ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим ако транзитира преко међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију и не напушта транзитну зону

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Кенију само уколико поседују потврду о вакцинацији против вируса Covid-19. Путници млађи од 18 година изузети су од овог захтева. Такође, сви путници старији од 5 година, морају да поседују негативан PCR тест (не старији од 72 сата) без обзира на место уласка. По слетању у Кенију нема провере папирних потврда са резултатима тестова на присуство вируса Covid-19 нити потврда о вакцинацији, с тога авио компаније морају да осигурају да су сви путници пре укрцавања поставили оба документа (резултат PCR теста и потврду о вакцинацији) на „глобал хевн“ платформу преко следећег линка www.globalhaven.org . Неопходно је регистровати се на http://bit.ly/covid19moh  , како би се добио QR Code, који се мора показати приликом слетања на аеродром, а након тога путници су у обавези да наредних 14 дана достављају дневне информације о свом здравственом стању на платформу „jitenge“. Сви путници који буду имали симптоме сличне грипу приликом уласка у Кенију, као и они код којих се буду развили клинички симптоми у року од 14 дана по доласку, биће смештени у карантин и радиће им се поново PCR тестирање у владиним установама за тестирање. Уколико путник на било ком месту уласка у Кенију буде тестиран позитивно путем антигенског теста, биће изолован и смештен 10 дана у просторије Министарства здравља које су намењене за ту сврху, о сопственом трошку. Након 10 дана изолације биће поново тестирани путем PCR теста.
Сви путници који одлазе из Кеније морају да поседују потврду о вакцинацији против вируса Covid-19.
Авио компаније имају дискреционо право да захтевају тестирање путника пре самог доласка у Кенију или одласка из Кеније.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За држављане Р. Србије потребна је виза за улазак у Кенију. Визе за улазак у Кенију од 1. јануара 2021. године могу се прибавити искључиво електронским путем преко интернет странице www.evisa.go.ke . Електронским путем се врши апликација, плаћање и издавање виза. Издају се визе са једним уласком/изласком са максималним роком важења до 90 дана и цена је 51 УСД, вишекратне улазно-излазне визе са роком важења од 3 до 12 месеци и цена је 101 УСД, транзитне визе и цена је 21 УСД, дипломатске визе, као и вишекратне улазно – излазне визе са роком важења до 5 година а цена је 201 УСД.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци и у пасошу мора постојати бар једна празна страница, што важи и за регулисање боравка.
Поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације (вакцина против жуте грознице), није предуслов за добијање визе и није неопходан за путнике који долазе из Европе у Кенију и планирају да бораве само у њој. Уколико се у Кенију долази преко Етиопије и других земаља подсахарске Африке, као и уколико се планира путовање из Кеније у друге земље подсахарске Африке, тада је потребно поседовање „жутог картона" Светске здравствене организације.
Уношење и изношење кенијског шилинга је забрањено, али нема ограничења за уношење конвертибилних валута.
У земљу је дозвољено уношење 200 цигарета и 1 литар алкохолног пића.
Уношење наркотика, порнографског материјала и ватреног оружја је забрањено.
Изношење живих животиња, као и производа од заштићених животињских врста (кожа, корали, слоновача итд.) је забрањено и може довести до затворске казне.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Саветујемо да пре поласка на путовање проверите актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације, Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.
У појединим деловима на западу земље и обале постоји ризик од маларије, као и од уједа инсеката и гмизаваца, жутице, хепатитиса, колере, итд. Вакцинација против жуте грознице није неопходна ако се долази из Европе – једино у случају путовања преко Етиопије или других земаља подсахарске Африке. Код ненавикнутих особа може доћи и до појаве висинске болести. Око 6% становништва је заражено HIV вирусом. За пиће се користи искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Укупна безбедносна ситуација јe стабилна. Кенија је туристичка земља и боравак у сафари парковима и летовалиштима на обали је по правилу безбедан и пријатан. Држављанима Републике Србије који бораве или намеравају да путују у Кенију, саветујемо опрезност, редовно праћење информација о безбедносној ситуацији у земљи, придржавање упутстава локалних органа и, у случају потребе, сарадњу са њима.
Грађанима се препоручује да избегавају путовања у североисточни део земље, уз границу са Сомалијом, односно у округе Мандера, Вађир, Гариса, укључујући градове Ел Вак, Вађир, Гариса, Мандера и Либон, приобалне округе Тана Ривер и Ламу и област Килифи, северно од Малиндија и Истли, општину у Најробију, због терористичких активности сомалијске групе Ал Шабаб. Посета старом граду Момбасе препоручује се једино током дана. Потребно је избегавати путовање трајектом Ликони.
Постоји ризик од терористичких и разбојничких напада, отмица, пљачке и ситних крађа. У хотелима и другим туристичким комплексима безбедност je добра. Треба избегавати одласке y удаљена рурална подручја. He препоручује ce шетња ноћу, a на местима где су велике гужве (локалне пијаце и сл.) треба водити рачуна о џепарењу.

ТРАНСПОРТ – Сем међународног аеродрома „Џомо Кенијата" у Најробију, постоји и аеродром „Даниел Арап Мои" у Момбаси и аеродром у Елдорету, као и више локалних аеродрома на туристичким дестинацијама у сафари парковима и летовалиштима на обали. Између градова и других туристичких дестинација (национални паркови, обала и сл.), може се путовати авионима, возом, аутобусима и аутомобилом. Од 2017. године, од Најробија до Момбасе може се путовати новом брзом железницом, а сам пут траје око пет сати. На основним правцима, као што је Најроби-Момбаса-Кисуму и сл. путеви су добри, а за друге дестинације препоручује се коришћење теренског возила. Моторним возилом се управља левом страном и аутомобиле је могуће изнајмити код већих међународних рент-а-кар компанија. Услови за вожњу захтевају појачан опрез, с обзиром на велике гужве и масовно непоштовање прописа. Већина градова је повезана мрежом локалних аутобуских линија. У градовима нема добро организованог градског превоза, па се препоручује коришћење таксија. Током вожње треба бити опрезан.
Током туристичког боравка у Кенији држављани Србије могу управљати моторним возилима са међународном возачком дозволом. Са Кенијом постоји споразум о узајамном признавању и замени возачких дозвола, који омогућава лицу са регулисаним боравком да замени српску возачку дозволу за кенијску без полагања испита.

ОСТАЛО – Национална валута у Кенији је кенијски шилинг (KES). Напомињемо да у односу на ситуацију на светским берзама долази до честе флуктуације курса. Коришћење међународних платних картица (VISA и сл.) у Кенији је уобичајено, нарочито у бољим хотелима, ресторанима, самопослугама и сл. Могу се мењати само новије новчанице америчког долара.
Мобилни телефони се користе без сметњи. Нема специфичних правила облачења и понашања. Клима је током целе године пријатна, у просеку 20-25 степени.
Због морске обале, природних лепота и сафарија Кенија представља популарну дестинацију, нарочито за туристе из Западне Европе. Стога се и за туристе из Р. Србије препоручује путовање преко туристичких агенција, док се за индивидуална путовања треба темељније припремити. У Кенији, поред свахилија, званичан језик је и енглески.

 

Контакти:

Приликом боравка у Кенији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke и consular@embassyofserbia.or.ke