VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19    

Prilikom ulaska u Republiku Angolu potrebno je posedovati potvrdu o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa Covid-19 ili negativan PCR test, ne stariji od 48 časova. Prilikom izlaska iz Republike Angole potrebno je posedovati potvrdu o kompletnoj vakcinaciji protiv virusa Covid-19 uz ispunjavanje uslova propisanih od države krajnjeg odredišta (ukoliko postoje).

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
U Angolu se uglavnom stiže avionom. Viza se pribavlja u Ambasadi R. Angole u Beogradu (obično jedan ulaz, 30 dana boravka). Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja je 9 meseci. Za prekoračenje roka važenja vize, pri izlasku iz zemlje plaća se kazna od 150 USD za svaki dan preko odobrenog perioda. Za ulazak u zemlju je pored vize potreban i žuti karton - potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice. 

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
    
ZDRAVSTVENA SITUACIJA –
Prisutna je malarija zbog čega je neophodno poneti preparat protiv ujeda komaraca (tropikal, ne obični) i nanositi ga češće tokom dana. Nosite odeću svetlih boja koja pokriva telo (duge pantalone, duge košulje).Ishrana je bezbedna isključivo u hotelima ili boljim restoranima, a pije se samo flaširana voda.
Zbog vrlo skupih zdravstvenih usluga uputno je imati zdravstveno putno osiguranje.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Stopa kriminala je visoka, posebno pljačke i krađe. Oružane pljačke i krađe dešavaju se uglavnom u Luandi, ali i u drugim gradovima u zemlji, u bilo koje doba dana i noći, čak i u živahnom okruženju, poput trgovačkih centara, restorana i hotela i oko njih. Naročito se u Luandi vrše napadi na vozila tokom saobraćajne gužve. Bez obzira na doba dana, ove napade uglavnom izvode naoružani počinioci na skuterima. Stranci su preferirana meta krađe i pljačke. Počinioci ne ciljaju samo novac, već i kreditne kartice i mobilne telefone. 

TRANSPORT – Javni gradski saobraćaj gotovo da ne postoji. Uglavnom se radi o kombi prevozu koji  koriste isključivo lokalno stanovništvo. Taksi prevoz je razvijen i pouzdan, a vozila se mogu poručivati pozivanjem centrale ili putem SMS poruka. Tokom turističkog boravka u Angoli možete da upravljate motornim vozilom isključivo sa međunarodnom vozačkom dozvolom.

OSTALO – Novčana jedinica je kvanza (AOA), a od stranih valuta uglavnom se razmenjuju EVRO i USD. Devize je najsigurnije razmeniti u hotelu ili ovlašćenim menjačnicama. Strane platne kartice se mogu koristiti u hotelima, boljim restoranima, hiper marketima i ekskluzivnim radnjama i buticima.

Kontakti:    

Prilikom boravka u R. Angoli, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Luandi, putem sledećeg kontakt telefona:+244 222 321 421, 222 327 240, 222 320 393, kao i na broj mobilnog telefona + 244 945 904 912 i elektronske adrese srb.emb.angola@mfa.rs