ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана за носиоце биометријских пасоша
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Израел и туристички боравак до деведесет (90) дана није потребна виза. На граничном прелазу уместо уношења штамбиља у пасош, израелски погранични органи издају картон о боравку, који је потребно чувати све време боравка у земљи и показати приликом изласка из Израела. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити шест месеци од датума уласка у земљу, док је за регулисање боравка потребно да буде шест месеци дужи од датума истицања визе. Због специфичне безбедносне ситуације, израелски органи врше ригорозну пограничну контролу при уласку и изласку из земље – детаљно испитивање о разлозима боравка, успостављеним контактима, локацијама боравка, као и темељни преглед пртљага. Уколико у пасошу постоје штамбиљи који указују на ранији боравак у исламским и арапским државама, то може водити додатном испитивању. У појединим случајевима погранични органи могу од путника захтевати проверу приватних емејлова и активности на друштвеним мрежама.
Наведене провере се врше ради спречавања злоупотребе туристичког боравка, односно спречавања илегалне имиграције и запошљавања „на црно" која је последњих година у порасту, посебно из држава бившег Совјетског Савеза, Балкана, укључујући и Србију. Током 2019. забележени су бројни случајеви аеродромског притварања и депортовања српских држављана, због сумње у наведене разлоге боравка у Израелу. Детаљнија информација о врстама виза и условима боравка - https://mfa.gov.il/mfa/consularservices/pages/visas.aspx
У складу са израелским прописима о рестриктивном режиму кретања, сви страни држављани, па тако и Републике Србије, палестинског порекла пролазе посебну процедуру одобравања проласка кроз територију Израела. За улазак у Израел, односно Западну обалу, они могу да користе искључиво друмски прелаз «Allenby bridge»/«King Hussein Bridge», на граници са Јорданом. Улазак преко међународног аеродрома «Бен Гурион» дозвољен је само уз претходно прибављену дозволу Министарства одбране Државе Израел.
Српски држављани који поред српских поседују и путне исправе издате од стране Палестинске управе, дужни су да на израелским граничним прелазима презентују палестинска документа.
Уколико постоји било каква дилема у вези са наведеним, држављанима Републике Србије се сугерише да пре поласка на пут контактирају Амбасаду Државе Израелу у Београд - https://embassies.gov.il/beograd/Pages/default.aspx

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Због проглашења ратног стања у Држави Израел, држављанима Републике Србије се саветује да се уздрже од  путовања у ову земљу.
Држављанима Републике Србије који се налазе у Држави Израел се саветује да прате инструкције надлежних органа цивилне заштите, које подразумевају боравак у прописном јавном или кућном склоништу током ракетног напада, односно останак код куће или у хотелском смештају док јавна безбедност не буде осигурана. Детаљне информације и инструкције могу се пратити на израелском Националном порталу за хитне ситуације – National Emergency Portal.
Српски држављани заинтересовани за репатријацију из Државе Израел, треба да се јаве Амбасади Републике Србије у Тел Авиву (http://www.telaviv.mfa.gov.rs; srb.emb.israel@mfa.rs; телефони +9723 / 604-55-35; +9723 / 604-93-72), ради евидентирања и давања информација о евентуално организованом репатријационом лету, као и ради информисања о другим алтернативним правцима евакуације.

ТРАНСПОРТ – Највећи број путника користи Међународни аеродром «Бен Гурион» који се налази близу Тел Авива, док је други међународни аеродром на крајњем југу земље код Еилата. Постоје и копнени гранични прелази са Египтом и Јорданом, док је граница са Либаном и Сиријом, са којима Израел нема дипломатских односа, у потпуности затворена. Постоји неколико граничних пунктова са Палестином – Западном обалом, док је улаз у Појас Газе дозвољен у изузетним случајевима и са посебном дозволом коју дају израелски органи. Детаљнија информација о граничним пунктовима и условима преласка - https://mfa.gov.il/mfa/consularservices/pages/crossing_points.aspx
Израелски прописи дозвољавају употребу иностране дозволе, укључујући и српске возачке дозволе, лицима која бораве у Израелу до годину дана. Конверзија иностране дозволе у израелску, обавезна је за сва лица која имају привремени боравак, дуже од годину дана или су већ у процедури усељења у Израел.

ОСТАЛО – Званични језици у Израелу су хебрејски и арапски, а у широј употреби су енглески и руски језик. Током Шабата, који почиње петком у сумрак и завршава се у суботу у сумрак, јавне установе и већина продавница не ради. У то време религиозни Јевреји не користе електричне уређаје, мобилне телефоне, нити аутомобиле, што посебно треба имати у виду уколико се планира посета крајевима где то становништво живи.

Контакти:
Приликом боравка у Израелу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авиву, путем следећег контакт телефона +972 3 604 55 35 и електронске адресе srbambil@netvision.net.il