VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kuvajt.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Republike Srbije nije dozvoljen ulaz u Kuvajt, osim za lica sa boravišnom dozvolom, kao i decu i supružnike državljana Kuvajta. Putnici moraju imati negativan PCR test na Covid – 19 (ne stariji od 72č), osim deca mlađa od 6 godina.
Putnici trebaju da instaliraju aplikacije "Shlonik" i "Kuwait-Mosafer" na svoje lične mobilne telefone, kao i da se pre dolaska prijave preko sledećeg sajta https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html
Priznaju se sledeće vakcine (potpuno vakcinisani): AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna ili Pfizer-BioNTec (Comirnaty).
Za putnike koji su u potpunosti vakcinisani vakcinama Sinopharm, Sinovac ili Sputnik V, potreban je dokaz ili da su primili i jednu dozu vakcine AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna ili Pfizer-BioNTec (Comirnaty) ili da po dolasku urade dodatna 2 PCR testa o svom trošku i imaju potvrdu o uplati poslatu na  https://kuwaitmosafer.gov.kw/home.html pre polaska na put.
Putnici mogu biti izloženi karantinu u hotelu ili kućnom karantinu do 7 dana, te ukoliko nisu primili dve doze vakcine AstraZeneca (Vaxzevria), Janssen, Moderna ili Pfizer-BioNTec (Comirnaty) potrebno je da imaju potvrđenu rezervaciju hotela za 7 dana izvršenu putem https://kuwaitmosafer.com/home.html
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatoj u Kuvajtu moraju predočiti sertifikat preko aplikacija: Immune, Kuwait Mobile ID ili Kuwait-mosafer.
Putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv Covid-19 izdatom van Kuvajta moraju imati QR kod na sertifikatu, ili aploudovati sertifikat na https://vaxcert.moh.gov.kw/SPCMS/PH/CVD_19_Vaccine_External_Registratio…

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
    
ZDRAVSTVENA SITUACIJA –
Vakcine nisu potrebne. Voda za piće i kuvanje je isključivo samo flaširana voda. Treba izbegavati sveže salate zbog ameba, kao i restorane brze hrane. Higijenu ruku držati na visokom nivou zbog opasnosti od žutice.
Treba imati u vidu ekstremne klimatske uslove kao što su temperature preko 50 stepeni sa visokim procentom vlage i peščane oluje kada je neophodno zaštititi lice maskom. U slučaju bolesti, svi troškovi lečenja padaju na teret korisnika.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Situacija u Kuvajtu je generalno bezbedna. Neophodno je poštovati tradiciju i običaje čije kršenje se smatra nemoralnim i kažnjivo je.

TRANSPORT – Međunarodni aerodrom se nalazi u gradu Kuvajtu, razvijen je i pomorski transport, ali ne i železnički pošto Kuvajt uopšte nema železnicu.
Za upravljanje motornim vozilom potrebna me međunarodna vozačka dozvola. Zbog ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju (ekstremne brzine preko 120 km na čas, preticanje sa svih strana, nepoštovanje signalizacije), upravljanje vozilom je opasno.
Izazivanje saobraćajne nesreće pod dejstvom alkohola spada u teško krivično delo. Javni prevoz slabo razvijen. Uglavnom se koristi taksi koji je jeftin.

OSTALO – Nacionalna valuta je kuvajtski dinar. Korišćenje platnih kartica naših banaka nije moguće.
Kuvajt je islamska zemlja sa jakom tradicijom. Nije dozvoljeno konzumiranje hrane i pića, kao i pušenje na javnim mestima u vreme Ramazana. Takođe, treba izbegavati javno ispoljavanje nežnosti između polova.
Posebnu pažnju treba da obrate žene koje treba da budu obučene tako da su im osim glave svi delovi tela pokriveni. Potrebno je da izbegavaju samostalni odlazak na javne plaže, kao i da se same kreću peške ili taksijem u večernjim časovima. Muškarci treba da izbegavaju kontakt sa ženama sa kojima nisu u srodstvu.

Kontakti:    

Prilikom boravka u Kuvajtu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Državi Kuvajt (adresa: Bayan, BlockNo. 13, StreetNo.1, VillaNo.18,Safat13066,P.O.Box20511 KUWAIT), sa sledećim kontakt telefonima: +965 253 75 042; +965 253 75 045 i elektronskim adresama: embrskw@gmail.com;serbkonzkw@gmail.com