksa bezbednosna situacija je podložna brzim promenama, a uključuje oružane borbe, vazdušne udare, upotrebu vatrenog oružja i eksplozije. U delovima Mjanmara zavedena je vojna uprava, a u pojedinim gradovima, uključujući Jangon, na snazi je policijski čas. Potrebno je poznavati domaća pravila i ograničenja i u potpunosti ih poštovati tokom boravka u Mjanmaru.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi se nalaze u Jangonu, Mandaleju i NejPjiDou. Aktuelne informacije o kopnenim graničnim prelazima mogu se naći na sajtu Ministarstva rada, imigracije i stanovništva http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
Za upravljanje motornim vozilom strancima potrebna je međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelski troškovi mogu se platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u domaćoj valuti Ćat (Kyat) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u domaćoj valuti.

Kontakti:

Prilikom boravka u Mjanmaru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Jangonu (adresa: 114-AInyaRoad, KamayutTownship, Jangon), putem sledećeg kontakt telefona: 01 515-282 i 01 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm