ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављани Републике Србије могу да уђу у Гану. Потребно је да поседују путну исправу, важећу бар 6 месеци од планираног повратка из Гане и одговарајућу визу.
За улазак је обавезна и потврда о вакцинацији против жуте грознице.
У случају да бораве у Гани дуже од 90 дана у календарској години, потребно је да се региструју код Агенције за националну идентификацију (https://nia.gov.gh/) и да изваде личну карту за странце.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Постоји ризик од болести карактеристичних за тропска подручја. Посебно је велика опасност од маларије, због чега се препоручује предузимање превентивних мера, минимално спољно излагање у осетљивим периодима дана (свитање, сумрак) и коришћење препарата против инсеката и комараца. Гана припада тзв. појасу менингитиса и постоји висок ризик од заразе, посебно током суве сезоне. Постоји и опасност од трбушног тифуса. Беснило је честа појава, а опасност је већа приликом боравка у руралним и ненасељеним областима. Препоручује се претходна вакцинација против хепатитиса А и Б, као и тетануса. Потребно је водити рачуна о води и храни које, због услова, могу да буду контаминиране паразитима и бактериолошки неисправне. Посебно се препоручује коришћење флаширане воде за пиће. Потребно је водити рачуна и о опасности од топлотног удара и дехидратације и зато треба избегавати дуже излагање сунцу и чешће пити воду. Такође, присутна је велика опасност од сексуално преносивих болести, посебно ХИВ. Треба избегавати купање у слатководним токовима и језерима, због опасности од зараза, а када је реч о океану, због јаких струја. Због врло скупих здравствених услуга потребно је имати путно здравствено осигурање, које би требало да обухвати и евентуалне трошкове медицинске евакуације и болничког лечења.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Стопа криминала се увећала последњих година, посебно у великим градовима као што су Акра, Кумаси, Такоради и њиховим окружењима. Ситне крађе на јавним местима су честа појава. Присутна је и опасност од насилних криминалних аката, попут оружаних пљачки, упада у домове, киднаповања, па и оружаних напада на појединим путевима. Постоји ризик од тероризма, с обзиром на генерално погоршану ситуацију у региону. Присутна је опасност од етничких и племенских сукоба и насиља, посебно у пограничним областима. Стално је присутан ризик од превара (пре свега online), о чему треба водити рачуна.

ТРАНСПОРТ - Јавни градски саобраћај готово да не постоји и углавном се обавља преко мини-бусева (тзв. тро-тро) које углавном користи локално становништво. Такси превоз је развијен, а нарочито се препоручује Убер или Болт, због поузданости и ниских цена у односу на класична такси-возила. Током туристичког боравка у Гани може да се управља моторним возилом искључиво са међународном возачком дозволом. Квалитет путева варира и на појединим деловима је у лошем стању. Саобраћајне несреће су врло честе, посебно у градским центрима. Полицијске блокаде на путевима су уобичајене, посебно током вечерњих часова и ноћу, и путници могу да буду подвргнути инспекцији.

ОСТАЛО – Званични језик је енглески. Новчана јединица је гански сиди (GHS), а од страних валута углавном се размењују УСД и ЕВРО, које је најсигурније разменити у хотелу, банкама или овлашћеним мењачницама. При томе, треба водити рачуна да курс варира од места до места размене. Стране платне картице се могу користити у хотелима, бољим ресторанима, маркетима и ексклузивним радњама и бутицима. Врло често долази до несташица у снабдевању струјом и водом, што утиче на свакодневне активности. Квалитет интернет мреже варира и на појединим местима сигнал се у потпуности губи.

Контакти:
Приликом боравка у Гани, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Акри (адреса: 3 Dade Close, Labone) путем следећег контакт телефона: +233 30 396 5516 или електронске адресе: milutin.stanojevic@mfa.rs .