ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
У Анголу се може ући преко међународног аеродрома 4. Фебруар у Луанди или копненим путем из неке од суседних земаља. Захтев за визу се подноси у Амбасади Р. Анголе у Београду или путем интернет сајта http://www.smevisa.gov.ao/. Почев од 26.10.2023. године није обавезно поседовање сертификата о вакцинацији против жуте грознице (жути картон). Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити дужи од 6 месеци.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Присутна је маларија због чега је неопходно понети препарат против уједа комараца (тропикал, не обични) и наносити га чешће током дана. Носите одећу светлих боја која покрива тело (дуге панталоне, дуге кошуље).Исхрана је безбедна искључиво у хотелима или бољим ресторанима, а пије се само флаширана вода.
Због врло скупих здравствених услуга упутно је имати здравствено путно осигурање.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Стопа криминала је висока, посебно пљачке и крађе. Оружане пљачке и крађе дешавају се углавном у Луанди, али и у другим градовима у земљи, у било које доба дана и ноћи, чак и у живахном окружењу, попут трговачких центара, ресторана и хотела и око њих. Нарочито се у Луанди врше напади на возила током саобраћајне гужве. Без обзира на доба дана, ове нападе углавном изводе наоружани починиоци на скутерима. Странци су преферирана мета крађе и пљачке. Починиоци не циљају само новац, већ и кредитне картице и мобилне телефоне. 

ТРАНСПОРТ – Јавни градски саобраћај готово да не постоји. Углавном се ради о комби превозу који  користе искључиво локално становништво. Такси превоз је развијен и поуздан, a возила се могу поручивати позивањем централе или путем СМС порука. Током туристичког боравка у Анголи можете да управљате моторним возилом искључиво са међународном возачком дозволом.

ОСТАЛО – Новчана јединица је кванза (АОА), а од страних валута углавном се размењују ЕВРО и УСД. Девизе је најсигурније разменити у хотелу или овлашћеним мењачницама. Стране платне картице се могу користити у хотелима, бољим ресторанима, хипер маркетима и ексклузивним радњама и бутицима.

Контакти:   
Приликом боравка у Р. Анголи, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Луанди, путем следећег контакт телефона:+244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, као и на број мобилног телефона + 244 945 904 912 и електронске адресе srb.emb.angola@mfa.rs