ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије je дозвољен улаз у Државу Кувајт.
Путници морају приликом доласка у Државу Кувајт показати негативан PCR тест на Covid – 19 не старији од 48 сати, осим децe млађe од 6 година. По доласку, путници морају да буду у кућном карантину у трајању од 10 дана, са могућношћу окончања карантина након што добију негативан PCR резултат узет најмање 72 сата по доласку.
Путницима који имају потврду о прележаној болести изазване коронавирусом издат ван Државе Кувајт је дозвољен улаз у Кувајт након периода изолације и то на следећи начин:
- Вакцинисани  путници морају поднети на увид позитиван резултат PCR теста издат у року од 7-28 дана пре датума доласка;
- Невакцинисани путници морају поднети позитиван резултат PCR теста издат у року од 10-28 дана пре датума доласка.
Путници треба да инсталирају апликације "Shlonik" и "Kuwait-Mosafer" на своје личне мобилне телефоне, као и да се пре доласка пријаве преко следећег сајта https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Визе се издају само лицима која су потпуно вакцинисана и приложе сертификат о вакцинацији било којом од следећих вакцина одобрених у Кувајту: Pfizer Biontech (Comirnaty), AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), Moderna и Johnson & Johnson (једна доза). Сертификат мора да садржи QR код, који ће верификовати надлежна одељења пре издавања визе.
За путнике који су у потпуности вакцинисани вакцинама Sinopharm, Sinovac или Sputnik V, потребан је доказ или да су примили и једну дозу вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty) или да по доласку ураде додатна 2 PCR теста о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
пре поласка на пут.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатој у Кувајту морају предочити сертификат преко апликација: Immune, Kuwait Mobile ID или Kuwait-mosafer.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатом ван Кувајта морају имати QR код на сертификату, или аплоудовати сертификат.
Особе које су другу дозу било које од вакцина против Covid-19 које је одобрила Држава Кувајт примиле пре више од 9 месеци у односу на датум уласка, сматраће се непотпуно вакцинисаним, осим ако не приме трећу одобрену вакцину против Covid-19, бустер дозу.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Републике Србије je дозвољен улаз у Државу Кувајт. Приликом доласка у Државу Кувајт сви путници старији од 6 година имају обавезу да покажу негативан PCR тест на Covid – 19, не старији од 48 сати, као и да буду у кућном карантину у трајању од 10 дана по доласку, са могућношћу окончања карантина након што добију негативан PCR резултат узет најмање 72 сата по доласку. Путници треба да инсталирају апликације "Shlonik" и "Kuwait-Mosafer" на своје мобилне телефоне, као и да се пре доласка пријаве преко следећег сајта https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html .
Визе се издају само лицима која су потпуно вакцинисана било којом од следећих вакцина одобрених у Кувајту:
• Pfizer Biontech (Comirnaty), две дозе;
• AstraZeneca/Oxford(Vaxzevria), две дозе;
• Moderna, две дозе и
• Johnson & Johnson једна доза.
Обавезно је приложити сертификат којим се потврђује извршена потпуна вакцинација једном од наведених вакцина одобрених у Кувајту. Сертификат мора да садржи QR код, који ће верификовати надлежна одељења пре издавања визе.
За путнике који су у потпуности вакцинисани вакцинама Sinopharm, Sinovac или Sputnik V, потребан је доказ или да су примили и једну дозу вакцине AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna или Pfizer-BioNTec (Comirnaty) или да по доласку ураде додатна 2 PCR теста о свом трошку и имају потврду о уплати послату на  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html пре поласка на пут.
Путници са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатој у Кувајту морају предочити сертификат преко апликација: Immune, Kuwait Mobile ID или Kuwait-mosafer, док они са потврдом о вакцинацији против Covid-19 издатом ван Кувајта морају имати QR код на сертификату, или аплоудовати сертификат на https://vaxcert.moh.gov.kw/SPCMS/PH/CVD_19_Vaccine_External_Registratio… .
Од недеље, 2. јануара 2022. године, особе које су примиле 2. дозу било које од вакцина против Covid-19 које је одобрила Држава Кувајт у периоду од 9 месеци од тог датума, сматраће се непотпуно вакцинисаним, осим ако не приме трећу одобрену вакцину против Цовид-19, бустер дозу.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Вакцине нису потребне. Вода за пиће и кување је искључиво само флаширана вода. Треба избегавати свеже салате због амеба, као и ресторане брзе хране. Хигијену руку држати на високом нивоу због опасности од жутице.
Треба имати у виду екстремне климатске услове као што су температуре преко 50 степени са високим процентом влаге и пешчане олује када је неопходно заштитити лице маском. У случају болести, сви трошкови лечења падају на терет корисника.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ситуација у Кувајту је генерално безбедна. Неопходно је поштовати традицију и обичаје чије кршење се сматра неморалним и кажњиво је.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром се налази у граду Кувајту, развијен је и поморски транспорт, али не и железнички пошто Кувајт уопште нема железницу.
За управљање моторним возилом потребна ме међународна возачка дозвола. Због понашања осталих учесника у саобраћају (екстремне брзине преко 120 км на час, претицање са свих страна, непоштовање сигнализације), управљање возилом је опасно.
Изазивање саобраћајне несреће под дејством алкохола спада у тешко кривично дело. Јавни превоз слабо развијен. Углавном се користи такси који је јефтин.

ОСТАЛО – Национална валута је кувајтски динар. Коришћење платних картица наших банака није могуће.
Кувајт је исламска земља са јаком традицијом. Није дозвољено конзумирање хране и пића, као и пушење на јавним местима у време Рамазана. Такође, треба избегавати јавно испољавање нежности између полова.
Посебну пажњу треба да обрате жене које треба да буду обучене тако да су им осим главе сви делови тела покривени. Потребно је да избегавају самостални одлазак на јавне плаже, као и да се саме крећу пешке или таксијем у вечерњим часовима. Мушкарци треба да избегавају контакт са женама са којима нису у сродству.

Контакти:    

Приликом боравка у Кувајту, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Држави Кувајт (адреса: Bayan, BlockNo. 13, StreetNo.1, VillaNo.18,Safat13066,P.O.Box20511 KUWAIT), са следећим контакт телефонима: +965 253 75 042; +965 253 75 045 и електронским адресама: embrskw@gmail.com;serbkonzkw@gmail.com