ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у земљу потребна је виза која се може прибавити у Амбасади ДР Конго у Београду и поседовање здравственог (жутог картона о вакцинацијама). Приликом изласка из земље са међународног аеродрома Н'Ђили (Ndjili International Airport, Kinshasa) наплаћује се излазна аеродромска такса у износу од 55 УСД.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Пре поласка на путовање проверити актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације (WHO – World Health Organization), Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics
Држављани Р. Србије који путују у ДР Конго у обавези су да имају жуте картоне као доказ да су вакцинисани од жуте грознице (вакцинације се обављају у Институту за тропске болести у Београду). Препорука је да буду вакцинисани и од свих облика хепатитиса, тетануса и дечије парализе.
ДР Конго представља здравствено високоризичну област. Због ниског животног стандарда и недовољно организоване здравствене заштите и превенције, широм државе има много оболелих од колере, дечијих богиња, дечије парализе, амеба, а спорадично и од жуте грознице и еболе. У земљи постоји огроман ризик од добијања маларичне грознице.

Саветује се редовна примена хигијене, прање руку и избегавање конзумирања хране која није добро термички обрађена. Пије се искључиво флашираа вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – ДР Конго је држава са тешком социјално-економском ситуацијом и високом стопом насиља. У 10 од 26 провинција (углавном на истоку државе) делује неколико стотина оружаних група. На територијама под њиховом контролом се не поштују елементарни стандарди безбедности, а милитанти користе локално становништво као таоце и бесплатну радну снагу.
ДР Конго је константно рангирана као последња у погледу БДП-а по глави становника и индекса људског развоја. Незапосленост чини око 70% радно способног становништва, због чега су многи укључени у криминалне активности.
У великим градовима ДР Конго (укључујући Киншасу) постоје бројне криминалне банде наоружане ватреним оружјем и мачетама, које често отимају стране држављане у сврху пљачке и откупнине. Малолетна лица просјаче и ситно краду. Као релативно сигурно, може се сматрати само градско подручје Киншасе – Гомбе током дана.
Држављанима Р. Србије који се тренутно налазе у ДР Конго, препоручују се додатне мере опреза, да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава званичних органа и сарађују са њима.
Планирано путовање у ДР Конго треба да буде пријављено члановима породице и пријатељима, и ако је могуће, наставити одржавати редован контакт са њима телефоном и или интернетом.
Такође, препоручује се да се пасош не даје на чување, да се поседује његова копија, као и копија визе ДР Конго. Документа и копије чувати на сигурном месту.

ОСТАЛО – Држава се налази у области централне Африке. Две трећине територије државе се налази јужно од екватора, и тој области кишни период траје од октобра до почетка априла месеца. Сушни период траје од априла до краја септембра. У делу државе северно од екватора обрнут је распоред сезона. У области око самог екватора стално је присутна кишна сезона (свакодневне кише и смене сунца са влажношћу ваздуха од преко 90%). Дневне температуре у кишном периоду се крећу до 36 степени, а јутарње око 23 степена. У сушном периоду максималне дневне температуре су до 30 степени, а јутарње око 18 степени и кише не падају.

Контакти:
Приликом боравка у ДР Конго, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Киншаси (адреса: 112, Avenue de 1 Etoile Gombe, Kinshasa, Kongo, DR), путем следећих бројева телефона: +243 97 1594988, +243 99 1045488 и електронске адресе: serbambakin@gmail.com