ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим ако транзитира преко међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију и не напушта транзитну зону

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије и сви остали путници који долазе у Кенију кроз било коју тачку улаза морају да поседују потврду о вакцинацији против вируса Covid-19. Следеће категорије путника су изузете од овог захтева: 1.) путници са медицинским разлозима због којих нису били у могућности да се вакцинишу. У овом случају путник је у обавези да обезбеди писмо признатог лекара са детаљним наводима о медицинским разлозима због којих није био у могућности да се вакцинише 2.) Путници који су се опоравили од активне инфекције вирусом Covid-19 или који су примили рековалесцентну плазму у претходних 90 дана. Сви путници који долазе у Кенију и који су потпуно вакцинисани биће изузети од захтева да поседују PCR тест. Сви путници који испуњавају претходно наведене услове и нису вакцинисани, а долазе у Кенију кроз било коју тачку улаза, морају да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Деца испод 5 година старости су изузета од ове обавезе. Такође, путници који нису вакцинисани ће приликом доласка у Кенију кроз било коју тачку уласка бити у обавези да о свом трошку ураде брзи антигенски тест по цени од 30 УСД. Уколико резултат брзог антигенског теста буде позитиван, путник је у обавези да уради PCR тест о свом трошку, по цени од 50 УСД и да се самоизолује. Деца испод 5 година старости суизузета од овог захтева. По слетању у Кенију неће бити провере папирних потврда са резултатитма тестова на присуство вируса Covid-19 нити потврда о вакцинацији, тако да авио компаније морају да осигурају да су сви путници пре укрцавња поставили оба документа (резултат PCR теста и потврду о вакцинацији) на глобал хевн платформу преко следећег линка www.globalhaven.org.  Сви путници који долазе у Кенију морају се регистровати се на “jitenge platform“ http://bit.ly/covid19moh , како би се добио QR Code који се мора показати приликом слетања на аеродром. Сви путници који одлазе из Кеније морају да се придржавају захтева у вези са путовањем, здрављем и Covid-19 у земљама које су им одредиште. Авио компаније имају дискреционо право да захтевају тестирање путника пре самог одласка из Кеније или доласка у Кенију.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Р. Србије потребна је виза за улазак у Кенију. Визе за улазак у Кенију од 1. јануара 2021. године могу се прибавити искључиво електронским путем преко интернет странице www.evisa.go.ke . Електронским путем се врши апликација, плаћање и издавање виза. Издају се визе са једним уласком/изласком са максималним роком важења до 90 дана и цена је 51 УСД, вишекратне улазно-излазне визе са роком важења од 3 до 12 месеци и цена је 101 УСД, транзитне визе и цена је 21 УСД, дипломатске визе, као и вишекратне улазно – излазне визе са роком важења до 5 година а цена је 201 УСД.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци и у пасошу мора постојати бар једна празна страница, што важи и за регулисање боравка.
Поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице), није предуслов за добијање визе и није неопходан за путнике који долазе из Европе у Кенију и планирају да бораве само у њој. Уколико се у Кенију долази преко Етиопије и других земаља подсахарске Африке, као и уколико се планира путовање из Кеније у друге земље подсахарске Африке, тада је потребно поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације.
Уношење и изношење кенијског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.
У појединим деловима на западу земље и обале постоји ризик од маларије, као и од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, итд. Вакцинација против жуте грознице није неопходна ако се долази из Европе – једино у случају путовања преко Етиопије или других земаља подсахарске Африке. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Око 6% становништва је заражено HIV вирусом. За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Укупна безбедносна ситуација јe стабилна. Кенија је туристичка земља и боравак у сафари парковима и летовалиштима на обали је по правилу безбедан и пријатан. Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Кенију, саветујемо опрезност, редовно праћење информација о безбедносној ситуацији у земљи, придржавање упутстава локалних органа и, у случају потребе, сарадњу са њима.
Грађанима се препоручује да избегавају путовања у североисточни део земље, уз границу са Сомалијом, односно у округе Мандера, Вађир, Гариса, укључујући градове Ел Вак, Вађир, Гариса, Мандера и Либон, приобалне округе Тана Ривер и Ламу и област Килифи, северно од Малиндија и Истли, општину у Најробију, због терористичких активности сомалијске групе Ал Шабаб. Посета старом граду Момбасе препоручује се једино током дана. Потребно је избегавати путовање трајектом Ликони.
Постоји ризик од терористичких и разбојничких напада, отмица, пљачке и ситних крађа. У хотелима и другим туристичким комплексима безбедност je добра. Треба избегавати одласке y удаљена рурална подручја. He препоручује ce шетња ноћу, a на местима где су велике гужве (локалне пијаце и сл.) треба водити рачуна о џепарењу.

ТРАНСПОРТ – Сем међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију, постоји и аеродром „Даниел Арап Мои" у Момбаси и аеродром у Елдорету, као и више локалних аеродрома на туристичким дестинацијама у сафари парковима и летовалиштима на обали. Између градова и других туристичких дестинација (национални паркови, обала и сл.), може се путовати авионима, возом, аутобусима и аутомобилом. Од 2017. године, од Најробија до Момбасе може се путовати новом брзом железницом, а сам пут траје око пет сати. На основним правцима, као што је Најроби-Момбаса-Кисуму и сл. путеви су добри, а за друге дестинације препоручује се коришћење теренског возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих међународних рент-а-кар компанија. Услови за вожњу захтевају појачан опрез, с обзиром на велике гужве и масовно непоштовање прописа. Већина градова је повезана мрежом локалних аутобуских линија. У градовима нема добро организованог градског превоза, па се препоручује коришћење таксија. Током вожње треба бити опрезан.
Током туристичког боравка у Кенији држављани Србије могу управљати моторним возилима са међународном возачком дозволом. Са Кенијом постоји споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола, који омогућава лицу са регулисаним боравком да замени српску возачку дозволу за кенијску без полагања испита.

ОСТАЛО – Национална валута у Кенији је кенијски шилинг (KES). Напомињемо да у односу на ситуацију на светским берзама долази до честе флуктуације курса. Коришћење међународних платних картица (VISA и сл.) у Кенији је уобичајено, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл. Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.
Мобилни телефони се користе без сметњи. Нема специфичних правила облачења и понашања. Клима је током целе године пријатна, у просеку 20-25 степени.
Због морске обале, природних лепота и сафарија Кенија представља популарну дестинацију, нарочито за туристе из Западне Европе. Стога се и за туристе из Р. Србије препоручује путовање преко туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити. У Кенији, поред свахилија, званичан језик је и енглески.

 

Контакти:

Приликом боравка у Кенији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke