ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту веза није неопходна уколико не напушта међународну зону транзитног аеродрома у Бангладешу. У свим другим случајевима је неопходна

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављани Републике Србије могу ући у НР Бангладеш уз доказ о потпуној вакцинацији вакцином одобреном од стране СЗО (једна или две дозе у зависности од вакцине). Невакцинисаним путницима дозвољен је улазак уз негативан ПЦР тест урађен у року од 72 сата од времена поласка. За децу млађу од 12 година није неопходан ПЦР тест. Када путују са породицом, мораће да поштују исте здравствене формалности које ће се односити и на чланове породице по доласку.
Обавезно је да сваки путник у року од 3 дана од дана поласка за Бангладеш попуни Образац здравствене декларације (Health Declaration Form (HDF), који се може преузети на линку http://healthdeclaration.dghs.gov.bd, а затим попуњен са QR кодом и одштампати.
Путници у транзиту који напуштају транзитни аеродром, морају понети нови Health Declaration Form (HDF) пре следеће провере-на транзитном аеродрому.
Без обзира да ли је вакцинисан или невакцинисан, ако се код путника открију симптоми по доласку, биће подвргнут ПЦР /Антиген тесту од стране здравствене службе. Ако резултат теста буде позитиван, путник ће бити послат у изолацију у установу коју именује влада или хотел о свом трошку. ПЦР /Антиген  тест биће спроведен након 7 (седам) дана а путник ће бити пуштен када резултат теста буде негативан. Карантин ће обезбедити одговарајуће владине агенције.
Путници који имају симптоме Цовид-19 морају контактирати здравствени центар пре него што крену на пут.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинација није обавезна (изузев у горе наведеном случају жуте грознице) с тим што се пре доласка у Бангладеш често препоручује примање вакцина против хепатитиса А, хепатитиса Б, тифуса, беснила. Општа санитарна ситуација у Бангладешу је сложена и захтева високи опрез приликом конзумирања воде, хране и одржавања личне хигијене. Не препоручује се конзумирање воде са чесме него искључиво флаширане воде. Конзумирање хране купљене од уличних продаваца, такође, није препоручљиво због непостојања санитарне контроле. Храна која се једе би требало да буде термички обрађена, а у свежем облику само на местима која испуњавају потребне хигијенске услове. Неопходно је редовно, а нарочито пре јела, прати руке сапуном и водом или, уколико то није изводљиво, користити за то предвиђена дезинфекциона средства.
Посебан аспект здравствене ситуације у Бангладешу представљају опасности од болести које преносе комарци - маларије и денги грознице. Маларија је углавном ограничена на поједина рурална подручја, нарочито у области Читагонг, док је денги грозница честа појава како у сеоским тако и градским срединама, укључујући и Даку. Препоручује се предузимање превентивних мера, првенствено у виду коришћења крема против уједа комараца и ношења одговарајуће гардеробе са дугим рукавима и ногавицама приликом боравка напољу, односно заштита просторија приликом боравка у затвореном простору (затварање прозора који немају мреже за комарце, коришћење електричних апарата против комараца и сл.)

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Држављанима Р. Србије који бораве или намеравају да путују у Бангладеш, услед опасности од могућих терористичких напада, саветујемо додатне мере опреза. Постоје индиције да циљеви терористичких напада могу да буду места масовних окупљања, укључујући хотеле, ресторане и барове, туристичке локације, пијаце и тржне центре, које већином посећују туристи.
Нашим грађанима се саветује да прате информације у средствима јавног информисања и да се придржавају упутстава локалних органа и сарађују са њима.
Климатске прилике у Бангладешу су суптропске са могућношћу појаве екстремних временских непогода попут циклона. У монсунском периоду, који је уобичајен од јуна до септембра, честе су обимне поплаве, што може да утиче на промену плана боравка, односно путовања. Бангладеш може да буде изложен опасности од цунамија. У оваквим ситуацијама, по издавању упозорења о опасности од стране Владе Бангладеша, потребно је пратити упутства која емитују локална средства јавног информисања и понашати се у складу са њима.
Потребно је водити рачуна о поштовању локалних обичаја и придржавати се истих.

ТРАНСПОРТ – Железничка мрежа, иако покрива готово целу територију земље, има релативно стару инфраструктуру. Железнички саобраћај са генерално одвија споро, са честим застојима и закашњењима.
Друмски саобраћај у Бангладешу карактерише изузетно густ саобраћај, што је посебно изражено на путевима у градским зонама, где саобраћа велики број аутомобила, аутобуса, камиона, рикши, пешака. За управљање моторним возилом потребно је поседовање међународне возачке дозволе при чему се, услед специфичних саобраћајних услова, препоручује да се управљање возилом препусти локалним возачима. Приликом вожње ноћу треба бити нарочито пажљив, с обзиром да многа возила немају светла или возе са дугим светлима и тако отежавају саобраћај. Улична расвета је слабо развијена, како у сеоским тако и градским срединама.
Путовање речним и морским трајектима, уколико постоји потреба за коришћењем ових превозних средстава, захтева такође одговарајући опрез с обзиром да број путника често превазилази њихове капацитете, те стога постоји опасност од превртања или инцидената друге врсте, што је нарочито изражено за време религијских фестивала и других празника.

ОСТАЛО – Новчана валута у Бангладешу је бангладежанска така (BDT). У свим већим градовима у Бангладешу (Дака, Читагонг, Богра, Силет, Нарајанганџ, Кулна) постоје банкомати – АТМ (доступни углавном у филијалама "Standard Chartered Bank" и у неким већим хотелима).
Локална правила понашања и облачења налажу поштовање традиције, обичаја и важећих прописа у свим приликама и потребу да странац својим поступцима ни на који начин не увреди културу или религиозна уверења локалног становништва, посебно за време месеца Рамазана или приликом посете верским објектима. Кодекс облачења и жена и мушкараца подразумева једноставан стил одевања, прилагођен овдашњим, како културолошким, тако и климатским приликама.

Контакти:
Приликом боравка у Бангладешу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Републици Индији, путем следећег контакт телефона: +91 11 26872095 и електронске адресе: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Бангладеш.