VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna do 90 dana od dana ulaska (važi od 16.10.2019.)

Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Mjanmar komercijalnim avio-letovima na međunarodnom aerodromu u Jangonu i drugim međunarodnim aerodromima određenim od strane Departmana za civilno vazduhoplovstvo, uključujući kopnene granične prelaze, uz poštovanje sledećih uslova Ministarstva zdravlja Mjanmara:

- posedovanje sertifikata o punoj vakcinaciji putnika najmanje 14 dana pre ulaska u Mjanmar ili potvrde o negativnom COVID-19 RT-PCR testu ne starijim od 48 sati pre ulaska u Mjanmar ukoliko nisu, ili su nepotpuno vakcinisani;

- prezentovanje navedenih sertifikata (na engleskom jeziku) posadi avio-prevoznika pre ukrcavanja na avion kojim putuju u Mjanmar i nadležnom medicinskom osoblju, prilikom dolaska u Mjanmar;

- posedovanje COVID-19 zdravstvenog osiguranja, koje izdaje „Myanma Insurance“ (informacija je dostupna na internet sajtu: www.mminsurance.gov.mm );

- prezentovanje „zdravstvene deklaracije“ (na engleskom jeziku) medicinskom osoblju Mjanmara na aerodromu;

Po dolasku na aerodrom u Jangon i druge međunarodne aerodrome u Mjanmaru, putnici bivaju podvrgnuti merenju temperature, a ukoliko imaju simptome, RTD testu na COVID-19 (naplaćuje se oko 8 USD o trošku putnika), čiji se rezultat dobija u roku od oko sat vremena.

Ukoliko putnici ulaze u Mjanmar preko kopnenog graničnog prelaza, bivaju podvrgnuti RTD testu na COVID-19 (naplaćuje se oko 8 USD o trošku putnika), čiji se rezultat dobija u roku od oko sat vremena.

Ukoliko je rezultat testa pozitivan bivaju smešteni u karantin centar ili hotel (naplaćuje se o trošku putnika), koje određuje Ministrastvo zdravlja Mjanmara.

Ukoliko strani putnici ne poseduju sertifikat o punoj vakcinaciji, niti potvrdu o RT-PCR testu na COVID-19, bivaju smešteni u petodnevni karantin (naplaćuje se o trošku putnika) i prvog i trećeg dana se testiraju (o trošku putnika).

Strancima nije dozvoljen tranzit kroz Mjanmar.

O detaljnijim informacijama o uslovima ulaska i boravka u Mjanmaru, preporučuje se da putnici, pre planiranog puta, kontaktiraju ambasadu Mjanmara u Beogradu (tel. 011 3617 165; 011 369 114; email: myanbel@orion.rs ).

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u Ambasadi Mjanmara u Beogradu, ili apliciranjem putem on-line sistema http://evisa.moip.gov.mm .

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nivo zdravstvenih usluga u državnim bolnicama je na prilično niskom nivou, za razliku od privatnih zdravstvenih ustanova/bolnica u kojima su cene vrlo visoke. Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali se preporučuje. U perifernim delovima Jangona i pojedinim ruralnim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice.
Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U Mjanmaru je izvršen vojni udar 01.02.2021. godine i uvedeno vanredno stanje, koje će trajati godinu dana.
S tim u vezi, za sada, nema zvaničnih informacija oko režima ulaska stranaca u Mjanmar.
Do 28.02.2021. god. suspendovani su svi međunarodni komercijalni avio-letovi, osim humanitarnih.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi se nalaze u Jangonu, Mandaleju i NejPjiDou. Aktuelne informacije o kopnenim graničnim prelazima mogu se naći na sajtu Ministarstva rada, imigracije i stanovništva http://www.mip.gov.mm/announcements-in-english/ .
Za upravljanje motornim vozilom strancima potrebna je međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelski troškovi mogu se platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u domaćoj valuti Ćat (Kyat) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u domaćoj valuti.

Kontakti:

Prilikom boravka u Mjanmaru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R. Srbije u Jangonu (adresa: 114-AInyaRoad, KamayutTownship, Jangon), putem sledećeg kontakt telefona: 01 515-282 i 01 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm