ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна до 180 (стоосамдесет) дана у периоду од једне године.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

​​​​​​​Држављани Србије могу да уђу у Јерменију ваздушним путем или копненим из Грузије и Ирана. Сва лица се подвргавају здравственој контроли на граничном прелазу и упућују у самоизолацију у трајању од 14 дана.
Лице се ослобађа обавезе самоизолације, уколико поседује негативан PCR тест, не старији од 72 сата или потврду о комплетној вакцинацији против COVID-19 са две дозе, у којој се види да је друга доза добијена најмање 14 дана пре уласка у земљу. Потврда са негативним резултатом теста или потврда о вакцинацији није потребна за децу стару до 1 године.
Путници који улазе на територију Јерменије из Руске Федерације треба да доставе наведене потврде путем мобилне апликације “Путешествую без COVID-19”.
Уколико је лице регистровано у јерменском систему ARMED, потврду о вакцинацији може да достави путем мобилне апликације ArmedeHealth.
Лице које нема PCR тест или сертификат о вакцинацији, може о свом трошку да обави тестирање на аеродрому/копненом граничном прелазу и уколико резултат буде негативан, ослобађа се обавезе самоизолације. У случају одбијања тестирања или прегледа, лице које нема одговарајући сертификат биће упућено у самоизолацију од 14 дана.
Потврде о негативном тесту или о вакцинацији треба да буду на јерменском, руском или енглеском језику, одштампане на службеном меморандуму и треба да садрже следеће податке: 1.контакт и име шефа медицинске установе у којој је обављен тест/вакцинација, 2. име, презиме, датум рођења и број пасоша тестиране/вакцинисане особе, 3. резултат теста, назив вакцине и серијски број производа, датум добијања прве и друге дозе, печат медицинске установе и потпис шефа установе.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

 

За обичне пасоше и друге путне исправе Р. Србије, виза није потребна до 180 дана у периоду од једне године (365 дана). За носиоце дипломатских и службених пасоша, виза није потребна за боравак до 90 дана. За носиоце путног листа у транзиту, неопходна је виза.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Није закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Јерменија има стручне лекаре и медицинско особље, али је број добро опремљених болница и здравствених установа релативно мали, а оне се већином налазе у Јеревану и другим градовима. Тржиште лекова је добро снабдевено, али се типови и квалитет лекова разликују.

Информацију о актуелној здравственој ситуацији у Р. Јерменији можете наћи на сајту Светске здравствене организације, преко линка https://www.who.int/countries/arm/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед питања Нагорно-Карабаха који је довео до сукоба са Азербејџаном, иако је у овој зони успостављен прекид ватре после војних операција од септембра до новембра 2020, и даље су присутне извесне тензије. Ради гаранције мира и безбедности, у региону су распоређени представници мировне мисије Руске Федерације. У пограничним подручјима постоји одређени ризик од спорадичног кршења примирја, односно сукоба.
У земљи се повремено организују демонстрације и протести, те треба избегавати таква окупљања, пратити средства јавног информисања, придржавати се упутстава и упозорења локалних власти.

Стопа криминала је релативно ниска, па је у том смислу релативно безбедно, иако треба бити на опрезу због могућих крађа, џепарења и сл.

 

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродром у Р. Јерменији је аеродром Zvartnots, у главном граду Јеревану, преко кога се, поред копнених граничних прелаза са Грузијом, врши међународни превоз путника. Границе са Азербејџаном и Турском су затворене.
Путна и железничка мрежа нису развијене. Јавни превоз је веома јефтин. Локални путеви често нису у добром стању, а стандарди у вожњи се разликују, те је зато потребан додатни опрез. Путовања ноћу и у зимским месецима се не препоручују.

Возачка дозвола Р. Србије важи на територији Р. Јерменије, како за време туристичког путовања, тако и у случају привременог или сталног боравка у Јерменији. Особе које имају регулисан боравак у Јерменији могу, уколико то желе, да замене националну возачку дозволу за јерменску.

Уколико путујете аутомобилом из Р. Србије, у Р. Јерменији је неопходно купити основно осигурање за возило (не важи међународна «Зелена карта»). Премија осигурања зависи од снаге мотора, старосне доби и возачког стажа.

 

ОСТАЛО – Национална валута је јерменски драм (AMD). Најпознатије међународне кредитне и дебитне картице се ређе користе, и то углавном у Јеревану и другим градовима, у већим хотелима, ресторанима и продавницама.
 

Контакти:

 

Приликом боравка у Републици Јерменији, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Јеревану, ул. Vazgen Sargsyan 10, пословни центар Piazza Grande, 1. спрат (109), путем следећих контакт телефона (+374) (0)60 380 116, 380 117 и електронске адресе embserbia.yerevan@gmail.com
За визно-конзуларне послове можете се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији (Москва), ул Mosfiljmovskaja 46, R-1192285 Москва, путем следећег контакт телефона +7495 988-66-45 и електронске адресе konzularno.moskva@mfa.rs