ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна до 180 (стоосамдесет) дана у периоду од једне године.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За обичне пасоше и друге путне исправе Р. Србије, виза није потребна до 180 дана у периоду од једне године (365 дана). За носиоце дипломатских и службених пасоша, виза није потребна за боравак до 90 дана. За носиоце путног листа у транзиту, неопходна је виза.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Јерменија има стручне лекаре и медицинско особље, али је број добро опремљених болница и здравствених установа релативно мали, а оне се већином налазе у Јеревану и другим градовима. Тржиште лекова је добро снабдевено, али се типови и квалитет лекова разликују.
Информацију о актуелној здравственој ситуацији у Р. Јерменији можете наћи на сајту Светске здравствене организације, преко линка https://www.who.int/countries/arm/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед питања Нагорно-Карабаха који је довео до сукоба са Азербејџаном, иако је у овој зони успостављен прекид ватре после војних операција од септембра до новембра 2020, и даље су присутне извесне тензије. Ради гаранције мира и безбедности, у региону су распоређени представници мировне мисије Руске Федерације. У пограничним подручјима постоји одређени ризик од спорадичног кршења примирја, односно сукоба.
У земљи се повремено организују демонстрације и протести, те треба избегавати таква окупљања, пратити средства јавног информисања, придржавати се упутстава и упозорења локалних власти.
Стопа криминала је релативно ниска, па је у том смислу релативно безбедно, иако треба бити на опрезу због могућих крађа, џепарења и сл.

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродром у Р. Јерменији је аеродром Zvartnots, у главном граду Јеревану, преко кога се, поред копнених граничних прелаза са Грузијом, врши међународни превоз путника. Границе са Азербејџаном и Турском су затворене.
Путна и железничка мрежа нису развијене. Јавни превоз је веома јефтин. Локални путеви често нису у добром стању, а стандарди у вожњи се разликују, те је зато потребан додатни опрез. Путовања ноћу и у зимским месецима се не препоручују.
Возачка дозвола Р. Србије важи на територији Р. Јерменије, како за време туристичког путовања, тако и у случају привременог или сталног боравка у Јерменији. Особе које имају регулисан боравак у Јерменији могу, уколико то желе, да замене националну возачку дозволу за јерменску.
Уколико путујете аутомобилом из Р. Србије, у Р. Јерменији је неопходно купити основно осигурање за возило (не важи међународна «Зелена карта»). Премија осигурања зависи од снаге мотора, старосне доби и возачког стажа.

ОСТАЛО – Национална валута је јерменски драм (AMD). Најпознатије међународне кредитне и дебитне картице се ређе користе, и то углавном у Јеревану и другим градовима, у већим хотелима, ресторанима и продавницама.

Контакти:
Приликом боравка у Републици Јерменији, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Јеревану, ул. Vazgen Sargsyan 10, пословни центар Piazza Grande, 1. спрат (109), путем следећих контакт телефона (+374) (0)60 380 116, 380 117 и електронске адресе embserbia.yerevan@gmail.com .