ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим ако транзитира преко међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију и не напушта транзитну зону

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије и сви остали путници, који долазе у Кенију кроз било коју тачку уласка, морају да покажу доказ о вакцинацији против вируса ковид-19 или негативан ПЦР тест, који није старији од 72 сата. Вакцинација значи да je путник примио прописане дозе последње вакцине најмање 14 дана пре доласка (не рачунајући дан вакцинације). Путници млађи од 12 година су изузети од захтева да поседују потврду о вакцинацији или ПЦР тест.

Уколико путици старији од 12 година дођу у Кенију кроз било коју тачку уласка, а немају потврду о вакцинацији или ПЦР тест или имају симптоме сличне грипу биће подвргнути брзом антигенском тесту и то свом трошку по цени која износи 30 САД долара. Било који путник који буде тестиран позитивно на вирус ковид-19 брзим антигенским тестом, биће подвргнут ПЦР тесту за улазак у земљу исто о свом трошку по цени од 50 САД долара и мораће да иде у самоизолацију према Упутству о изолацији Министарства здравља Кеније.

Сви путници који долазе у Кенију кроз било коју тачку улаза, а имају симптоме налик грипу, мораће да попуне он-лајн форму на „јитенге“ платформи на следећем линку:

https://ears.health.go.ke/airline_registration/ и да ураде брзи антигенски тест о свом трошку без обзира на године или статус вакцинације. Уколико брзи антигенски тест буде показао да је путник позитиван на вирус ковид-19, мораће да уради ПЦР тест о личном трошку.

Сви путници који одлазе из Кеније морају да се придржавају захтева у вези са путовањем, здрављем и захтевима у вези са вирусом ковид-19 у земљама кроз које транзитирају и у земљама које су им одредиште. Авиокомпаније имају дискреционо право да захтевају брзо антигенско или ПЦР тестирање путника пре одласка из Кеније.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Р. Србије потребна је виза за улазак у Кенију. Визе за улазак у Кенију од 1. јануара 2021. године могу се прибавити искључиво електронским путем преко интернет странице www.evisa.go.ke . Електронским путем се врши апликација, плаћање и издавање виза. Издају се визе са једним уласком/изласком са максималним роком важења до 90 дана и цена је 51 УСД, вишекратне улазно-излазне визе са роком важења од 3 до 12 месеци и цена је 101 УСД, транзитне визе и цена је 21 УСД, дипломатске визе, као и вишекратне улазно – излазне визе са роком важења до 5 година а цена је 201 УСД.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци и у пасошу мора постојати бар једна празна страница, што важи и за регулисање боравка.
Поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице), није предуслов за добијање визе и није неопходан за путнике који долазе из Европе у Кенију и планирају да бораве само у њој. Уколико се у Кенију долази преко Етиопије и других земаља подсахарске Африке, као и уколико се планира путовање из Кеније у друге земље подсахарске Африке, тада је потребно поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације.
Уношење и изношење кенијског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.
У појединим деловима на западу земље и обале постоји ризик од маларије, као и од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, итд. Вакцинација против жуте грознице није неопходна ако се долази из Европе – једино у случају путовања преко Етиопије или других земаља подсахарске Африке. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Око 6% становништва је заражено HIV вирусом. За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Укупна безбедносна ситуација јe стабилна. Кенија је туристичка земља и боравак у сафари парковима и летовалиштима на обали је по правилу безбедан и пријатан. Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Кенију, саветујемо опрезност, редовно праћење информација о безбедносној ситуацији у земљи, придржавање упутстава локалних органа и, у случају потребе, сарадњу са њима.
Грађанима се препоручује да избегавају путовања у североисточни део земље, уз границу са Сомалијом, односно у округе Мандера, Вађир, Гариса, укључујући градове Ел Вак, Вађир, Гариса, Мандера и Либон, приобалне округе Тана Ривер и Ламу и област Килифи, северно од Малиндија и Истли, општину у Најробију, због терористичких активности сомалијске групе Ал Шабаб. Посета старом граду Момбасе препоручује се једино током дана. Потребно је избегавати путовање трајектом Ликони.
Постоји ризик од терористичких и разбојничких напада, отмица, пљачке и ситних крађа. У хотелима и другим туристичким комплексима безбедност je добра. Треба избегавати одласке y удаљена рурална подручја. He препоручује ce шетња ноћу, a на местима где су велике гужве (локалне пијаце и сл.) треба водити рачуна о џепарењу.

ТРАНСПОРТ – Сем међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију, постоји и аеродром „Даниел Арап Мои" у Момбаси и аеродром у Елдорету, као и више локалних аеродрома на туристичким дестинацијама у сафари парковима и летовалиштима на обали. Између градова и других туристичких дестинација (национални паркови, обала и сл.), може се путовати авионима, возом, аутобусима и аутомобилом. Од 2017. године, од Најробија до Момбасе може се путовати новом брзом железницом, а сам пут траје око пет сати. На основним правцима, као што је Најроби-Момбаса-Кисуму и сл. путеви су добри, а за друге дестинације препоручује се коришћење теренског возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих међународних рент-а-кар компанија. Услови за вожњу захтевају појачан опрез, с обзиром на велике гужве и масовно непоштовање прописа. Већина градова је повезана мрежом локалних аутобуских линија. У градовима нема добро организованог градског превоза, па се препоручује коришћење таксија. Током вожње треба бити опрезан.
Током туристичког боравка у Кенији држављани Србије могу управљати моторним возилима са међународном возачком дозволом. Са Кенијом постоји споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола, који омогућава лицу са регулисаним боравком да замени српску возачку дозволу за кенијску без полагања испита.

ОСТАЛО – Национална валута у Кенији је кенијски шилинг (KES). Напомињемо да у односу на ситуацију на светским берзама долази до честе флуктуације курса. Коришћење међународних платних картица (VISA и сл.) у Кенији је уобичајено, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл. Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.
Мобилни телефони се користе без сметњи. Нема специфичних правила облачења и понашања. Клима је током целе године пријатна, у просеку 20-25 степени.
Због морске обале, природних лепота и сафарија Кенија представља популарну дестинацију, нарочито за туристе из Западне Европе. Стога се и за туристе из Р. Србије препоручује путовање преко туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити. У Кенији, поред свахилија, званичан језик је и енглески.

 

Контакти:

Приликом боравка у Кенији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke