VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Ganu. Potrebno je da poseduju putnu ispravu, važeću bar 6 meseci od planiranog povratka iz Gane i odgovarajuću vizu.
Za ulazak je obavezna i potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice.
U slučaju da borave u Gani duže od 90 dana u kalendarskoj godini, potrebno je da se registruju kod Agencije za nacionalnu identifikaciju (https://nia.gov.gh/) i da izvade ličnu kartu za strance.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Postoji rizik od bolesti karakterističnih za tropska područja. Posebno je velika opasnost od malarije, zbog čega se preporučuje preduzimanje preventivnih mera, minimalno spoljno izlaganje u osetljivim periodima dana (svitanje, sumrak) i korišćenje preparata protiv insekata i komaraca. Gana pripada tzv. pojasu meningitisa i postoji visok rizik od zaraze, posebno tokom suve sezone. Postoji i opasnost od trbušnog tifusa. Besnilo je česta pojava, a opasnost je veća prilikom boravka u ruralnim i nenaseljenim oblastima. Preporučuje se prethodna vakcinacija protiv hepatitisa A i B, kao i tetanusa. Potrebno je voditi računa o vodi i hrani koje, zbog uslova, mogu da budu kontaminirane parazitima i bakteriološki neispravne. Posebno se preporučuje korišćenje flaširane vode za piće. Potrebno je voditi računa i o opasnosti od toplotnog udara i dehidratacije i zato treba izbegavati duže izlaganje suncu i češće piti vodu. Takođe, prisutna je velika opasnost od seksualno prenosivih bolesti, posebno HIV. Treba izbegavati kupanje u slatkovodnim tokovima i jezerima, zbog opasnosti od zaraza, a kada je reč o okeanu, zbog jakih struja. Zbog vrlo skupih zdravstvenih usluga potrebno je imati putno zdravstveno osiguranje, koje bi trebalo da obuhvati i eventualne troškove medicinske evakuacije i bolničkog lečenja.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Stopa kriminala se uvećala poslednjih godina, posebno u velikim gradovima kao što su Akra, Kumasi, Takoradi i njihovim okruženjima. Sitne krađe na javnim mestima su česta pojava. Prisutna je i opasnost od nasilnih kriminalnih akata, poput oružanih pljački, upada u domove, kidnapovanja, pa i oružanih napada na pojedinim putevima. Postoji rizik od terorizma, s obzirom na generalno pogoršanu situaciju u regionu. Prisutna je opasnost od etničkih i plemenskih sukoba i nasilja, posebno u pograničnim oblastima. Stalno je prisutan rizik od prevara (pre svega online), o čemu treba voditi računa.

TRANSPORT - Javni gradski saobraćaj gotovo da ne postoji i uglavnom se obavlja preko mini-buseva (tzv. tro-tro) koje uglavnom koristi lokalno stanovništvo. Taksi prevoz je razvijen, a naročito se preporučuje Uber ili Bolt, zbog pouzdanosti i niskih cena u odnosu na klasična taksi-vozila. Tokom turističkog boravka u Gani može da se upravlja motornim vozilom isključivo sa međunarodnom vozačkom dozvolom. Kvalitet puteva varira i na pojedinim delovima je u lošem stanju. Saobraćajne nesreće su vrlo česte, posebno u gradskim centrima. Policijske blokade na putevima su uobičajene, posebno tokom večernjih časova i noću, i putnici mogu da budu podvrgnuti inspekciji.

OSTALO – Zvanični jezik je engleski. Novčana jedinica je ganski sidi (GHS), a od stranih valuta uglavnom se razmenjuju USD i EVRO, koje je najsigurnije razmeniti u hotelu, bankama ili ovlašćenim menjačnicama. Pri tome, treba voditi računa da kurs varira od mesta do mesta razmene. Strane platne kartice se mogu koristiti u hotelima, boljim restoranima, marketima i ekskluzivnim radnjama i buticima. Vrlo često dolazi do nestašica u snabdevanju strujom i vodom, što utiče na svakodnevne aktivnosti. Kvalitet internet mreže varira i na pojedinim mestima signal se u potpunosti gubi.

Kontakti:
Prilikom boravka u Gani, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Akri (adresa: 3 Dade Close, Labone) putem sledećeg kontakt telefona: +233 30 396 5516 ili elektronske adrese: milutin.stanojevic@mfa.rs .