ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Гватемалу, држављанима Р. Србије је потребна виза. За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Гватемале у Риму.
Прибављање визе или туристичке пропуснице на граничном прелазу није могуће. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
Од обавезе прибављања визе ослобођени су грађани који поседују важећу визу САД.
Новчани износ преко 10.000 УСД се пријављује. Пограничним органима се показују докази о поседовању новчаних средстава (картице или путнички чекови) у износу од 50 УСД по дану боравка.
За уношење ловачког оружја потребно је прибавити дозволу.
Кућни љубимци се могу унети уз презентацију потврде од ветеринарске установе из Србије о здравственом стању и вакцинацији против беснила.
Забрањено је уношење хране.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Општа санитарна ситуација је добра. Не постоје обавезне вакцине, нити вакцинације које се препоручују. Препоручује путно здравствено осигурање.
Препоручује се флаширана вода и избегавање исхране на уличним киосцима. У тропским пределима се мора обратити пажња на могућност убода инсеката, посебно комараца, преносиоца заразних болести, због чега се препоручује употреба репелената.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ризици од криминала су високи, због чега је потребна повећана пажња. Туристичка подручја су углавном сигурна и заштићена. Не препоручује се ношење накита на улици, као ни одлазак у периферна подручја.
Иако је у питању трусно подручје, земљотреси нису чести, али су зато вулкани увек активни. Кишна сезона траје од јуна до септембра. Препоручује се лагана одећа целе године (температура не силази испод 20 степени Целзијуса).

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродроми су Аурора, Пуерто Кецал, Санто Томас де Кастиља и Петен (Тикал). Не постоји железнички саобраћај.
Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Србије. Није неопходно поседовати полису осигурања од одговорности, али се препоручује.

ОСТАЛО – Локална валута је кецал (GTQ). Могуће је користити све интернационалне кредитне картице.

Контакти:
Приликом боравка у Гватемали, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику која на нерезиденцијалној основи покрива Гватемалу, путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx