VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19    

Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Angole ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Pored toga, neophodno je 72 sata pre putovanja popuniti formular za prijavu dolaska („Formulário de registo de viagem“), koji se može naći na internet strani www.covid19.gov.ao.
Sedmodnevni karantin je obavezan od prvog dana ulaska osim za putnike koji imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji i negativan  rezultat na testu prilikom dolaska u R.Angolu
Strani državljani sa prebivalištem u Angoli i akreditovane diplomate, koji ulaze sa netativnim PCR u obavezi su da provedu sedam dana u kućnom karantinu. Stranci bez stalnog prebivališta u zemlji moraju da ostanu u vaninstitucionalnom karantinu pri čemu troškove boravka snose sami. Po isteku karantina potrebno je uraditi brzi tzv. serološki test. Ako je rezultat testa negativan, karantin se završava i dobija se pismeno odobrenje zdravstvenih vlasti Angole za slobodno kretanje. Troškovi testiranja iznose 20.000 kvanzi (oko 25 evra). U slučaju da je rezultat testa pozitivan, lice ostaje u izolaciji i mora poštovati konkretna uputstva angolskih zdravstvenih vlasti.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
U Angolu se uglavnom stiže avionom. Viza se pribavlja u Ambasadi R. Angole u Beogradu (obično jedan ulaz, 30 dana boravka). Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja je 9 meseci. Za prekoračenje roka važenja vize, pri izlasku iz zemlje plaća se kazna od 150 USD za svaki dan preko odobrenog perioda. Za ulazak u zemlju je pored vize potreban i žuti karton - potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice. 

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
    
ZDRAVSTVENA SITUACIJA –
Prisutna je malarija zbog čega je neophodno poneti preparat protiv ujeda komaraca (tropikal, ne obični) i nanositi ga češće tokom dana. Nosite odeću svetlih boja koja pokriva telo (duge pantalone, duge košulje).Ishrana je bezbedna isključivo u hotelima ili boljim restoranima, a pije se samo flaširana voda.
Zbog vrlo skupih zdravstvenih usluga uputno je imati zdravstveno putno osiguranje.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Stopa kriminala je visoka, posebno pljačke i krađe. Oružane pljačke i krađe dešavaju se uglavnom u Luandi, ali i u drugim gradovima u zemlji, u bilo koje doba dana i noći, čak i u živahnom okruženju, poput trgovačkih centara, restorana i hotela i oko njih. Naročito se u Luandi vrše napadi na vozila tokom saobraćajne gužve. Bez obzira na doba dana, ove napade uglavnom izvode naoružani počinioci na skuterima. Stranci su preferirana meta krađe i pljačke. Počinioci ne ciljaju samo novac, već i kreditne kartice i mobilne telefone. 

TRANSPORT – Javni gradski saobraćaj gotovo da ne postoji. Uglavnom se radi o kombi prevozu koji  koriste isključivo lokalno stanovništvo. Taksi prevoz je razvijen i pouzdan, a vozila se mogu poručivati pozivanjem centrale ili putem SMS poruka. Tokom turističkog boravka u Angoli možete da upravljate motornim vozilom isključivo sa međunarodnom vozačkom dozvolom.

OSTALO – Novčana jedinica je kvanza (AOA), a od stranih valuta uglavnom se razmenjuju EVRO i USD. Devize je najsigurnije razmeniti u hotelu ili ovlašćenim menjačnicama. Strane platne kartice se mogu koristiti u hotelima, boljim restoranima, hiper marketima i ekskluzivnim radnjama i buticima.

Kontakti:    

Prilikom boravka u R. Angoli, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Luandi, putem sledećeg kontakt telefona:+244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, kao i na broj mobilnog telefona + 244 945 904 912 i elektronske adrese serbiemb@netcabo.co.ao