ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ:
У Републику Екваторијалну Гвинеју се углавном стиже авионом. Виза се прибавља у Амбасади Републике Екваторијалне Гвинеје у Риму (обично један улаз, 30 дана боравка), која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Србију. Поред визе за улазак у Екваторијалну Гвинеју потребан је и жути картон - потврда о вакцинацији против жуте грознице.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинација против хепатитиса А препоручују се као путна вакцинација, а за дугорочни боравак или посебно излагање такође се препоручује вакцинација против хепатитиса Б, тифуса, беснила и менингококне болести. Постоји висок ризик од тропске маларије, која се јавља готово у целој земљи, током целе године. Пити само флаширану воду, никада воду из славине. Ако флаширана вода није доступна, користити филтрирану, дезинфиковану или кувану воду. Туберкулоза и, нарочито, облици отпорни на лекове су чести у Екваторијалној Гвинеји, због чега се треба клонити видно болесних људи који кашљу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Стопа криминала је умерена у поређењу са државама региона. Међутим, посебан опрез је потребан у главном граду Малабо и другом по величини граду Бата. Пљачке особа које шетају саме или спонтано узимају такси возила, јављају се повремено, због чега је препоручљиво кретати се градом у групама. У порасту су и провале у станове и куће. Провалници су често наоружани, нпр. мачетама. Савет је да се не одупирете евентуалном нападу. Ако је могуће, користити такси само са неким ко познаје град и не делити га са другим. Пословни људи, по могућству, требало би да користе возило са шофером. Током туристичког боравка у Екваторијалној Гвинеји можете да управљате моторним возилом искључиво са међународном возачком дозволом.
Новац, лична документа, возачку дозволу, авио карте и друге важне документе потребно је добро чувати. Предност давати безготовинском плаћању и носити само готовину која се сматра довољном за тај дан, без ношења непотребних драгоцености. Нарочито би требало бити опрезан у великим гужвама.

ОСТАЛО – Национална валута је екватогвинејски франак. Цене у Екваторијалној Гвинеји су релативно високе. Кредитне картице (ВИЗА, Мастеркард) нису свуда прихваћене. Банкоматипонекад прихватају картице само из националних банака. Аутентификација је отежана због лоших интернет веза. Са собом понесите довољно готовине у еврима која се може променити у хотелу.

Контакти:
Приликом боравка у Екваторијалној Гвинеји за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Луанди, Ангола, која на нерезиденцијалној основи покрива Екваторијалну Гвинеју, контакт телефони: +244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, као и на број мобилног телефона + 244 945 904 912 или на електронску адресу serbiemb@netcabo.co.ao