ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана за носиоце биометријских пасоша
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу ући у Израел ако су стигли преко међународног аеродрома Бен Гурион или аеродрома Рамон, ако нема других сметњи за улазак у Израел као и уколико је:
· прошло мање од 180 дана од вакцинације вакцином одобреном од стране СЗО ( Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Bharat Biothec, the Serum Institute of India and Johnson and Johnson) или бустера одобреног од СЗО, или
· уколико поседују сертификат о опоравку, еквивалентан важећем у ЕУ, заснован на позитивном  NAAT тесту.
Особе вакцинисане Спутњик вакцином могу ући под условом да добију позитиван резултат серолошког теста обављеног у Израелу.
Страним држављанима који не испуњавају ове услове неће бити омогућен улазак, осим за оне који поседују дозволу за посебан улазак.
Процес вакцинације подразумева:
· Примљене две дозе вакцине (или једне у случају Johnson and Johnson вакцине) и најмање 14 дана мора проћи од датума пријема друге дозе вакцине на дан доласка у Израел (али не више од 180 дана у време напуштања Израела). Дан када је обављена вакцинација се не рачуна.
· Примљену бустер дозу као и да је прошло 14 или више дана од дана вакцинације до доласка у Израел, али не више од 180 дана. Особе у поседу сертификата о опоравку који може бити дигитално верификован од стране система Министарства здравља Израела, заснован на резултату NAAT теста (тест сличан PCR):
· Особе које дођу у Израел 11 или више дана након NAAT теста (али не више од 190 дана од дана напуштања Израела)
· Особе које су поред опоравка такође биле вакцинисане са најмање једном дозом вакцине признате од стране СЗО, пре или после опоравка
Пре лета:
1. Потребно је урадити PCR тест 72 часа пре лета за Израел. Алтернативно може се обавити брзи (антигенски) тест 24 часа пре лета. Тест мора бити обављен од стране овлашћене институције (не прихвата се кућни тест). Путници су у обавези да покажу званичан документ који потврђује негативан резултат заједно са бројем пасоша. Друге врсте тестова неће бити прихваћене;
2.Путници су обавезни да попуни електронски образац  (https://corona.health.gov.il/en/flights/) за улазак 48 часова пре поласка у Израел.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак у Израел и туристички боравак до деведесет (90) дана није потребна виза. На граничном прелазу уместо уношења штамбиља у пасош, израелски погранични органи издају картон о боравку, који је потребно чувати све време боравка у земљи и показати приликом изласка из Израела. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити шест месеци од датума уласка у земљу, док је за регулисање боравка потребно да буде шест месеци дужи од датума истицања визе. Због специфичне безбедносне ситуације, израелски органи врше ригорозну пограничну контролу при уласку и изласку из земље – детаљно испитивање о разлозима боравка, успостављеним контактима, локацијама боравка, као и темељни преглед пртљага. Уколико у пасошу постоје штамбиљи који указују на ранији боравак у исламским и арапским државама, то може водити додатном испитивању. У појединим случајевима погранични органи могу од путника захтевати проверу приватних емејлова и активности на друштвеним мрежама.
Наведене провере се врше ради спречавања злоупотребе туристичког боравка, односно спречавања илегалне имиграције и запошљавања „на црно" која је последњих година у порасту, посебно из држава бившег Совјетског Савеза, Балкана, укључујући и Србију. Током 2019. забележени су бројни случајеви аеродромског притварања и депортовања српских држављана, због сумње у наведене разлоге боравка у Израелу. Детаљнија информација о врстама виза и условима боравка - https://mfa.gov.il/mfa/consularservices/pages/visas.aspx
У складу са израелским прописима о рестриктивном режиму кретања, сви страни држављани, па тако и Републике Србије, палестинског порекла пролазе посебну процедуру одобравања проласка кроз територију Израела. За улазак у Израел, односно Западну обалу, они могу да користе искључиво друмски прелаз «Allenby bridge»/«King Hussein Bridge», на граници са Јорданом. Улазак преко међународног аеродрома «Бен Гурион» дозвољен је само уз претходно прибављену дозволу Министарства одбране Државе Израел.
Српски држављани који поред српских поседују и путне исправе издате од стране Палестинске управе, дужни су да на израелским граничним прелазима презентују палестинска документа.
Уколико постоји било каква дилема у вези са наведеним, држављанима Републике Србије се сугерише да пре поласка на пут контактирају Амбасаду Државе Израелу у Београд - https://embassies.gov.il/beograd/Pages/default.aspx

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – На већини територији Израела безбедносна ситуација је стабилна. Међутим, инциденти, укључујући и терористичке нападе, су могући у источном Јерусалиму и на одређеним деловима Западне обале. У том смислу, уз израелску војску и полицију које су мете напада, постоји висок ризик да страни туристи који посећују културно-историјска места такође буду жртве нападача. Такође, због могућих оружаних окршаја препоручује се избегавање северних делова Израела уз границу са Либаном и Сиријом (Голанска висораван). Посебно се наглашава опасност од кретања у близини Појаса Газе, одакле су могући спорадични ракетни напади на околна места на југу Израела. Безбедносне провере на контролним пунктовима у Израелу су уобичајена пракса, као и приликом уласка у све државне и јавне установе, религијске објекте, тржне центре, спортске објекте, аутобуске и железничке станице, хотеле и сл. јер су у прошлости наведене локације биле мете терористичких напада. Због свега наведеног препоручује се праћење средстава информисања и избегавање подручја на којима влада тензија и ризик од избијања инцидента и немира.

ТРАНСПОРТ – Највећи број путника користи Међународни аеродром «Бен Гурион» који се налази близу Тел Авива, док је други међународни аеродром на крајњем југу земље код Еилата. Постоје и копнени гранични прелази са Египтом и Јорданом, док је граница са Либаном и Сиријом, са којима Израел нема дипломатских односа, у потпуности затворена. Постоји неколико граничних пунктова са Палестином – Западном обалом, док је улаз у Појас Газе дозвољен у изузетним случајевима и са посебном дозволом коју дају израелски органи. Детаљнија информација о граничним пунктовима и условима преласка - https://mfa.gov.il/mfa/consularservices/pages/crossing_points.aspx
Израелски прописи дозвољавају употребу иностране дозволе, укључујући и српске возачке дозволе, лицима која бораве у Израелу до годину дана. Конверзија иностране дозволе у израелску, обавезна је за сва лица која имају привремени боравак, дуже од годину дана или су већ у процедури усељења у Израел.

ОСТАЛО – Званични језици у Израелу су хебрејски и арапски, а у широј употреби су енглески и руски језик. Током Шабата, који почиње петком у сумрак и завршава се у суботу у сумрак, јавне установе и већина продавница не ради. У то време религиозни Јевреји не користе електричне уређаје, мобилне телефоне, нити аутомобиле, што посебно треба имати у виду уколико се планира посета крајевима где то становништво живи.

 

Контакти:

Приликом боравка у Израелу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авиву, путем следећег контакт телефона +972 3 604 55 35 и електронске адресе srbambil@netvision.net.il