ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу на Филипине уколико поседују визу, а с обзиром да је укинут карантин, странци су дужни да известе локалне власти уколико имају неки симптом Covida. За улазак је потребна пуна вакцинација као и негативан PCR тест не старији од 48 сати или лабораторијски Антиген тест не старији од 24 сата. Такође, потребно је да странци који посећују Филипине имају полису осигурања која покрива лечење Covida од минимум 35.000,00 УСД.
С обзиром да је за улазак на Филипине потребна виза као и због сталних промена у вези уласка у вези Covida, потребно је контактирати најближу Амбасаду Филипина или Почасни конзулат Филипна у Београду. 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Филипина у Будимпешти. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити за 6 месеци дужи од периода на који се тражи виза, односно 18 месеци у циљу регулисања боравка.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Председник Филипина објавио је, 23. маја 2017. године, војну управу на острву Минданао и окружујућем Сулу мору, с обзиром да су се тада одвијале борбе филипинске војске са побуњеницима које су укључивале и авијацију. Филипинска војска је успоставила стабилност и сигурност и сада нема сукоба. Стање војне управе је истекло крајем 2018. године, али власти и даље предузима превентивне мере због повремених терористичких аката (напад на цркву на острву Јоло у јануару 2019), као и због честих отмица странаца, те је стога потребно је избегавати путовање на острво Минданао и Сулу море.
Због високе стопе криминалитета потребно је избегавати поједине делове Маниле и треба се придржавати препорука локалних органа о безбедним деловима града за туристе.

ТРАНСПОРТ – Највећи аеродром је у Манили, а може се возити са међународном возачком дозволом или српском, с обзиром да има и текст на енглеском (са страном дозволом може се возити максимум 90 дана).

ОСТАЛО – Национална валута је филипински пезос.
Сајт туристичке организација Филипина је: http://www.tourism.gov.ph/

Контакти

Приликом боравка на Филипинима, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Џакарти, која на нерезиденцијалној основи покрива Филипине, путем следећих контакт телефона: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 и електронске адресе: embjakarta@serbian-embassy.org, као и почансом конзулу Р. Србије на Филипинима: Mr. Joaquin C. Rodriguez (адреса: 7th Flr. W Global Center, 30th St. cor. 9th Ave., Fort Bonifacio, Taguig City, Philippines), путем контакт телефона: +63 28-28 93-78 и електронске адресе: jcrodriguez.sr@gmail.com