Covid-19 - услови за путовање

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE
У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19    

(ажурирано 29.04.2021.)

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство препоручујемо да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду (листу страних дипломатско-конзуларних представништава у Београду можете наћи овде).

Такође, можете да контактирате дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије у земљи у коју путујете како бисте добили расположиве информације о условима уласка у дату земљу (листу дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству можете наћи овде).

 

АЗЕРБЕЈЏАН
Држављани Србије не могу да уђу или транзитирају јер су све границе Азербејџана затворене за путнички саобраћај. Држављани Србије који у хитном случају треба да путују у Азербејџан треба да поднесу захтев за визу у Амбасади Азербејџана у Београду.
Страни држављани и дипломате да би добили дозволу за улазак у земљу од 1. марта морају да доставе лекарско уверење о негативном резултату теста са QR кодом (исто важи и за излазак из земље). Путници који у сертификату у којем се наводе резултати испитивања немају QR код неће бити примљени на летове. По доласку у Азербејџан, страни држављани се прегледају и у случају сумње на инфекцију, лице се, без обзира на држављанство, националност и сврху путовања, смешта у карантин од 14 дана у специјализованој медицинској установи.
Референтне клинике и лабораторије у Азербејџану за тестирање на коронавирус (COVID-19) могу се наћи на следећем линку: https://www.azal.az/en/information/covid-clinics

АЛБАНИЈА
Држављани Србије могу ући у Републику Албанију без посебних услова уколико долазе прeко аеродрома Ринас или из правца Црне Горе, Србије (АП Косовo и Метохијa) или Италије.
За држављане Србије, који у Републику Албанију улазе из правца Грчке или Северне Македоније, у периоду од 21. априла до 3. маја, обавезан је карантин у трајању од 14 дана. 

АЛЖИР
Држављани Србије не могу да уђу у Алжир, као ни други страни држављани.  
Затворени су сви гранични прелази и обустављен је међународни путнички саобраћај – ваздушни, копнени и поморски. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима се, уз претходну нотификацију, дозвољава улазак, као и представници страних компанија које имају пословни ангажман у Алжиру, уз претходну сагласност надлежних алжирских власти и обавезу 14-одневног карантина.

АНГОЛА
Држављани Србије могу да уђу на територију Анголе уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Поред тога, неопходно је 72 сата пре путовања попунити формулар за пријаву доласка („Formulário de registo de viagem“), који се може наћи на интернет страни www.covid19.gov.ao. Карантин је обавезан од првог дана уласка. Страни држављани са пребивалиштем у Анголи и акредитоване дипломате, који улазе са нетативним PCR у обавези су да проведу седам дана у кућном карантину. Странци без сталног пребивалишта у земљи морају да остану у ванинституционалном карантину при чему трошкове боравка сносе сами. По истеку седмодневног карантина потребно је урадити брзи тзв. серолошки тест. Ако је резултат теста негативан, карантин се завршава и добија се писмено одобрење здравствених власти Анголе за слободно кретање. Трошкови тестирања износе 20.000 кванзи (око 25 евра). У случају да је резултат теста позитиван, лице остаје у изолацији и мора поштовати конкретна упутства анголских здравствених власти. 

АНДОРА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу осим лица која имају регулисан боравак. Обавезна је  самоизолација у трајању од 15 дана.
Улазак у Андору је дозвољен држављанима и резидентима земаља чланица ЕУ, Исланда, Лихтенштајна, Монака, Норвешке, В.Британије, Сан Марина, Швајцарске и Ватикана.

АНТИГВА И БАРБУДА
Држављанима Србије је дозвољен улазак и транзит преко Антигве и Барбуде уколико поседују негативан PCR тест, не старији од седам дана. Путници који долазе бродовима могу бити подвргнути карантину уколико то процене лучке власти. Тест није потребан за децу млађу од 12 година. 

АРГЕНТИНА
Држављани Србије не могу ући у земљу осим ако су: лица која имају регулисан стални боравак у Аргентини или некој од пограничних држава; носиоци дипломатских и службених пасоша. Уз посебну претходну дозволу могу ући и држављани Србије који долазе у Аргентину у дипломатску мисију, из пословних разлога, на спортско такмичење или ради спајања породице. У наведеним случајевима је потребна посебна виза, а поменута дозвола се добија посредством Амбасаде Аргентине у Београду. Држављани Аргентине и суседних држава, као и они који имају стални боравак у Аргентини или некој од суседних држава, пре уласка у земљу морају имати негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Аргентини и доказ о здравственом осигурању, које покрива и болничке трошкове везано за лечење од SARS-CoV-2 . Обавезан је карантин од 10 дана. Приликом уласка у Аргентину путници се тестирају на аеродорому. У случају да је тест позитиван, дотично лице се упућује у специјално одређен карантински смештај за који само сноси трошкове боравка.

АУСТРАЛИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, а трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уколико је време проведено у транзиту до 8 сати) и дозволе за изузеће од обавезног карантина (уколико је време проведено у транзиту од 8-72 сата).
Улазак у Аустралију дозвољен је само држављанима Аустралије, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Новог Зеланда који обично пребивају у Аустралији. 

АУСТРИЈА
Држављанима Србије није дозвољен улазак у Аустрију, осим онима који имају регулисан боравак у Аустрији, као и у посебним случајевима, и то за лица која у Аустрију путују: из пословних разлога; једном лицу у пратњи особе која у Аустрију долази у сврху медицинског лечења; ради почетка или наставка студија, односно у циљу научног истраживања; ради учешћа у школским активностима; ради присуствовања судским или административним поступцима пред аустријским надлежним органима; члановима особља дипломатских представништава, запосленима у међународним организацијама и лицима која са њима живе у заједничком домаћинству; хуманитарно особље; због планираних важних догађаја у кругу породице (венчања, крштења, рођендани, непериодичне посете животном партнеру).

Наведене категорије лица су у обавези да приликом уласка на граници приложе доказ о сврси путовања, односно доказ да припадају једној од наведених категорија.

Пре путовања у Аустрију обавезна је електронска регистрација, која се може обавити најраније 72 сата пре путовања, те и обавеза поседовања потврде о извршеној електронској регистрацији (у штампаној или електронској форми) приликом граничне контроле. Електронску регистрацију (Pre – Travel Clearance – PTC) је могуће извршити на следећој веб-страници: https://entry.ptc.gv.at.

Од 11.марта 2021. године приликом уласка у Аустрију потребно је имати негативан PCR тест, не старији од 72 сата од момента узимања узорка или негативан антигенски тест, не старији од 48 сати од момента узимања узорка. Уколико лице не поседује наведени тест у обавези је да уради тест у Аустрији у року од 24 сата. И поред тога важи обавеза 10-дневнoг карантина, који је могуће прекинути најраније петог дана, уколико лице добије негативан налаз на тесту на корона вирус (поред PCR прихватају се и анти-ген тестови).

Изузеци од наведеног правила (који нису у обавези да буду у 10-дневном карантину) али су, уколико долазе из Србије или из неке од тзв. „ризичних земаља“, у обавези да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати, јесу следеће категорије: лица која путују из службених разлога; лица која у Аустрију долазе како би учествовала у судском процесу; лице у пратњи особе која у Аустрију долази из медицинских разлога; дипломате акредитоване у Аустрији; припадници хуманитарних конвоја. Лица која спадају у изузетке, тј. која нису у обавези да буду у карантину, такође су у обавези да изврше електронску регистрацију и том приликом треба да означе поље ,,путовање спада у изузетак на основу члана 4. или 5”. Транзит кроз Аустрију је дозвољен без задржавања, односно уколико је загарантовано напуштање земље без одлагања. Није потребан тест за транзит, као ни електронска регистрација. Деца до навршене 10. године живота не морају имати негативан тест ради уласка у Аустрију, с тим да и за њих важе све одредбе као и за одраслу особу под чијим надзором путују. Улазак у Аустрију без теста и без карантина могућ је у следећим случајевима: лица која обављају путнички и теретни саобраћај; лица која долазе због неге животиња/пољопривредних разлога; професионални возачи/пилоти; лица која долазе из посебних интереса за Аустрију; путници у транзиту без заустављања, чак и у случајевима кад постоји нужна пауза у Аустрији (нпр. пауза између летова и сл); припадници служби безбедности који спроводе репатријацију; лица која возе возила јавних служби (хитна помоћ, ватрогасна и полицијска возила); лица која долазе из непредвиђених, неодложних и нарочито релевантних разлога у кругу породице у појединачним случајевима (нпр. смртни случај, сахрана, рођење); лица која долазе ради медицинског лечења уз поседовање потврде аустријске медицинске установе о неопходности медицинског лечења у Аустрији. Улазак у Аустрију из држава ЕУ, ЕЕЗ, односно Швајцарске, Андоре, Монака, Сан Марина, Ватикана је дозвољен без негативног PCR теста и карантина, под условом да лица долазе и докажу да су у претходних 10 дана боравила у једној од земаља које се налазе на листи тзв. ,,безбедних држава”  (листа А). Улазак у Аустрију из ,,трећих држава” дозвољен је искључиво уколико се налазе на листи тзв. ,,безбедних држава” (листа А). Листа А се може  наћи на следећем линку: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Rechtliches.html. Коначну одлуку о уласку у Аустрију доносе надлежни погранични органи.

БАРБАДОС
Држављани Србије могу да уђу на Барбадос с тим што је неопходно да попуне формулар о уласку и изласку најкасније 24 часа пре пута. Формулар се може наћи и поднети на www.travelform.gov.bb. Потребан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико се не поседује тест, исти ће се урадити на аеродрому.
Особе које долазе из земаља високог ризика без теста, биће приморане да резулат чекају на аеродрому. Особе из земаља средњег ризика без теста, резулат теста чекају у свом смештају. Особе из земаља ниског ризика без теста, које нису путовале у периоду од 21 дана у земље високог ризика, могу приложити негативан тест не старији од 7 дана. Висину ризика земаља одређује седмична листа Светске здравствене организације о броју заражених.
Наведено важи и за транзит.

БАХАМИ
Држављани Србије могу да уђу на Бахаме. Аеродроми су званично отворени, али се препоручује да се пре путовања контактира авио компанија којом се путује. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Деци испод 10 година није потребан тест. Такође, неопходна је тзв. здравствена виза за коју је потребно поднети захтев преко следећег сајта: www.travel.gov.bs. Обрада захтева за ову визу траје 72 сата, а цена зависи од планиране дужине боравка. Путници који желе да на Бахамима остану дуже од четири дана, морају на Бахамина урадити нови брзи тест на COVID-19.

БАХРЕИН
Држављани Србије могу да уђу у Бахреин. 
Путници по доласку на међународни аеродром у Бахреину подлежу PCR тестирању, пријављују се преко апликације "Be Aware Bahrain" и имају обавезу самоизолације. Ако је први тест негативан, остаје се у самоизолацији у трајању од 10 дана. После петог дана, поново се врше PCR тестирање и ако је резултат негативан, остаје се у самоизолацији. Тестирање по трећи пут се врши након десетог дана самоизолације и уколико је резултат негативан, лице може да се слободно креће. Трошкове обавезног тестирања сносе путници (36 БХД-а по тесту). Резиденти Бахреина имају право бесплатног медицинског третмана на корона вирус. 
Транзитни путници се не тестирају.

БЕЛГИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Белгију. Улазак је дозвољен само лицима која имају регулисан боравак у Белгији и лицима која имају суштински разлог за путовање, уз одговарајући доказ о разлогу путовања (медицински радници, висококвалификовани радници чије присуство је неопходно, студенти, лица која путују из хитних породичних разлога (спајање породице, посета супружнику или ванбрачном партнеру, посета у контексту заједничког родитељства, путовања ради венчања или сахране за први или други степен сродства и сл.), лица која долазе на састанке које организују међународне организације и сл). Дозвола се добија преко Амбасаде Белгије у Београду.
Сви путници имају обавезу да попуне Public Health Passenger Locator Form, 48 сати пре уласка у Белгију, осим путника који путujy другим превозним средством осим авиона или брода и задржаће се у Белгији краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС или e-мејл са додатним информацијама.
Након уласка у Белгију обавезна је самоизолација и тестирање које се врши првог дана по уласку, и поново, седмог дана од уласка. Уколико је и други тест негативан, самоизолација се укида, а уколико је резултат позитиван или се појаве симптоми болести, самоизолација се продужава на још седам дана. Лице које у Белгији борави краће од 48 сати, нема обавезу самоизолације.
Лица која немају држављанство Белгије, односо нису резиденти Белгије, приликом уласка морају да поседују негативан PCR тест, не старији од 48 сати.
Путници који долазе авионом и добију СМС поруку да морају да се тестирају, то могу учинити у Ковид тест центру на бриселском аеродрому - https://brusselsairport.ecocare.center/ .
Листа медицинских установа у Белгији у којима је могуће урадити тест је доступна у следећем линку:     https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cnNOMDS13iosY53TyRBz7SdIeJ7gTShY&ll=50.654111784975065%2C4.393965958984363&z=10 .
Транзит је дозвољен, уз обавезу попуњавања Public Health Passenger Locator Form. Уколико транзит обухвата одређено време боравка на територији Белгије, лице које транзитира, то време мора провести у самоизолацији. Више информација је доступно на https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq и на https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx, где се може преузети и Public Health Passenger Locator Form.

БЕЛИЗЕ
Држављани Србије могу да уђу у Белизе. Аеродроми су отворени док прелазак границе друмским и воденим путем није могућ. Неопходан је негативан тест (PCR или серолошки), не старији од 72 сата. Уколико истекне важност теста, на аеродрому се може урадити брзи тест по цени од 50 УСД. Потребно је да се преузме здравствена апликација 72 сата пре доласка (https://www.covid19.bz/).

БЕЛОРУСИЈА 
Држављани Србије могу да уђу у Белорусију искључиво преко аеродрома „Минск" уз обавезну меру самоизолације у трајању од 10 дана, без обзира на поседовање негативног PCR теста. У периоду самоизолације није могуће напуштати територију Белорусије. 
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Србије, копненим, железничким и речним путем привремено је обустављен уз изузетак страних држављана који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана, страних држављана са регулисаним сталним или привременим боравком и страних држављана који поседују белоруску радну дозволу. Наведено ограничење се не односи на посаде теретних моторних возила приликом обављања послова међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају, као ни на посаде бродова, авиона и возова.

БЕНИН
Држављани Србије могу да уђу у Бенин. По доласку на аеродрому се обавља здравствени преглед и ради први PCR тест. Лицима без видљивих симтома се одређује самоизолација. Лица са видљивим симптомима се упућују у Центар за изолацију и привремено се одузима пасош. После 15 дана се ради други PCR тест. Трећи PCR тест се ради пре напуштања Бенина. Резултати теста се добијају у року од 24 до 48 сати. Трошкове тестирања сносе путници и исти износе око 150 ЕУР. У случају да је после 15 дана резулат теста позитиван, држава Бенин преузима даље лечење без наплате трошкова.

БОЛИВИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Боливију. 
Боливија не дозвољава улазак странцима у Боливију, осим у веома изузетним случајевима за које се предвиђа ригорозна процедура. Међународни летови су суспендовани. 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Држављани Србије могу без ограничења са територије Србије да уђу у БиХ или да транзитирају. Уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. 

БОЦВАНА
Држављани Србије не могу да уђу у Боцвану осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је 14-дневни карантин. Транзит је могућ из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

БРАЗИЛ
Држављани Србије могу да уђу у Бразил искључиво ваздушним путем. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата пре тренутка укрцавања на авион. Деца млађа од 12 година не морају имати PCR тест уколико путују у пратњи особа које поседују негативан PCR тест. Деца узраста од две до дванаест година која путују без пратње морају имати негативан PCR тест. Деца млађа од две године не морају поседовати резултат теста. Такође, потребна је и потврда о здравственом стању путника (одштампана или у електронској форми) којом путник изјављује да је сагласан са поштовањем санитарних мера, којих мора да се придржава док је у Бразилу. (линк за формулар потврде:  https://formulario.anvisa.gov.br). 

БРУНЕЈИ ДАРУСАЛАМ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Брунеје Дарусалам осим лица која имају стални боравак. Пре путовања, потребно је контактирати најближу Амбасаду Брунеја.

БУГАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Бугарску. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Од обавезе поседовања негативног PCR теста изузети су: 1) држављани Србије који транзитирају, без задржавања; 2) погранични радници; 3) возачи аутобуса, ангажовани на међународном превозу путника; 4) возачи теретних возила, ангажовани на међународном превозу робе и терета; 5) посаде пловила; 6) посаде ваздухоплова, ангажоване на летовима до и са бугарских јавних аеродрома и лица која технички опслужују ваздухоплове; 7) ученици и студенти који живе у Србији и свакодневно или најмање једном недељно путују у Бугарску ради школовања, као и ученици и студенти који живе у Бугарској и свакодневно или најмање једном недељено путују у Србију ради школовања. Држављани Србије, који у Бугарској имају регулисан боравак, а на уласку у земљу немају негативан PCR тест, подлежу обавези карантина у кућним условима у трајању од 10 дана. Карантин се може прекинути ако се у року од 24 сата по повратку у Бугарску уради тест, и исти буде негативан. Српски држављани могу из Србије ући у Бугарску само преко граничних прелаза Калотина и Вршка Чука. Ово ограничење се не односи на лица која су ослобођена од обавезе поседовања негативног PCR теста.

БУРКИНА ФАСО
Држављани Србије могу да уђу у Буркину Фасо. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. Сви путници се упућују у карантин у трајању од 14 дана где сами сносе трошкове боравка и третмана. У карантину се подвргавају тестирању првог, осмог и четрнаестог дана.

БУРУНДИ
Држављани Србије могу да уђу у Бурунди. Неопходан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.
По доласку на аеродром у Буџумбури, сви путници се подвргавају додатном тестирању и смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Обавезан је карантин до добијања негативног резултата PCR теста. Трошкови теста и смештаја у хотелу иду на терет путника.

ВАНУАТУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА
Држављани Србије могу ући или транзитирати кроз Уједињено Краљевство под условом да имају валидну визу. Сва лица која долазе из иностранства, укључујући британске држављане, приликом уласка у Енглеску авионом, бродом или возом морају поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата. У супротном је предвиђена казна од 500 фунти.
При уласку у Уједињено Краљевство неопходно је да се електронским путем унапред попуни формулар за праћење кретања - Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk). Путници у транзиту су такође у обавези да попуне овај формулар. За непопуњавање наведеног формулара предвиђена је казна у висини од 500 фунти.
Сви путници, укључујући и држављане Србије, уколико долазе из Србије или из земаља које се, уз Србију, не налазе на листи сигурних земаља (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#countries-territories-and-regions-on-the-travel-corridor-list) а у којима су до уласка у Уједињено Краљевство боравили две недеље или кроз које су транзитирали, дужни су да буду у самоизолацији у трајању од десет дана. Период трајања десетодневне изолације може бити скраћен уколико путници најраније петог дана по доласку ураде тест и добију негативан резултат. Тестови се раде о трошку путника у некој од акредитованих лабораторија са листе: https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing. Такође, сви путници који долазе у Уједињено Краљевство дужни су да, о свом трошку, ураде тест другог и осмог дана након почетка карантина. Тестове је потребно резервисати унапред путем следећег портала: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.
За путнике који путују у Шкотску, Велс и Северну Ирску, а не долазе из земаља са „црвене листе“, такође, важи обавеза десетодневне самоизолације, али без могућности скраћења.

ВЕНЕЦУЕЛА
Држављани Србије не могу да уђу у Венецуелу јер су границе затворене за улазак страних држављана.

ВИЈЕТНАМ
Држављани Србије не могу да уђу, нити транзитирају кроз Вијетнам.

ГАБОН
Држављани Србије не могу да уђу у Габон, осим лица са регулисаним боравком која се по доласку на аеродором поново подвргавају PCR тесту и 48-часовној изолацији до добијања резултата. Лица којима резултат буде позитиван, морају и даље да буду у изолацији и следе упутства габонских здравствених власти.
Копнене границе су затворене, а ваздушни саобраћај je ограничен.

ГАМБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Гамбију. Међународни летови су суспендовани.

ГАНА
Држављани Србије могу да уђу у Гану. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.  Пре поласка путници су дужни се пријаве електронским путем на сајту:  https://myfrontierhealthcare.com/home/ghana. Путници се, по доласку на међународни аеродром ,,Kotoka” у Акри, подвргавају поновном тестирању о свом трошку. Цена теста износи 150 УСД. Деца до пет година старости се не тестирају. Резулатат теста се добија за 30 минута. Лица у транзиту, која не напуштају аеродром, се не тестирају. 

ГВАТЕМАЛА
Држављани Србије могу да уђу у Гватемалу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Takoђе потребно је регистровати се 24 сата пре уласка на https://servicios.igm.gob.gt/pasedesalud/ како би се добила здравствена пропусница. 

ГВАЈАНА 
Држављани Србије могу да уђу у Гвајану. Обавезан је негативан  PCR тест, не старији од 7 дана. Постоји могућност да се се тест уради и на лицу места. 24 сата пре доласка у Гвајану, путници морају да електронски попуне формулар који се може наћи у слсдећем линку: https://guyanatravel.gy/.

ГВИНЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у земљу авио летом уз негативан тест, не старији од 3 дана. Наведено важи и за стране држављане.
Затворени су копнени и поморски гранични прелази. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеју.

ГВИНЕЈА БИСАО
Држављани Србије не могу да уђу у Гвинеју Бисао. 
Није могућ улазак страних држављана у Гвинеју Бисао. Затворени су сви гранични прелази и обустављен је међународни путнички саобраћај – ваздушни, копнени и поморски. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеје Бисао.

ГРЕНАДА
Држављани Србије могу да уђу у Гренаду. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Неопходно је поседовати резервацију у смештају регистрованом за опсервацију и карантин у трајању од најмање седам дана. Такође, потребно је пре путовања добити одобрење које се добија преко следећег линка: https://travelauth.health.gov.gd/. Мора да се уради нови тест након пет дана од уласка и уколико је резултат негативан, карантин се може напустити.

ГРУЗИЈА
Држављани Србије могу ући у Грузију авионом из било које земље под условом да приликом уласка у земљу пруже на увид документ којим се потврђују да су примљене обе дозе било које од постојећих вакцина против вируса Covid-19. Следеће категорије су ослобођене наведене обавезе: Представници дипломатских мисија и међународних организација акредитованих у Грузији и чланови њихових породица; чланови породица грузијских држављана, без обзира на држављанство (супружник, деца млађа од 18 година); особе које у Грузију стижу као део хуманитарне мисије; чланови званичних делегација (одлучује се од случаја до случаја); лица ангажована у међународном саобраћају.

ГРЧКА
Држављани Србије могу да уђу у Грчку, авионом или преко два друмска прелаза између Грчке и Бугарске – Промахонас и Нимфеа. Српски држављани који имају регулисан боравак у Грчкој, као и професионални возачи у друмском транспорту могу ући и преко осталих граничних прелаза.
Друмски гранични прелази Промахонас, Нимфеа и Кипи отворени су сваког дана од 7 до 23 часа, док су прелази Евзони и Какавиа, на којима је улазак у Грчку лимитиран на 400 особа дневно (ово ограничење се не односи на возаче у међународном друмском транспорту), отворени од 7 до 19 часова. Изузетно, за професионалне возаче у друмском транспорту (једна особа по возилу), прелаз Евзони је отворен од 7 до 23 часа.
Сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве - Passenger Location Form, преко сајта www.travel.gov.gr (најмање 24 часа пре уласка у Грчку) и при уласку презентовати добијени код.
Такође, неопходан је негативан PCR тест не старији од 72 сата, на енглеском језику (ослобођена су деца до 5 година старости) или потврда о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, на енглеском језику, издату од надлежног органа (потврда о вакцинацији, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакције и број доза).
Истовремено, поједини путници могу бити насумично тестирани брзим тестом на граничном прелазу. У том случају, чекају се резултати теста и уколико је резултат негативан могу ући у Грчку.
Tуристи и гости су у обавези да се придржавају свих превентивних мера, a oграничења која важе у највећем делу Грчке су следећа:

  • Обавезно ношење маски, како у затвореним просторима, тако и на отвореном (казна за кршење – 150 евра).
  • Забрана кретања у периоду од 21 час увече до 5 часова ујутро.
  • Забрана кретања између регија, као и даље од 2 километра од места становања радним даном, односно до 6 километара викендом, уз обавезну најаву преко SMS поруке (казна за кршење – 300 евра).
  • Затворени су ресторани и барови, осим за кућну доставу и за понети.
  • Отворене су продавнице са намирницама, апотеке, пекаре, посластичарнице, бензинске пумпе и сл. Остали малопродајни објекти (гардероба, обућа, техничка роба, намештај и сл.) раде по принципу доставе, преузимања претходно наручене робе у објекту или уласка у објекат уз претходно заказивање термина. Тржни центри су затворени.

ДАНСКА
Држављани Србије могу да уђу у Данску уколико имају регулисан боравак или под следећим условима: доказ оваљаном разлогу (смрт блиског сродника, спајање породице, позив за суд и друго), попуњен образац у везиса тестирањем (овај образац преузети са линка https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/entry-forms-and-certificates), негативан PCR или Антигени тест, не старији од 24 сата. Тест је обавезан и за особе у транзиту. Детаљне информације о условима уласка у следећем линку: https://politi.dk/en/entry. Сваки путник, без обзира на приложени негативни тест, у обавези је да у року од 24 сата по уласку у Данску уради брзи тест на Ковид-19. Овај тест је бесплатан, а места где се налазе пунктови се могу наћи у следећем линку: https://www.sos.eu/en/for-you/free-covid-19-rapid-test/. Пункт за брзе тестове налази се и на аеродрому Каструп, те је могуће извршити ову обавезу непосредно по слетању. Без обзира на резултат обавезног брзог теста, самоизолација у трајању од 10 дана је обавезна. Дозвољено је да се скрати десетодневна самоизолација ако се уради PCR тест на Ковид-19, али тек  после четвртог дана од дана уласку у земљу. Све горенаведене мере (осим доказа о ваљаном разлогу) се односе и надипломате, особе са студентским и радним визама,  достављаче роба -  на све особе са регулисаним боравком.Више информација на: https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark. Транзит је могућ уколико се путује са ваљаним разлогом или због повратка кући. Транзит се обавља без задржавања. Потребна су одговарајућа документа као доказ о разлогу транзита и негативан тест на корона вирус.

ДОМИНИКА
Држављани Србије могу да уђу у Доминику. Пре уласка у земљу потребно је попунити  здравствени упитник на сајту https://domcovid19.dominica.gov.dm/. Здравствене власти могу, на основу упитника, одбити улаз одређеним путницима. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Сви путници се подвргавају брзом тесту по слетању у Доминику.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Доминиканску Републику. Неопходан је негативан тест.

ЕГИПАТ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Египат или транзитирају. Од 1.септембра свим путницима који долазе у Египат потребан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Режим уласка са обавезним негативним тестом се примењује за туристичке дестинације попут Хургаде, Шарм ел Шеика, Табе, Марс Алама, Марсе Матрух и важи на читавој територији Египта.

ЕЛ САЛВАДОР
Држављани Србије могу да уђу у Ел Салвадор. Неопходан је негативан PCR тест, не старији 72 сата. Тест није обавезан за децу млађу од две године и акредитоване дипломате. 

ЕКВАДОР
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу и транзитирају кроз Еквадор уз обавезан PCR тест, издат максимум десет дана пре уласка у земљу. 

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА
Држављани Србије могу ући у Екваторијалну Гвинеју. Обавезан је негативни PCR тест, не старији од 48 сати. По доласку, путници се одмах подвргавају брзом тесту. Ако је резултат негативан, следи хотелски карантин, а након пет дана се поново ради PCR тест. Са негативним резултатом карантин се завршава. У супротном, настављају се карантинске мере, а у случају испољавања симптома путници се упућују у болницу намењену за пацијенте са COVID-19. Трошкови тестирања, карантина и евентуалног боравка у ковид болници иду на терет путника.

ЕСВАТИНИ
Држављани Србије не могу да уђу у Есватини осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЕСТОНИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Естонију, осим ако долазе због запослења или студирања (у том случају, обавезан је карантин у трајању од 10 дана, као и два PCR теста – одмах по доласку у Естонију и након 6 дана карантина).
Дозвољава се улазак у Естонију лицима са регулисаним боравком или дугорочном визом, као и члановима њихових породица, која долазе из земаља чланица ЕУ, Шенген зоне, УК, Андоре, Монака, Сан Марина и Ватикана, као и држављанима трећих држава са листе ЕУ (листа доступна на: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers), под условом да не испољавају симптоме инфекције вирусом COVID-19. Самоизолација у трајању од 10 дана обавезна је за сва лица која испољавају симптоме инфекције, као и за сва лица која долазе из држава у којима је у претходних 14 дана регистровано више од 150 нових случајева инфекције на 100.000 становника. Тестирање је омогућено на аеродрому и у лукама свим лицима која долазе у Естонију (за естонске држављане бесплатно, за странце по цени од 52 до 75 евра; више информација на: https://koroonatestimine.ee/en/for-patients/testing-after-a-trip-abroad/). Путници могу, уколико желе, да скрате период самоизолације обављајући два PCR теста (први најраније 72 сата пре путовања, други након 6 дана самоизолације по доласку у Естонију). Више информација доступно је на интернет адреси: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers. Самоизолација и тестирање нису потребни уколико путници поседују доказ да су прележали вирус или да су вакцинисани у последњих 6 месеци (детаљније на адреси: https://vm.ee/en/coronavirus-2019-ncov). Најкасније 72 сата пре путовања у Естонију (осим у случају директног транзита), неопходно је попунити електронски формулар доступан на интернет адреси: https://iseteenindus.terviseamet.ee/.

ЕТИОПИЈА
Држављани Србије могу улазити у Етиопију. Потребан је негативан тест не старији од 120 сати. Обавезна је изолација од 7 дана. 
Путницима у транзиту није потребан тест. Уколико је транзит дужи од 24 сата, обавезна је изолација у за то одређеном хотелу. 

ЕРИТРЕЈА
Држављани Србије могу да уђу у Еритреју. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ЗАМБИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Замбију. Обавезан је карантин у трајању од 14 дана у просторима које је одредила држава. Трошак у карантину иде на терет страног држављанина.  

ЗИМБАБВЕ
Држављани Србије не могу да уђу у Зимбабве осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 21 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ИЗРАЕЛ
Држављани Р. Србије могу да уђу у Израел под условом да претходно прибаве одобрење израелских власти (орган имиграционе власти или Министарство иностраних послова). Такође, потребно је да попуне упитник – здравствену декларацију, 24 сата пре путовања, као и да поседују негативан резултат PCR теста. Наведена документа се проверавају на аеродрому пре лета за Израел.
Сви путници морају бити покривени путним здравственим осигурањем које укључује и евентуалну заразу од COVID-19.
По доласку у Израел обавезна је мера карантина у трајању од 14 дана. Овај период се може скратити на 10 дана, уколико се после 9. дана уради и други ПЦР тест.
За додатне информације и изузетке од наведених рестрикција, молимо посетите интернет страници: https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines

ИНДИЈА
Држављани Србије у принципу не могу да уђу у земљу с обзиром да је Индија обуставила издавање виза свим страним држављанима. Нове визе се могу добити (у надлежним диплолатско-конзуларним представништвима Индије) искључиво у следећим посебним случајевима: пословни људи (односи се само на бизнис визе), стручњаци из области здравства који долазе у Индију да би обављали техничке послове у индијском здравственом сектору (на позив релевантних индијских институција), стручњаци из осталих области који раде за стране компаније које послују у Индији, инжењери и техничко особље који долазе ради инсталирања или сервисирања машина и опреме страног порекла (на позив индијских компанија). Уколико лице има пословну визу која још важи (издата пре пандемије), неопходно је да се изврши њена ревалидација у надлежном дипломатко-конзучларном представништву Индије (ово се не односи на електронске визе, са којима неће бити дозвољен улазак у Индију).

ИНДОНЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Индонезију осим лица који имају сталну (KITAP) или привремену боравишну дозволу (KITAS). Негативан тест на корону је неопходан. Уколико се при уласку не поседује тест, организује се тестирање и резултат се чека у за то одређеним хотелима од стране индонежанских власти. Пре  путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Индонезије.                                                                           

ИРАК 
Страним држављанима је забрањен улазак у Ирак. Изузетак су дипломате који морају да поседују посебну дозволу МСП.

ИРАН
Држављани Србије могу да уђу у Иран уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сатa да датума тестирања. Уколико негативан тест, услед дужине путовања, буде старији од 72 сата, путник се на граници подвргава здравственом прегледу. У случају да се утврде симптоми болести, путник се поново тестира о свом трошку и до добијања резултата теста борави у карантину. Ако резултат поновљеног теста буде позитиван, обавезан је карантин у трајању од 14 дана о свом трошку.

ИРСКА
Држављани Србије могу да уђу и транзитирају кроз Ирску.  Држављани Србије, као и остали путници, при уласку у Ирску су у обавези да попуне формулар Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/). Такође, сви путници који долазе у Ирску, изузев деце старости до 6 година,  морају поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата, који је неопходно показати граничним службеницима приликом уласка у Ирску, али и приликом укрцавања у авион/брод.
Додатно, држављани Србије који долазе директно из Србије или из неке од земаља са листе (или су кроз њих транзитирали): https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#designated-states-mandatory-hotel-quarantine, у обавези су да бораве у хотелском карантину у трајању од 14 дана. Потребно је унапред резервисати и платити боравак у изабраном хотелу.
Остали путници имају обавезу самоизолације у трајању од 14 дана. Период самоизолације може бити скраћен у случају да се резултат PCR теста, урађеног најраније петог дана по уласку у Ирску, покаже негативним.
Детаљи у вези са уласком у Ирску се могу наћи у следећем линку: https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/#designated-states-mandatory-hotel-quarantine

 

ИСЛАНД
Држављани Р. Србије могу да уђу на Исланд под условом да: имају регулисан боравак на Исланду; су у родбинском сродству са држављанима Исланда или лицем које има регулисан боравак на Исланду; су у дугорочној емотивној вези са исландским држављанином или лицем које има регулисан боравак на Исланду; поседују потврду о извршеној вакцинацији или потврду о прележаном вирусу. За улазак на Исланд признаје се искључиво потврда о вакцинацији са једном од следећих вакцина: Comirnaty Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen.
Сва лица су у обавези да се подвргну још најмање једном тестирању приликом уласка на Исланд, укључујући и она са сертификатом о вакцинацији и/или прележаном вирусу, као и да буду у карантину до добијања резултата теста.
Имајући у виду да је за доказивање родбинских или емотивних односа потребно приложити одговарајућу документацију, за детаљне информације о наведеном, као и о осталим условима уласка на Исланд, укључујући и формуларе које је потребно попунити, посетите следеће линкове:
https://www.logreglan.is/english/regarding-travel-restrictions-to-iceland-as-a-result-of-covid-19/
https://www.covid.is/sub-categories/visiting-iceland

ИСТОЧНИ ТИМОР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају кроз Источни Тимор осим лица која су тамо рођена и имају боравак.

ИТАЛИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Италију у туристичке сврхе. Улазак из Србије у Италију дозвољен је само у одређеним случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, хитан повратак у место становања/боравишта, уколико су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији. Приликом уласка неопходно је да се приложи на увид: негативан PCR или антигенски тест, урађен до 48 сати пре уласка у Италију, као и лична изјава (autodichiarazione). За лица којима је омогућен улазак у Италију, обавезна је мера кућне самоизолације у трајању од 10 дана. По завршетку самоизолације неопходно је поновити PCR или антигенски тест. Напред наведене мере не примењују се у случају боравка до 120 сати, у случају транзита у трајању до 36 сати, као и у другим случајевима које можете наћи у следећем линку: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/04/normativa_documento_definitivo_eng.pdf Лична изјава на енглеском језику се може наћи у следећем линку: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/03/modulo_rientro_sintetico_05_marzo_2021_eng_compilabile.pdf

ЈАМАЈКА
Држављани Србије могу да уђу на Јамајку. Пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: www.visitjamaica.com

ЈАПАН
Држављанима Србије који су претходних 14 дана боравили у Србији или транзитирали кроз Србију није дозвољен улазак. Од наведеног су изузета лица која имају регулисан боравак у Јапану  под условом да поседују дозволу за поновни улазак (re-entry permit) и да презентују потврду на формату који предвиђају јапански органи да су 72 пре лета били негативно тестирани на корона вирус (формат потврде доступан је на презентацији Министарства иностраних послова Јапана https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html). Приликом уласка у Јапан ова лица биће поново тестирана на корона вирус, а такође су у обавези су да потпишу изјаву (доступна на презентацији Министарства правде Јапана https://www.mofa.go.jp/files/100140086.pdf којом се обавезују да инсталирају одговарајућу апликацију на телефону преко које ће 14 дана по уласку свакодневно обавештавати здравствену службу о свом стању, да инсталирају јапанску COVID-19  апликацију за праћење контаката, да неће користити јавни превоз, да ће свих 14 дана боравити у сопственом смештају и да ће сарађивати са медицинским органима у случају појаве симптома или позитивног теста у току 14 дана карантина. 

ЈЕМЕН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. 

ЈЕРМЕНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Јерменију. Сва лица се подвргавају здравственој контроли на граничном прелазу и упућују у самоизолацију у трајању од 14 дана. Лице се ослобађа обавезе самоизолације, уколико поседује негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође, лице може да се тестира о свом трошку на аеродрому/копненом граничном прелазу Јерменије, и уколико резултат буде негативан, ослобађа се обавезе самоизолације.
Наведено важи и за друге стране држављане

ЈОРДАН
Држављани Србије могу ући у Јордан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од пет дана, полиса међународног здравственог осигурања које покрива COVID-19 лечење, регистрација преко интернет странице www.visitjordan.gov.jo, као и активирање мобилне апликације „Аман“ на  телефону. Додатни детаљи у вези са уласком у Јордан, у зависности од земље из које се долази, се могу наћи на наведеном сајту Владе Јордана.

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Јужнофричку Републику или транзиотирају. Неопходна је важећа виза или дозвола боравка. Негативан PCR тест, не старији од 72 сата, је неопходан уколико лице долази из земље високог ризика (списак доступан: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). По доласку у ЈАР, сви путници се подвргавају здравственом прегледу. У случају да лице, и поред негативног теста, има повишену телесну температуру, биће упућено у 10-дневни карантин о сопственом трошку. Сви путници морају да имају регулисано здравствено осигурање.

ЈУЖНИ СУДАН
Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. 
Под истим условима улазе и други страни држављани. 

КАБО ВЕРДЕ
Страним држављанима, укључујући држављане Србије, дозвољен je улазак у земљу. Неопходан је негативан PCR тест, антигенски тест или било који други одобрен молекуларно биолошки тест на SARS-COV-2, не старији од 72 сата, осим за децу млађу од седам година. 

КАЗАХСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Казахстан, осим уз специјалну дозволу коју издаје Амбасада Казахстана у Београду. 
У Казхастан могу да уђу лица која долазе ради лечења, особље дипломатско-конзуларних представништава, чланови званичних делегација и међународних организација који долазе на  позив Министарства спољних послова Казахстана. Лица која улазе у Казахстан неопходно је да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАМБОЏА
Држављани Србије, као ни други страни држављани, не могу да уђу у Камбоџу.  Улазак је могућ једино уз претходно прибављање визе за коју се захтев подноси у најближој Амбасади Камобџе. Поред визе, потребан је негативан тест, не старији  од 72 сата, као и доказ о здравственом осигурању у висини од 50 хиљада УСД. 

КАМЕРУН
Држављани Србије могу да уђу у Камерун. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

КАНАДА
Држављани Србије не могу да уђу у Канаду осим лица који имају регулисан боравак, као и чланови њихове уже породице. На снази је забрана уласка у Канаду свим страним држављанима, осим лицима са сталним боравком, радницима на виталним пословима, страним студентима којима је издата студентска виза пре 18. марта 2020. године, а изузеци су могући у хитним случајевима (малолетно лице без пратње, смртни случај и др.). Oбавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, за сва лица старија од 5 година. Сви путници пре укрцавања на лет дужни су да пруже одговарајуће информације о путовању, контакт податке, као и план самоизолације у трајању од 14 дана након уласка у земљу преко "Arrive CAN" апликације. 
Транзит је дозвољен уз поштовање визног режима без изласка из транзитног простора.

КАТАР
Држављани Србије могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу преко „Qatar Portal" и негативан PCR тест, не старији од 72 сата, издат од стране акредитованих здравствених центара у Републици Србији. По доласку, само за одређене категорије се врши ново тестирање на аеродрому „Хамад“. Следи једнонедељни карантин у хотелу.
Уколико се у земљу улази копном преко граничног прелаза Абу Самра из Саудијске Арабије неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, а потом хотелски карантин који се унапред резервише преко сајта „Discover Qatar“.
Страни држављани са регулисаним боравком у Катару и који су вакцинисани у Катару против COVID-19 могу, 14 дана од примања друге дозе, путовати у иностранство и вратити се у Катар, уз негативан PCR тест при повратку, без обавезног карантина, у периоду од шест месеци од примања друге дозе вакцине.
Особе које су вакцинисане у иностранству вакцинама „Фајзер“, „Астра Зенека“, „Модерна“ - две дозе, 14 дана од вакцинације другом дозом и „Џонсон Џонсон“- једна доза, могу ући у Катар уз поседовање негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, без карантина. Ако није прошло 14 дана од вакцине, обавезан је кућни карантин од 7 дана или све док се не напуни 14 дана од пријема друге дозе.
Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз".
Особе које су преболе COVID-19 пре минимално 6 месеци и имају о томе потврду од стране акредитованих медицинских центара, не старију од 72 сата и немају симптоме, могу ући у Катар без карантина.
Транзит преко аеродрома Хамад је дозвољен. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qa.

КЕНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Кенију уколико поседују негативан PCR тест, не старији од 96 сати и немају симптоме COVID – 19 (телесна температура не сме бити изнад 37,5 степени целзијуса, сталан кашаљ, потешкоће у дисању и било који други симптом налик грипу).
Неопходно је регистровати се путем следећег линка:  https://ears.health.go.ke/airline_registration/, како би се добио QR Code који се мора показати приликом слетања на аеродром.
Приликом одласка из Кеније сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест, који је урађен у овлашћеној лабораторији и постављен на онлајн платформу https://africacdc.org/trusted-travel/

КИНА
Држављани Србије који поседују важећу радну дозволу, дозволу боравка по личном основу или дозволу боравка за прикључење породици могу да уђу у Кину уколико поседују сертификат за путовање издат од Амбасаде Кине у Београду. Од 6.новембра 2020. да би се добио сертификат за путовање неопходно је Амбасади доставити негативне резултате два теста, PCR и серолошког IgM, не старије од 48 сати.
С обзиром да из Србије нема директан лет за Кину, неопходно је да се и у земљи транзита додатно ураде поменути тестови (PCR и серолошки IgM, не старији од 48 сати) и негативни резултати истих доставе дипломатско-конзуларном представништву Кине у земљи транзита ради издавања сертификата за путовање. Детаљи у вези са режимом уласка у Кину се могу наћи у следећем линку:  http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1828338.htm 
Лица којима је нека од горе наведених дозвола истекла до 28.септембра, неопходно је да поднесу захтев за визу у Амбасади Кине у Београду.
Сви путници који из иностранства долазе у Пекинг, укључујући држављане Србије, су у обавези да 14 дана бораве у централном карантину и, потом, у додатној самоизолацији у трајању од 7 дана.
Хонг Конг: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Хонг Конг. Транзитирање преко територије Хонг Конга дозвољено је само за оне који путују са територије матице Кине, Макао-а или Тајвана.
Макао: Држављанима Србије није дозвољен улазак у Макао. Транзитирање преко територије Макао такође није могуће.
Тајван: Држављанима Србије дозвољен је улазак на Тајван у свим другим случајевима осим из разлога туризма и посета, под условом да поднесу захтеве за добијање улазне дозволе код надлежних институција у иностранству. На уласку у Тајван потребно је поседовати негативан тест, не старији од 72 сата и обезбедити обавезну самоизолацију у трајању од 14 дана. Изузети од ових мера су дипломате, бизнисмени и привредници, мигрантски радници, студенти и лица са посебним дозволама.

КИПАР
Држављани Србије могу да уђу у Републику Кипар. Неопходан је негативан PCR тест,  не старији од 72 сата. По доласку на Кипар, лице се о свом трошку додатно тестира и има обавезу самоизолације до добијања негативног резултата.
Лица која имају регулисан боравак на Кипру могу се укрцати на лет без негативног теста, али онда су дужни по доласку на Кипар да ураде два теста (први одмах по доласку а други три дана након доласка, време између два теста се проводи у самоизолацији). Уколико су резултати тестова негативни, може се прекинути самоизолација. Резултати тестирања морају бити послати на следећу електронску адресу: monada@mphs.moh.gov.cy_Путници који поседују сертификат о вакцинисању на територији Кипра неће морати да буду подвргнути додатном PCR тестирању по доласку на Кипар. Једини услов је да је прошао одређен број дана од последње примљене дозе вакцине и датума путовања (Џонсон и Џонсон 14 дана, Модерна 14 дана, Фајзер-Биотик 7 дана, Астра-Зенека 7 дана).
Сви путници су у обавези да електронски попуне пропусницу (CyprusFlightPass) 24 сата пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy

КИРГИЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Киргизију, осим лица која имају одобрење за стални боравак или на основу претходно прибављеног одобрења надлежних органа Киргизије у случајевима постојања брачних или родбинских веза. Није потребан негативан тест, али је обавезан 14-то дневни карантин. Тестирање обавезно само у случајевима постојања симптома болести.

КОЛУМБИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Колумбију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати. Пре пута је потребно регистровати се преко следећег сајта: https://apps.migracioncolombia.gov.co

КОМОРИ
Држављани Србије могу да уђу у земљу. Обавезан је негативан PCR тест, не старији до 72 сата.

КОНГО
Држављани Србије са сталним боравком или важећом визом могу да уђу у Конго или транзитирају. На међународном аеродрому у Бразавилу уведена су обавезна тестирања приликом доласка и одласка. Такође, обавезна је самоизолација у периоду од 14 дана. Тест на COVID–19 се наплаћује и цена износи 30 евра. 

КОНГО, ДР
Држављани Србије са важећом визом могу да уђу у ДР Конго или транзитирају. Неопходан је негативан PCR тест за сва лица старија од 11 година, не старији од седам дана. По доласку на аеродром у Киншаси путници се додатно повдвргавају тестирању о трошку путника (45 долара). Такође, пре доласка је потребно регистровати се преко следећег сајта: http://www.inrbcovid.com/.
Приликом излакса из ДР Конго, сви путници старији од 11 година су у обавези да поседују доказ из лабораторије не старији од 3 дана, коју је одобрило Министраство здравља, да су негативни на COVID–19. Цена теста приликом одласка износи 30 долара.

КОРЕЈА, Република
Од 08. jануара 2021. године уведена је обавеза поседовања негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, за све стране држављане, укључујући и оне који имају регистрован боравак у Кореји, а којима је дозвола поновног уласка (Re-entry Permit) издата пре 08. јануара 2021. године. Ова мера се односи и на носиоце дипломатских и службених виза (А1, А2 и А3), а од обавезе поседовања теста изузимају се деца млађа од 6 година.
Резултат теста мора бити издат на енглеском или корејском језику, a yколико је издат на трећем језику, мора бити преведен на енглески или корејски језик и оверен. Уколико путници не испуне поменуте услове у вези са тестом, неће им бити дозвољен улазак у Р. Кореју. 
Путници за Р. Кореју су у обавези да покажу негативан PCR тест на аеродрому приликом укрцавања у авион. 
Путницима у транзиту који не улазе у Р. Кореју тест није потребан.

КОРЕЈА, ДНР
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

КОСТАРИКА
Држављани Србије могу да уђу у Костарику уз обавезу попуњавања обрасца "Pase de Salud" 48 сати пре доласка (https://salud.go.cr/). Такође, потребно је здравствено осигурање које покрива трошкове лечења у случају короне вируса (осигурање мора да буде на шпанском језику и одобрено од Института за туризам).

КОТ Д’ИВОАР
Држављани Србије могу да уђу у  Кот Д’Ивоар. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По слетању на аеродром сви путници се подвргавају тесирању. Тест се плаћа око 75 евра. Путници који немају тест упућују се у изолацију у трајању од 14 дана о трошку авио компаније. 

КУБА
Држављани Србије могу да уђу у Р. Кубу. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По доласку на Кубу, на свим међународним аеродромима путници се додатно подвргавају PCR тесту (цена теста 35 евра). Следи обавезана изолација у за то предвиђеним хотелима до добијања негативног резултата теста (5-7 дана).

КУВАЈТ
Држављани Србије не могу да уђу у Кувајт.

ЛАОС
Држављани Србије не могу да уђу у Лаос.
Међународни гранични прелази су затворени за улазак странаца из земаља у којима влада COVID-19 пандемија, што се, односи и на држављане Србије. Издавање свих врста виза, осим за дипломате, представнике УН, експерте, инвеститоре и бизнисмене је суспендовано. За њихов улазак у Лаос неопходна је потврда о негативном тесту, не старији од 72 сата. Након уласка у Лаос, обавезан је боравак у „самоизолацији“ у хотелу или одређеном „карантин центру“ у трајању од 14 дана (за дипломате и представнике УН, 14 дана у „кућном карантину“). 

ЛЕСОТО
Држављани Србије не могу да уђу у Лесото осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

ЛЕТОНИЈА
Држављани Србије, као и сва лица која долазе из Србије или транзитирају кроз Србију, у обавези су да имају негативан тест, не старији од 72 сата. Сва лица су у обавези да, најраније 48 сати пре преласка летонске границе, испуне електронски упитник на веб сајту www.covidpass.lv у који је унет податак о негативном тесту на COVID-19 и да на граничном прелазу покажу добијени QR код (потврда о пријави на сајт). 
Тест није обавезан за децу до 11 година старости и за лица која пруже доказ да су примили потребну дозу вакцине. Путницима који транзитирају преко аердодрома „Рига“, а не задржавају се у транзиту дуже од 24 часа, такође није потребан тест. 

ЛИБАН
Држављани Србије могу да уђу у Либан. Неопходни су негативан PCR тест, не старији од 96 сати и полиса међународног здравственог осигурања које покрива лечење COVID-19. Деци млађој од 12 година није потребан тест. Лица која су се вакцинисала, уместо PCR теста, прилажу доказ да су примили другу дозу вакцине против COVID-19.  Пре путовања потребно је извршити регистрацију путем следеће интернет странице: https://covid.pcm.gov.lb, на којој се такође могу пронаћи додатне корисне информације.

ЛИБЕРИЈА
Држављани Србије могу да уђу у  Либерију. Пожељно је имати негативан PCR тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.
 
ЛИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЛИТВАНИЈА
Држављани Србије не могу да уђу и бораве на територију Литваније, осим лица која имају регулисан боравак. Транзит преко територије Литваније је дозвољен држављанима Србије који поседују регулисан боравак у некој од земаља ЕУ, Швајцарске Конфедерације и Уједињеног Краљевства. 
Улазак држављана трећих земаља у Литванију зависи од броја оболелих на 100 хиљада становника. Улазак странаца који долазе из земаља где је више од 25 заражених на 100 хиљада становника је ограничен на изузетне случајеве и ове особе су по уласку на територију Литваније у обавези да буду у изолацији 14 дана. Србија се налази на листи 58 земаља којима је тренутно ограничен слободан улазак у Литванију. 

ЛИХТЕНШТАЈН
Држављани Србије не могу да уђу у Лихтенштајн осим лица која имају регулисани боравак.
Детаљи о режиму уласка у Лихтенштајн се могу наћи у информацији о уласку у Швајцарску Конфедерацију с обзиром да је реч о идентичним условима. 

ЛУКСЕМБУРГ
Држављани Србије могу да уђу у земљу искључиво уколико имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу. Изузеци се односе на здравствене раднике, граничне раднике, истраживаче, лица која се баве негом старијих лица, лица запослена у сектору саобраћаја, лица која путују из хитних и оправданих породичних разлога, лица која путују за потребе студија и висококвалификоване раднике ако је њихово запошљавање економски неопходно и њихов рад се не може одложити или обављати из иностранства. Такође, од ограничења је изузет и краћи боравак држављана трећих земаља који су чланови породице резидената у Луксембургу – супружници или регистровани партнери и деца млађа од 18 година. Ове особе треба да поднесу захтев Одељењу за пасоше, визе и законодавство, како би добили одговарајући сертификат за путовање. Захтев се подноси путем електронске поште на service.visas@mae.etat.lu.
Сва лица старија од шест година која желе да путују авионом до Луксембурга морају приликом укрцавања поседовати негативан PCR тест или тест на антиген вируса (брзи тест) извршен мање од 72 сати пре лета. Поред тога, свака особа која путује ваздушним превозом из државе која није чланице ЕУ или Шенгенског простора, мора да се, по доласку, подвргне додатном тесту на вирусни антиген, на аеродрому у Луксембургу. У случају одбијања да се подвргне тесту, особа ће остати у карантину 14 дана. Ове обавезе се на односе на лица која су прележала SARS-CoV-2 инфекцију у претходна три месеца. Ова лица могу да поднесу лекарско уверење које потврђује наведену чињеницу, и није им потребан тест ради уласка у Луксембург. 
Транзит је дозвољен и није потребно поседовање негативног PCR теста. 

МАДАГАСКАР
Држављани не могу улазити на Мадагаскар. Иста забрана, у условима затворених аеродрома и лука, важи за све стране држављане. 

MAЂАРСКА
Држављани Србије ће, од 30. априла, моћи слободно да улазе на територију Мађарске, без обавеза карантина или тестирања, под условом да поседују потврду о завршеној вакцинацији (без обзира која врста вакцине је у питању). Такође, на основу наведене потврде, имаће омогућен приступ услугама које захтевају доказ о извршеној имунизацији.

За држављане Србије који нису вакинисани, улазак у Мађарску у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције. Захтев се подноси преко сајта www.police.hu, на мађарском или енглеском језику. Уз молбу се прилажу докази о разлозима путовања (лечење, школовање, пословне активности, позиви на суђење, породични догађаји, учешће на спортским, културним и верским догађајима од посебног значаја и др). Лицу које добије сагласност за улазак у Мађарску биће одређен обавезан карантин у трајању од 14 дана. За време карантина могуће је тестирање о свом трошку. У случају два негативна теста, урађена од стране мађарских здравствених органа у року од 5 дана са размаком од најмање 48 сати, моћи ће да се напусти карантин.         

Држављани Србије могу да транзитирају кроз Мађарску под одређеним условима (утврђена маршрута, заустављање на предвиђеним местима, земља се мора напустити у року од 24 сата) и уколико пруже чврсти докази о испуњености услова за улазак у суседну земљу према којој напуштају територију Мађарске.

Држављани Србије који раде у пограничној зони улазе у Мађарску без ограничења (поседовања негативног теста на COVID-19). Они могу да бораве у Мађарској у дубини до 30 км од границе, најдуже до 24 сата. Због мере ограничења кретања, Мађарска мора да се напусти најкасније до 20.00 часова. Изузетак чине само она лица која због радних обавеза у Мађарској морају да остану дуже (највише до 24 сата) што доказују потврдом у облику попуњеног формулара овереног од стране послодавца.

За кршење прописа може да се изрекне казна у висини од 5.000 до 150.000 форинти (140 до 420 евра).

Наведене мере се не примењују на лица која прелазе границу Мађарске у теретном саобраћају.

 

МАЛАВИ
Држављани Србије не могу да уђу у Малави осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона), уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МАЛИ
Држављани Србије могу да уђу у Мали. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛДИВИ
Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

МАЛЕЗИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Малезију осим уколико имају боравак у овој земљи. Обавезан је карантин од 14 дана. Пре пута, потребно је контактирати најближу Амбасаду Малезије

МАЛТА
Држављани Србије не могу да уђу на Малту. Изузетак су лица која су претходних 14 дана боравили у једној од „земаља зелене листе“ („зелена листа“ се може наћи на  https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ). У том случају не постоји обавеза карантина или негативног теста (препоручује се да лица имају негативан тест). За лица која долазе из „земаља Amber листе“ („Amber листа“ се може наћи на  https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ), је обавезан негативни PCR тест, не старији од 72 сата.

МАРОКО
Држављани Србије не могу да уђу у земљу осим лица која имају регулисан боравак. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

МАУРИТАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Мауританију. Неопходан је негативни PCR тест, не старији од 72 сатa. 

МАУРИЦИЈУС
Држављани Србије не могу да уђу у Маурицијус осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Границе Маурицијуса су затворене а комерцијални летови обустављени. 

МЕКСИКО
Држављани Србије могу, уз поседовање одговарајуће визе, без посебних ограничења да уђу у Мексико. Mексико није усвојио ограничења уласка странаца у земљу, али се предузимају одговарајуће мере уколико особе испољавају симптоме на корона вирус. По доласку у Мексико, путници су дужни да попуне упитник за идентификацију фактора ризика (https://afac.hostingerapp.com/).

МЈАНМАР
За држављане Србије, као и за држављане свих других земаља, не постоји могућност уласка у Мјанмар, имајући у виду да су гранични прелази затворени и да су суспендовани сви међународни комерцијални авио-летови. За странце који долазе „хуманитарним“ и „специјалним“ летовима у Мјанмар, потребна је одговарајућа виза и потврда о негативном тесту, не старијем од 72 сата, као и потврда о проведених седам дана у „кућном карантину“ у земљи из које се долази. Након уласка у Мјанмар, обавезан је боравак у „хотелском карантину“ у трајању од 7 дана, укључујући додатних 7 дана боравка у „кућном карантину“ (за дипломате и представнике УН, који живе у апартманима, 7 дана у „хотелском карантину“ одређеном од стране Министарства здравља и спорта, односно 7 дана у „кућном карантину“, уколико живе у „засебним кућама“, укључујући додатних 7 дана у „кућном карантину“), након чега се врши тест на COVID-19. 
    
МОЗАМБИК
Држављани Србије не могу да уђу у Мозабик осим лица са регулисаним боравком. Обавезан је карантин од 14 дана. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог лета, односно напуштања земље (и региона) као и превоза карга, уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

МОЛДАВИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Молдавију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (од узимања узорка). Лица која приликом уласка на територију Молдавије не приложе негативан резултат PCR теста, у обавези су да потпишу изјаву којом се обавезују да ће се придржавати утврђене мере самоизолације/карантина у трајању од 14 дана. Наведене мере не односе се на следеће категорије лица: деца узраста до пет год; возачи теретних возила; посаде авиона/бродова; лица која путују из здравствених или хуманитарних разлога, укључујући и особу која је у њиховој пратњи (уколико приложе медицинску документацију); ученици и студенти; прекогранични радници; дипломатско и конзуларно особље; чланови међународних организација; путници у транзиту; лица која приложе потврду о вакцинацији (на румунском, енглеском или руском језику). Транзит је могућ по унапред утврђеним транзитним рутама добијеним од граничне полиције приликом уласка на територију Молдавије.

МОНАКО
За Кнежевину Монако важи исти режим уласка као за Француску. Држављанима Србије није дозвољен улазак у Монако осим лицима која имају регулисан боравак. За лица која долазе из Србије обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (осим за децу млађу од 11 година), као и након уласка самоизолација у трајању од 7 дана. Поред тога, по уласку на територију Монака, обавезна је пријава у Центру за ковид на телефон: (+377) 92.05.55.00 или путем и мејла: covid19@gouv.mc

МОНГОЛИЈА
Држављанима Србије није дозвољен улазак ни транзитирање преко Монголије.

НАМИБИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Намибију осим лица са регулисаним боравком. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 сата. Могућ је транзит из суседних држава али искључиво у случају организованог репатриациног лета, односно напуштања земље (и региона) уз презентовање негативног теста, не старијег од 72 сата.

НАУРУ
Свим страним држављанима који су транзитирали преко или боравили у Кини, Хонг Конгу, Макау, Ирану, Италији, Кореји, Европи, САД или Азији (осим Тајвана) у последњих 21 дан пре намераваног доласка на Науру, до даљњег је забрањен улазак у земљу.  
Остали путници су у обавези да попуне здравствену декларацију при доласку и подвргну се здравственом прегледу, након чега следи обавезан карантин од 14 дана. 

НЕМАЧКА
Држављани Србије могу путовати у Немачку уколико имају боравишну дозволу у Немачкој, националну Д визу или боравишну дозволу у другој држави чланици ЕУ, Великој Британији, Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој или Швајцарској и уколико испуњавају услове за улазак: негативан тест/обавеза карантина и електронска пријава уласка.
Туристичка путовања у Немачку у циљу посете и даље нису дозвољена. Путници који долазе у Немачку из Србије дужни су да пре уласка у Немачку попуне електронску пријаву путем веб-странице: www.einreiseanmeldung.de Електронску пријаву нису дужна да попуњавају лица која су била на пропутовању кроз ризично подручје, без дужег задржавања, лица која транзитирају кроз Немачку (осим ако се транзитира авионским путем у оквиру ЕУ) и лица која на основу пословних обавеза уђу у Немачку ради прекограничног превоза путника или робе у друмском, железничком, речном или ваздушном саобраћају.
Сва лица од навршене шесте године живота која су у последњих 10 дана боравила у Србији дужна су да поседују потврду да нису заражени корона вирусом. Брис на основу којег је издата потврда, по правилу треба да буде узет најраније 48 сати пре уласка у Немачку. Признају се PCR-тестови и брзи антигенски тестови који су урађени у складу са захтевима Института Роберт Kох:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html;jsessionid=4C696B25A82B24739A43AF4741EF4886.internet102
Резултат теста треба сачувати најмање десет дана после уласка у земљу.
Након уласка у Немачку, обавезна је кућна самоизолација у трајању од 10 дана. Најраније петог дана по уласку у земљу може се урадити нови тест и уколико је резултат негативан, кућна самоизолација може да се прекине. Позивом на број Kоординационе службе за заказивање термина за тест 116117 може се сазнати где се може обавити тестирање у месту боравка у Немачкој.
Држављани Србије без визе могу путовати у Немачку уколико постоји апсолутно неопходан разлог и уз претходну консултацију са Савезном полицијом Немачке и то уколико су чланови уже породице, чланови породице првог или другог степена, хитни медицински случајеви, невенчани партнери, уколико путују пословно из економских разлога, због посете сајмовима, учешћа на конгресима и др. За додатне информације може се контактирати Савезна немачка полиција (Bundespolizei) путем мејла: bpolp@polizei.bund.de.
Транзит кроз Немачку је могућ уколико држављани Србије имају доказ о праву уласка у земљу у коју путују. Транзит мора бити обављен најкраћим могућим путем и без непотребног задржавања. Обавеза кућне самоизолације и обавеза поседовања негативног PCR теста не важи за путнике у друмском транзиту, под условом да користе најкраћу руту. За транзит ваздушним путем тест на COVID-19 је обавезан чак и ако се у Немачкој не напушта међународна транзитна зону. Уколико се напушта међународна транзитна зона ради преседања на лет којим се одлази на други аеродром унутар Европске уније, тест на COVID-19 и електронска пријава за улазак у земљу су обавезни пре уласка у Немачку.
Приликом преласка границе путници морају предочити доказе о неопходности путовања. Kоначну процену и одлуку о уласку у Немачку увек доноси поступајући службеник граничне полиције.
Детаљне информације о режиму уласка у Немачку могу се наћи на сајту Амбасаде Србије у Берлину:
http://berlin.mfa.gov.rs/cir/index.php

НИГЕР 
Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку. 

НИГЕРИЈА 
Држављани Србије могу да уђу у Нигерију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Најмање 96 сати пре путовања потребно је пријавити се електронски преко следећег линка: https://nitp.ncdc.gov.ng/onboarding/homepage. Путници по доласку пролазе кроз медицинску контролу. Обавезна је самоизолација од седам дана. Седмог дана лице је дужно да се јави у изабрану лабораторију ради поновног тестирања. Резулатат се добија у року од 24 до 48 сати. По добијању негативног теста, лице може да напусти самоизолацију. Лица са позитивним резултатом се смештају у одговарајућу здравствену установу. За лица која се не придржавају мера предвиђено је одузимање путне исправе и забрана путовања до шест месеци.

НИКАРАГВА
Држављани Србије могу да уђу у Никарагву. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. 

НОВИ ЗЕЛАНД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу, осим оних лица која имају одобрен стални боравак и чланова њихове уже породице. Могућност уласка постоји ако су у питању хуманитарни или довољно убедљиви разлози уз претходно прибављање дозволе од стране надлежних органа. Обавезан је карантин од 14 дана, у за то посебно опредељеним објектима, и путници морају да у истима резервишу смештај пре поласка на пут. Трошкове боравка у изолацији сносе сами путници. Сва лица се по доласку у земљу тестирају на COVID-19.
Транзит држављана Србије је дозвољен уз поседовање транзитне визе (уз обавезу да време проведено у транзиту буде максимално 24 сатa). Транзит је дозвољен само преко аеродрома у Окланду.
Улазак на Нови Зеланд дозвољен је само држављанима Новог Зеланда, лицима која имају одобрен стални боравак и члановима њихових ужих породица, као и држављанима Аустралије који обично пребивају на Новом Зеланду.
 Од 16. јануара 2021. године, сви путници који долазе из Велике Британије и САД, морају да доставе писмени доказ негативног PCR теста, не старијег од 72 сата.

НОРВЕШКА
Држављани Србије не могу ући у Норвешку осим лица која имају регулисан боравак или ако постоје посебни разлози као што су: потреба за посебном негом особе која је у Норвешкој или други разлози у циљу добробити лица које се налази у Норвешкој; ако се остварује договорени или формализовани контакт родитељ-дете или када дете има подељено пребивалиште; ако су блиски сродници особа са пребивалиштем у Норвешкој; ако је лице само у аеродромском транзиту;  ако лице обавља комерцијални превоз робе или путника или ради у сектору критично важних друштвених функција.
За сва лица која могу да уђу у Норвешку обавезан је негативан PCR или брзи антигенски тест, не старији 24 сата и електронска регистрација у року краћем од 72 сата пре доласка https://reg.entrynorway.no/. По уласку у Норвешку обавезан је нови брзи тест, као и десетодневни карантин у карантин хотелу.Додатне информације се могу наћи у следећим линковима:
https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/;
avkrysningsskjema_karantenehotell_engelsk.pdf (regjeringen.no)
The coronavirus situation - regjeringen.no
https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/

ОМАН
Држављани Србије могу да уђу у Султанат Оман. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

ПАКИСТАН
Држављанима Србије је дозвољен улазак у Пакистан. На аеродрому се контролише температура. За лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону. У случају позитивног теста, обавезна је мера изолације у болничким или уличним условима. 

ПАЛАУ
Држављани Србије могу без ограничења да уђу или транзитирају. Неопходно је да приликом уласка попуне формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу. Забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини (укључујући Хонг Конг и Макао) или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу COVID-19. 
Наведено се односи на све стране држављане.

ПАЛЕСТИНА
Држављани Србије не могу да уђу нити да транзитирају преко територије Палестине.

ПАНАМА
Држављани Србије могу да уђу у Панаму. Неоходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. И за транзит се захтева поседовање негативног PCR теста, уз забрану напуштања аеродрома. 

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА 
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у Папуа Нову Гвинеју. Изузетак су лица са специјалним одобрењем надлежних органа. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од седам дана.

ПАРАГВАЈ
Држављани Србије не могу ући у Парагвај осим лица која имају регулисан боравак и носиоци дипломатских и службених пасоша са важећом визом. Обавезан је карантин од 14 дана, који може бити скраћен на 7 дана уколико се у том периоду ураде два теста. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Парагвају.  

ПЕРУ
Држављани Србије не могу ући у Перу осим лица која имају стални боравак. Може се ући у земљу ваздушним путем, уколико лет не траје дуже од 8 сати. Услов за укрцавање у авион је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође се захтева претходно слање електронским путем тзв. изјаве о одговорности да је путник упознат са свим санитарним прописима и процедурама у Перу.   
Копнене границе су још увек под рестриктивним режимима локалних власти, које издају посебна одобрења. Контакт е-мејлови за додатне информације су: iperu@promperu.gob.pe и perulimaapto@promperu.gob.pe.

ПОЉСКА
Држављани Србије не могу да уђу и бораве на територију Пољске, осим лица која имају регулисан боравак. Транзит преко територије Пољске је дозвољен само држављанима Србије који поседују регулисан боравак у некој од земаља ЕУ а у циљу повратка у место свог пребивалишта. Није потребан тест.
Дозвољен је улазак држављанима земаља ЕУ, ЕФТА и Швајцарске Конфедерације, као и транзит држављанима трећих земаља који имају регулисан боравак у овим земљама. Такође, дозвољен је и улазак држављанима Црне Горе, Грузије, Јапана, Канаде, Албаније и Р. Кореје.

ПОРТУГАЛИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Португалију, осим лица која имају регулисан боравак. Када су у питању нужна (нетуристичка) путовања, улазак је дозвољен и лицима по друга два основа 1) уколико имају регулисан боравак у некој од држава чланици ЕУ 2) у случају професионалних разлога, ради студирања, спајања породице, из здравствених и хуманитарних разлога – све наведено на бази реципроцитета.
За путнике који долазе из Србије, неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, осим за децу до две године старости.
Путници у транзиту су такође у обавези да имају тест.

РУАНДА
Држављани Србије, као и сви путници који долазе у Руанду, преседају, транзитирају и одлазе из Руанде, су у обавези су да покажу негативан PCR тест, урађен у лиценцираној лабораторији, не старији од 72 сата.
Пре лета сви путници су у обавези да попуне електронску апликацију (www.rbc.gov.rw) и добију јединствени здравствени код (Unique Health Code), који приказују приликом слетања у Руанду.
За путнике који улазе у Руанду, обавезујући је још један PCR тест који се ради по доласку, а резултати теста добијају се у року од 24 сата. До тренутка добијања резултата теста, путници се, о свом трошку, смештају у хотеле који су намењени за ту сврху. Све актуелне информације у вези са уласком у Руанду могу се пронаћи на следећем линку: https://travel.rbc.gov.rw/travel/

РУМУНИЈА
Држављани Србије не могу ући у Румунију уколико немају регулисан боравак.
Транзит је могућ под условом да се територија Румуније напусти у року од 24 сата.
У Румунију могу ући лица која путују пословно и приложе доказе о сарадњи са привредним субјектима у Румунији (позивно писмо или уговор о раду), чланови породице румунских и држављана других држава чланица ЕУ, студенти, прекогранични радници, сезонски пољопривредни радници, медицинско особље, поморско и речно особље, чланови међународних спортских делагација, филмски радници и уметници. 
Лицима која из Србије улазе у Румунију и којима је дозвољен улазак, уколико приложе негативан PCR тест, не старији од 72 сата, одређује се мера самоизолације/ карантина у трајању од 10 дана. Лицима која не поседују негативан PCR тест, одређује се мера самоизолације/карантина у трајању од 14 дана.
Од наведене мере самоизолације/карантина изузете су следеће категорије: лица која остају на територији Румуније најдуже 72 сата, уколико приложе негативан PCR тест; лица која су вакцинисана, а по истеку 10 дана од примaња друге дозе вакцине; лица за која је потврђено да су била позитивна на вирус у последњих 90 дана пре уласка у Румунију, што доказују презентовањем медицинске документације; представници страних компанија које имају представништва/филијале у Румунији; возачи теретних возила (већа од 2.4 тоне) и путничних возила (са више од 9 седишта); дипломате; поморско и речно особље; прекогранични радници; студенти; чланови међународних спортских делегација; филмски радници. 

РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА    
Држављани Србије могу ући у Руску Федерацију искључиво директним летом на релацији Београд - Москва преко авио компанија „Air Serbia“ и „Аерофлот“. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Држављани Србије који у Руску Федерацију долазе из других праваца, са преседањем у некој трећој земљи (на пример Истанбулу) или друмским путем, неопходно је да поседују посебну дозволу за улазак Кризног штаба Руске Федерације.

САД
Држављани Србије могу да уђу у САД. Међутим, у САД не могу да уђу она лица која су током претходних 14 дана боравили у НР Кини (осим Хонг Конга и Макао), Ирану, 26 земаља Шенген зоне, В. Британији и Бразилу. Под боравком се сматра и транзитирање кроз међународну зону.
Oбавезан je негативан PCR или NAAT тест, не старији од 3 дана или за оне који су прележали болест позитиван тест, не старији од 3 месеца, уз лекарску потврду којом се тврди да је лице безбедно за путовање. Тест је обавезан и за децу почев од две године. Контролу поседовања теста врши авио превозник. Такође, препоручује се да се тест уради и у САД, између трећег и петог дана по доласку, као и да се буде 7 дана у самоизолацији. Уколико дође до одлагања лета, из било којих разлога, путници ће морати да раде нови тест уколико се не уклапају у тражени рок од 3 дана пре путовања.
Додатне информације се могу наћи на следећем линку: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

САМОА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

САН МАРИНО
Држављани Србије могу да уђу у Сан Марино или транзитирају уз обавезу претходне пријаве Министарству иностраних послова Сан Марина, путем е-мејла: viaggiareinformati@esteri.sm  или телефонски: 00378/549888888. По доласку обавезно је подвргавање серолошком тесту. У случају позитивног резултата лице се подвргава молекуралном тесту и уколико резултат буде позитиван подлеже кућној самоизолацији у трајању од 14 дана. 

САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ
Држављани Србије могу да уђу у земљу уз  негативан тест, не старији од 72 сата.

САУДИЈСКА АРАБИЈА
Држављани Србије који имају боравишну дозволу (iqama) са важећом визом или неку од следећих виза: пословна, радна или за посету могу да уђу у земљу уз обавезан негативан PCR тест, не старији од 48 сати, издат од стране акредитоване лабораторије у Србији. 
Забрањен је улазак лицима која су била у транзиту или боравила у некој од следећих држава: УАЕ, Египат, Либан, Турска, САД, ВБ, Немачка, Француска, Италија, Ирска, Португал, Швајцарска, Шведска, Бразил, Аргентина, ЈАР, Индија, Индонезија, Пакистан и Јапан. Забрана се односи и на путнике који су били у транзиту кроз било коју од наведених 20 држава у претходних 14 дана.
Посебна правила важе за сва лица која су боравила или транзитирала кроз неку од држава у којима је откривен нови сој covid-19. Неопходно је да две недеље бораве у некој од држава у којима нови сој covid-19 није откривен. Србија није на тој листи и у овом тренутку наши држављани могу несметано да путују из Србије, уз испуњење претходно наведених услова

СВЕТА ЛУЦИЈА
Држављанима Србије је дозвољен улазак у земљу уколико поседују негативан PCR тест, не старији од седам дана и попуне формулар који се може наћи на https://www.stlucia.org/en/covid-19/pre-arrival-form-for-visitors/

СЕНЕГАЛ
Држављани Србије могу да уђу у Сенегал, уз одобрену визу, при чему је неопходно да поседују негативни тест (PCR тест и тест крви), не старији од 72 сата. Наведено важи и за путнике који проводе дуже од 24 часа у транзиту. Путници у авиону потписују изјаву да немају симптоме вируса и да нису били у контакту са зараженим лицима. Постоји и могућност да се због хитности путовања путник изузме од обавезе претходног тестирања (PCR тест и тест крви), али то мора да се наведе у изјави коју авио компанија доставља надлежним властима на аеродромима у Сенегалу. У том случају, тестирање се врши аеродрому о трошку путника.    
Улазак је могућ искључиво летовима авио компанија Air Senegal и Royal Air Maroc.

СЕНТ ВИНСЕНТ И ГРЕНАДИНИ
Држављани Србије могу да уђу у Сент Винсент и Гренадине уз обавезу да пре пута попуне и поднесу формулар који се може наћи на сајту https://stv.servicedx.com/formmgmt/travelform. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Особе које долазе из земаља високог или средњег ризика биће додатно тестиране на аеродрому и приморане на карантин у трајању од 10, односно 5 дана о свом трошку. Уколико резултат теста буде негативан, карантин се може напустити.

СЕНТ КИТС И НЕВИС
Држављани Србије могу да уђу у Сент Kитс и Невис. Путници су у обавези да попуне формулар на сајту www.covid19.gov.kn,  као и да доставе негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Путници се на аеродрому подвргавају прегледу и попуњавају здравствени упитник.
Неопходно је преузети апликацију на телефону за праћење контаката. Првих седам дана боравка се може провести искључиво у хотелу. Између 7 и 14 дана мора се урадити нови РCR тест о свом трошку, и уколико исти буде негативан, омогућава се кретање ван хотелског комплекса.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
У складу са одлуком Владе, од 12.октобра држављани Србије могу да уђу у Северну Македoнију без поседовања негативног PCR теста. Истовремено, у саопштењу Владе Северне Македоније се апелује да се путовања сведу на минимум и искључиво за неодложне потребе. 

СЕЈШЕЛИ 
Држављани Србије могу да путују на Сејшеле али уз претходно прибављено одобрење од стране здравствених власти. Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ се прибавља одобрење за улазак. Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу. Осигурање које покрива COVID-19 је обавезно.

СИЈЕРА ЛЕОНЕ
Држављани Србије могу да уђу у Сијера Леоне уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата, и дозволу путовања која се добија преко портала Владе Сијера Леонеа (www.travel.gov.sl).  Такође, по доласку у земљу су дужни да попуне здравствени упитник и презентују потврду о уплати за нови PCR и RDT тест којима ће бити подвргнути по доласку у земљу. 
У случају да је RDT тест негативан, путницима је дозвољено да напусте аеродром. У обрнутом случају се стављају у изолацију у неки од хотела у граду Лунђи док се не добију резултати PCR теста. Време за добијање резултата PCR теста је 48 сати. У случају да је PCR тест позитиван здравствене власти Сијера Леоне принудно упућују путника у неки од центара за лечење. 

СИНГАПУР
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају у Сингапур осим лица која имају сталну боравишну или радну дозволу. Могуће су краткорочне посете резиденту Сингапура а да га посећују супружник или деца. За такву врсту посета је потребно поднети захтев, те се стога саветује да се претходно контактира најближа амбасада Сингапура. 

СИРИЈА 
Држављани Србије могу ући у Сирију једино из Либана, преко копненог ГП „Масна“. За улазак је неопходан негативан PCR тест урађен у државној лабораторији у Бејруту, не старији од 12 сати. По уласку у Сирију, неопходна је самоизолација у трајању од 5 дана. Држављани Србије не могу транзитирати кроз Сирију.

СЛОВАЧКА
Држављани Србије могу да уђу у Словачку уколико имају конкретан разлог (нпр. пословни пут, посета блиским особама, ради запослења и сл). Неопходна је електронска регистрација пре уласка на територију Словачке на: http://korona.gov.sk/ehranica, као и изолација у кућним условима до добијања негативног теста који се ради најраније осмог дана изолације. Особе које долазе авионом треба да попуне формулар на сајту http://www.mindop.sk/covid.
Особе које су током претходних 14 дана посетиле искључиво државе: чланице Европске уније, Исланд, Норвешку, Лихтенштајн, Швајцарску или Уједињено Краљевство могу ући у Словачку без поштовања епидемиолошких мера уколико су: вакцинисани другом дозом mRNA (iRNK) вакцине против COVID-19, након 14 дана од вакцинације; вакцинисани првом дозом COVID-19 векторске вакцине након 4 недеље од вакцинације; вакцинисани првом дозом вакцине против COVID-19, ако је она примљена у интервалу од 180 дана од прележане болести COVID-19.
Транзит је могућ за све особе, са члановима породице, уколико путују у државу у којој имају одобрен боравак или чији су држављани. Транзит може да траје до осам сати. Осталим лицима је неопходна дозвола за транзит (осим изузетака, као што су возачи камиона, аутобуса и сл). 

СЛОВЕНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Словенију уз обавезни карантин од 10 дана или поседовање PCR или брзог антигенског теста (HAGT), не старијег од 48 сати и урађеног у једној од земаља ЕУ, односно Шенгенског простора, Уједињеном Краљевству и САД.
Од обавезе карантина и поседовања поменутих тестова, држављани Србије су изузети у следећим случајевима: уколико приложе потврду о позитивном HAGT или PCR тесту старијем од 21 дан, али не и старијем од 6 месеци, односно потврду лекара да су прележали COVID-19, а да од почетка симптома није прошло више од шест месеци (тест/потврда издата у ЕУ, Уједињеном Краљевству* и САД*); уколико приложе потврду о вакцинацији против COVID-19 којом се доказује да је од примања друге дозе вакцине произвођача Biontech/Pfizer протекло најмање 7 дана, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech*, Sinopharm* протекло најмање 14 дана и  AstraZeneca најмање 21 дан; уколико се транзитира кроз Словенију и напушта земља најкасније у року од 12 сати након уласка; уколико је реч о особама са дипломатском путном исправом; уколико је реч о лицу које дневно или повремено прелази границу ради ангажовања у области васпитања, образовања или научног истраживања и то потврђује одговарајућим доказима; уколико је реч о лицима у сектору међународног превоза; уколико је реч о лицима која врши превоз робе у Словенију или из Словеније у привредном саобраћају; уколико су власници некретнина или закупци земљишта у пограничним деловима; уколико је реч о лицу које је довезено у Словенију спасилачким или санитетним возилом, као и пратећој здравственој пратњи у том возилу; уколико су припадници служба заштите и спасавања, здравства, полиције, ватрогасаца или друга лица која врше хуманитарни превоз и враћају се у року од 24 сата; уколико се граница прелази из хитних разлога везаних за отклањање непосредне опасности за здравље, живот, некретнину и пословних разлога, а враћа се у року од 12 сати по преласку границе; уколико је припадник полиције или службеник државних органа који се враћа са упућивања на рад у иностранству, као и службеник државних органа и акредитовани новинар на службеном путу у иностранству; уколико има заказану здравствену услугу у Словенији и враћа се назад одмах по обављеној услузи.
За транзит кроз Словенију неопходно је поседовање доказа о омогућеном уласку у државу у коју се лице упутило (боравишна дозвола, оверено позивно писмо, резервација хотела и сл.) и није потребно поседовање негативног PCR теста. Транзит може трајати максимално 12 сати.
Детаљније информације можете пронаћи на следећем линку: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/
*примењује се од 26.04.2021. године.

СОЛОМОНОВА ОСТРВА
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак на Соломонова острва. Изузета су лица са специјалним одобрењем надлежних органа која морају да поседују дупли негативан PCR тест (не старији од 7 и 2 дана пре путовања). Такође, обавезан је карантин од 14 дана.

СОМАЛИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Сомалију. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 96 сати.
Приликом одласка из Сомалије сви путници су у обавези да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата.

СУДАН, РЕПУБЛИКА
Држављани Србије могу да уђу у Судан. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати.

СУРИНАМ
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ТАЈЛАНД
Држављани Србије могу дa уђу у Краљевину Тајланд са туристичком визом уз испуњавање одговорајућих услова од којих је један 14-дневни карантин. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Такође, потребан је и Certificate of Entry и други документи, тако да је пре путовања неопходно контактирати Почасни конзулат у Београду или најближу амбасаду Тајланда.

ТАНЗАНИЈА
Држављани Србије могу да уђу у Танзанију. По доласку, сви путници се подвргавају прегледу, а у случају потребе, врши се и тестирање. Уколико држава поласка или авио-компанија захтевају негативан тест као услов за путовање, путници су обавезни да покажу резултат теста и приликом уласка у Танзанију.

ТАЏИКИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Таџикистан, осим лица која имају одобрење за стални боравак или на основу претходно прибављеног одобрења надлежних органа Таџикистана у случајевима постојања брачних или родбинских веза. Није потребан негативан тест, али је обавезан 14-то дневни карантин. Тестирање обавезно само у случајевима постојања симптома болести.

ТОГО
Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде PCR тест. Трошкове оба теста сносе путници.  По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију TOGO SAFE, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

ТОНГА
Свим страним држављанима, укључујући држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу, осим уз специјално одобрење надлежних органа. 
Обавезан је карантин од 14 дана.

ТРИНИДАД И ТОБАГО
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.    

ТУВАЛУ
Свим страним држављанима, укључујући и држављане Србије, до даљњег је забрањен улазак у земљу.

ТУНИС
Држављани Србије могу да уђу у Тунис. Неопходан јe негативан PCR тест, не старији од 72 сата. По уласку у Тунис обавезан је карантин у хотелу у трајању од седам дана, о трошку путника. Након истека 7 дана,  ради се тест и уколико је исти негативан, карантин се прекида.

ТУРСКА
Држављани Србије могу ући у Турску. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, за сва лица старија од шест година. Потврда о вакцинацији било којом вакцином се не прихвата уместо негативног PCR теста. У случају да лице улази у Турску друмским путем и не поседује негативан PCR тест, обавезан је карантин на адреси која се пријави као место боравка. Уколико се не поседује адреса боравка, место карантина ће утврдити надлежна здравствена управа. Седмог дана карантина се лице тестира и уколико резултат буде негативан, карантин се прекида. У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: https://register.health.gov.tr/ . Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми. 

ТУРКМЕНИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

УГАНДА
Држављани Србије могу да уђу у Уганду. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 120 сати.
Приликом одласка из Уганде сви путници су у обавези да поседују негативан PCR тест, који је урађен у овлашћеној лабораторији. Све актуелне информације у вези са уласком у Уганду могу се пронаћи на интернет страници: https://www.health.go.ug/covid/

УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ 
Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати (за све емирате осим за Абу Даби). Двоструко тестирање (PCR-тест), пре путовања и по доласку у УАЕ није више обавезно за УАЕ резиденте, туристе и транзитне туристе који долазе из 60-так земаља, укључујући Србију. Они имају могућност да се тестирају у Србији (тест не старији од 48 сати) или по слетању на Дубаи аеродром. Налаз теста са аеродрома се добија у року од једног до два дана на мобилни телефон. У емирату Дубаи је обавезна самоизолација до добијања резултата теста са аеродрома. Праћење придржавања мере самоизолације се обавља преко мобилног телефона (обавезна инсталација Al Hosn апликације).
За улазак у Абу Даби је неопходан PCR тест,  не старији од 72 сата. Путници из земаља које су на ''зеленој листи'' и имају негативан тест  немају обавезу карантина. За путнике из осталих земаља је обавезан карантин у трајању од 10 дана и ношење GPS наруквице. По доласку у Абу Даби на аеродрому се ради додатно PCR тестирање. За оне који остају у Абу Дабију дуже од 6 дана непрекидно, обавезан је PCR тест шестог дана и још један дванаестог дана. Листа земаља на зеленој листи се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries 
Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза PCR или DPI теста. Такође, сви нерезиденти и резиденти УАЕ, који преко Дубаи аеродрома дођу у УАЕ и наставе копном ка Абу Дабију, на пункту ће добити наруквицу којом се прати обавезна самоизолација у трајању од 10 дана. Више информација о режиму уласка у Абу Даби се може наћи у слдећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

УЗБЕКИСТАН
Држављани Србије не могу да уђу у Узбекистан. Границе су затворене.

УКРАЈИНА
Држављани Србије могу да уђу у Украјину уколико поседују негативан PCR тест, не стaрији од 72 сата, и полису здравственог осигурања на трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини издату од стране осигуравајуће компаније регистроване у Украјини или осигуравајуће компаније која има представништво или уговорне односе са осигуравајућом компанијом – партнером на територији Украјине. Од обавезе поседовања PCR теста и осигурања су изузети: лица која имају стални боравак у Украјини, избеглице, запослени у дипломатско-конзуларним представништвима и представништва међународних мисија и организација акредитованим у Украјини и чланови њихових породица, возачи и чланови посада теретних возила, аутобуса у редовном и нередовном превозу, чланови ваздухопловних и поморских посада, речних бродова, чланови возних и железничких посада, припадници јединица оружаних снага држава чланица НАТО-а и држава чланица програма „Партнерство за мир“, који учествују у обуци јединица Оружаних снага. Деца, страни држављани, млађа од 12 година, морају поседовати само осигурање на трошкове лечења од COVID-19, али не и негативни PCR тест. Страни држављани са сталним боравком у Украјини подлежу самоизолацији у трајању од 14 дана и дужни су да инсталирају мобилну апликацију „Вдома“. Од обавезе самоизолације изузети су: лица млађа од 12 година, возачи и чланови посада теретних возила и аутобуса у редовном превозу, чланови посада ваздухоплова и бродова, речних бродова, чланови возних и железничких посада, особе које транспортују матичне ћелије ради трансплантације, особе са негативним PCR тестом, не старијим од 72 сата до преласка државне границе. Самоизолација се може прекинути пре истека периода од 14 дана у случају добијања негативног PCR теста, који је урађен након преласка државне границе. Тестирање није могуће обавити на граничним пунктовима. Улазак и излазак са територије Доњецка, Луганска, Крима и Севастопоља подразумева да страни држављани поседују полису здравственог осигурања на трошкове лечења од COVID-19. Наведена полиса осигурања није потребна страним држављанима са сталним боравком у Украјини, запосленима у представништвима међународних мисија и организација акредитованим у Украјини.

УРУГВАЈ
Држављани Србије не могу ући у Уругвај осим у изузетним случајевима и уз посебно одобрење које се тражи путем следеће е-мејл адресе: dnm-consultas@minterior.gub.uy. Страни држављани са сталним боравком у Уругвају могу ући у земљу уз претходну регистрацију и под условима наведеним на следећем сајту: https://www.gub.uy/tramites/creacion-usuario-gubuy-id-uruguay-auto-registro.

ФИЛИПИНИ
Држављани Србије не могу да уђу нити транзитирају на Филипине осим супружника и деце филипинских држављана и носиоца боравишне дозволе. Приликом доласка подлеже се медицинској евалуацији и врсти карантина који буде одређен. Пре путовања, потребно је контактирати најближу амбасаду Филипина.                

ФИНСКА
Држављани Србије не могу да уђу у Финску, осим лица која имају регулисан боравак. Транзит је дозвољен на аеродромима.
Дозвољен је улазак у Финску лицима са сталним боравком, члановима породица и емотивним партнерима финских држављана (без обзира на држављанство), као и лицима која долазе из одређеног броја европских и трећих држава (само есенцијална и путовања везана за посао). По уласку у земљу, сва лица (осим деце рођене после 2008. г. и превозника, на које се примењују посебне здравствене инструкције) која долазе из земаља високог ризика (са више од 25 нових случајева инфекције на 100.000 становника у последње две недеље; листа земаља и друге корисне информације доступне на: https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic) бивају усмеравана на здравствени преглед, који може укључивати и PCR тест (чак и у случају поседовања доказа о примљене две дозе вакцине) - одбијање прегледа може резултирати новчаном или казном затвора у трајању до три месеца. Путници и сами могу да закажу тестирање (бесплатно) путем линка: https://www.finentry.fi/en/. PCR тест није неопходан у случају поседовања доказа о прележаном вирусу у последњих 6 месеци или негативног резултата теста (PCR или антигенског) не старијег од 72 сата, као и у случају доласка из држава са мање од 25 нових случајева на 100.000 становника у последње две недеље. Неопходна је самоизолација у трајању од 14 дана, уколико се не ради други тест у Финској, или до добијања негативног резултата другог теста.
Детаљне информације доступне су на интернет адреси: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic.
Одговори финске граничне службе (на енглеском језику) на упите о режиму уласка могу се добити позивом на тел. +358295420100 или слањем имејла на адресу: rajavartiolaitos@raja.fi

ФИЏИ
Држављани Србије могу да уђу у Фиџи. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати. Такође, обавезан је карантин од 14 дана. 

ФРАНЦУСКА
Држављанима Србије који немају регулисан боравак у Француској или у некој од земаља ЕУ, није дозвољен улазак на територију Француске. Транзит преко аеродрома у Француској је могућ само уколико не подразумева напуштање међународне зоне и уколико не траје дуже од 24 сата. За путнике који долазе из Србије, обавезан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (осим за децу млађу од 11 година), као и након уласка самоизолација у трајању од 7 дана. Путницима који немају негативан PCR тест, не дозвољава се укрцавање у авион. 
Изузетно може бити дозвољен улазак за путнике из Србије који долазе у Француску ради вршења основне професионалне активности, студија, наставне активности или из медицинских разлога. За добијање специјaлне дозволе за улазак у Француску, надлежна је Амбасада Француске у Београду.
За више информација о режиму уласка у Француску, молимо да посетите интернет страницу Амбасаде Србије у Паризу: http://www.paris.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Režim_ulaska_u_Francusku_16_11_2020.pdf

ХАИТИ
Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена. 

ХОЛАНДИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у  Холандију осим лица имају регулисан боравак или потпадају под неки од изузетака од забране уласка. Дозвољава се улазак лицима која имају неодложну и хитну потребу да посете своје породице (неизлечива болест или у случају сахране), особама којима је потребна међународна заштита и особама које се примају из хуманитарних разлога. Лицима која потпадају под изузетак од забране путовања и која долазе из Србије се строго препоручује да буду у кућном карантину у трајању од 10 дана.
Лицима старијим од 13 година, која долазе авионом или бродом у Холандију, неопходно је да поред обавезујућег негативног PCR теста, не старијег од 72 сата, поседују и негативан резултат на брзом тесту на COVID-19 који мора бити урађен максимално 24 часа пре укрцавања на авион или брод. Уколико лице поседује негативан PCR тест који није старији од 24 часа није потребно да поседује и брзи тест.
Транзит је дозвољен.
Додатне информације о процедури уласка и изузецима од забране путовања могу се наћи у следећем линку: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19

ХОНДУРАС
Држављани Србије могу да уђу у Хондурас. Неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, или негативан брзи ковид тест. Такође, потребно је регистровати се у имиграционом институту (https://prechequeo.inm.gob.hn/Login).

ХРВАТСКА
Држављани Србије који у Хрватску путују из туристичких разлога и имају потврду о уплаћеном смештају у хотелу, кампу, код приватног изнајмљивача или у другом облику туристичког смештаја, или који су власници некретнина у Хрватској, као и особама које путују у Хрватску због неодложних личних/породичних разлога, пословних обавеза могу да уђу у Републику Хрватску уколико:

·         приложе потврду о негативном PCR тесту или брзом антигенском тесту, не старијем од 48 сати;

·         приложе потврду о вакцинацији за особе које су пре више од 14 дана примиле другу дозу вакцине;

·         приложе потврду о позитивном PCR тесту или брзом антигенском тесту којим се потврђује да се особа опоравила од вируса SARS-CoV-2, при чему је тест урађен у претходних 180 дана, а старији је од 11 дана рачунајући од дана доласка на гранични прелаз, или уз потврду лекара да је особа прележала COVID-19;

·         уз обавезу PCR или брзог антигенског тестирања одмах по доласку у Републику Хрватску (о властитом трошку), уз самоизолацију до добијања негативног резултата. У случају да тестирање није могуће обавити одређује се мера самоизолације у трајању од 10 дана.

Поред наведеног, приликом уласка у Хрватску, сви путници су у обавези да приложе и веродостојну документацију у сврху доказивања разлога путовања у Хрватску.

За лица у транзиту није потребан тест, али је неопходан доказ да је одобрен улазак у следећу земљу. Транзит не сме бити дужи од 12 сати.

Деца млађа од седам година којa путују у пратњи родитеља/старатеља изузета су од обавезе пoседовања негативног резултата PCR теста и самоизолације уколико родитељи/старатељи поседују негативан PCR тест или брзи антигентски тест, односно потврду о вакцинацији или преболелој болести COVID-19.

 

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА 
Држављани Србије могу са важећом визом да уђу у Централноафричку Републику или транзитирају. Није потребно тестирање. 

ЦРНА ГОРА
Држављани Србије могу ући у Црну Гору без поседовања негативног PCR теста преко свих граничних прелаза, уз поштовање здравствених мера, у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здрвље Црне Горе. 
Здравствено упозорење доступно је на свим граничним прелазима у Црној Гори и објављује се на интернет страници Министарства здравља и Института за јавно здравље Црне Горе. Образац здравственог упозорења можете преузети са ове интернет адресе:
хттпс://мзд.гов.ме/РесоурцеМанагер/ФилеДоwнлоад.аспx?рид=422471&рТyпе=2&филе=Обавје%Ц5%А1тење%20-%20здравствено%20упозорење%20ИЈЗЦГ%2011.01.2021.пдф 
Детаљи у вези са уласком страних држављана у Црну Гору се могу наћи у следећем линку: https://www.gov.me/naslovna

ЧАД
Држављани Србије не могу да уђу у земљу. Границе и аеродроми су затворени.

ЧЕШКА РЕПУБЛИКА
Држављни Србије не могу да уђу у Чешку Републику осим лица са регулисаним боравком. Изузетак су одређене категорије лица као што су: чланови породице чешких држављана; ако је улазак у интересу Чешке; хитне ситуације – унапред заказана медицинска интервенција, одазивање на позив државног органа; транзит кроз Чешку; радници у међународном транспорту; дипломате акредитоване у Чешкој и чланови њихових породица; као и партнери чешких држављана. Сва лица која долазе из Србије, као тамно црвене зоне, дужна су: да поседују RT-PCR тест, не старији од 72 сата; да се, пре уласка у Чешку, пријаве надлежном регионалном заводу за јавно здравље (по месту где бораве) и попуне електронски формулар који се може преузети путем следећег линка https://plf.uzis.cz/; да копију наведеног формулара презентују приликом контроле на граници, као и све време боравка у Чешкој; да се о сопственом трошку, тестирају на COVID-19, најраније 5. дана од дана уласка у Чешку, и, без одлагања, резултат теста доставе надлежном заводу за јавно здравље; морају бити у самоизолацији до добијања негативног резултата теста; обавеза ношења маске типа FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR траје 14 дана. Запослена лица и студенти имају обавезу да обавесте свог послодавца, односно образовну установу о боравку у тамно црвеној зони дужем од 12 часова.
Транзит кроз Чешку не сме трајати дуже од 12 сати. Сва лица у транзиту дужна су да поседују негативан резултат RT-PCR, не старији од 72 сата или антигенски тест, не старији од 24 сата. Све време трајања транзита важи обавеза ношења маске типа FFP2, KN95, N95, AS/NZ P2, DS FFR. Наведена обавеза не важи за транзит на аеродрому али важи за лица која копном настављају пут по доласку авионом у Чешку. Радници у међународном транспорту који преко Чешке транзитирају до Немачке у обавези су да, приликом уласка у Чешку, поседују негативан резултат RT-PCR/антигенског теста на COVID-19, не старији од 36 сати, односно за улазак у СРН не старији од 48 сати. 
Приликом доласка у Чешку, на медицинску интервенцију вантелесне оплодње, обавезно је тестирање на COVID-19 у Чешкој. У случају позитивног резултата теста урађеног у Чешкој, пару се одређује двонедељни карантин као обавезан, због чега ће бити онемогућен да обави медицинску интервенцију у планираном термину. Потребно је, пре поласка на пут, уплатити адекватно здравствено осигурање које покрива COVID-19.

ЧИЛЕ
Држављани Србије не могу ући у Чиле осим лица која имају стални боравак. Лица који имају стални боравак у Чилеу могу ући у земљу ваздушним путем искључиво преко међународног аеродрома Arturo Merino Benitez у близини Сантјага. Услов за укрцавање у авион је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Неопходно је имати одговарајуће одобрење које издају чилеанска дипломатско-конзуларна представништва, као и  здравствено осигурање којим је покривено и лечење од COVID-19 и које није испод вредности од 30.000 УСА долара. Приликом слетања у Чиле попуњавају се одговарајући формулари, укључујући тзв. формулар о праћењу кретања чији садржај се може наћи на следећој веб страници: https://www.c19.cl/formularios.html. Лица која имају одобрење за улазак подлежу обавезном карантину од 10 дана у специјално одређеним за то карантинским смештајима. Препоручује се резервација датог смештаја пре поласка на пут. У првих пет дана се обавља PCR тест и уколико је резултат негативан, остатак карантина може да се проведе у сопственом пребивалишту. Лица која долазе из земаља са високим степеном ризка имају обавезни карантин од 14 дана. Излазак из Чилеа је забрањен свим лицима, осим у ургентним и хуманитарним случајевима.

ЏИБУТИ
Држављани Србије могу да уђу у Џибути. Неопходан је негативан PCR тест. По доласку у Џибути ради се и брзи тест.

ШВАЈЦАРСКА
Држављани Србије не могу да уђу у Швајцарску Конфедерацију осим лица која имају регулисани боравак.
Лица која имају право да уђу из Србије у Швајцарску морају да најаве свој долазак попуњавањем пријаве на сајту https://swissplf.admin.ch/home, али само ако долазе авионом, аутобусом, возом или бродом. Путници који долазе из Србије авионом, мораjу да поседују и негативан PCR тест.
Од 22.фебраура 2021.г. путници који долазе из Србије морају унапред да најаве свој долазак на сајту https://swissplf.admin.ch/home, да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата (без обзира на превозно средство којим долазе) и да се подвргну десетодневном карантину (кућној изолацији), који може да се прекине негативним PCR тестом тек седмог дана од уласка у Швајцарску.
Више информација се могу наћи у следећем линку:  https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html 
Транзит је дозвољен за лица која поседују регулисан боравак у одредишној земљи у Шенгенском простору. У том случају, потребно је ставити на увид доказ о намери и могућности уласка у ту земљу.

ШВЕДСКА
Држављани Србије не могу да уђу у Шведску, осим лица која имају регулисани боравак најмање годину дана. Није дозвољен ни транзит преко аеродрома у Шведској. 
Сви страни држављани који улазе у Шведску морају поседовати негативан PCR тест, не старији од 48 сати. Од овог правила изузете су особе млађе од 18 година, као и лица која имају дозволу боравка у Шведској и лица запослена у сектору саобраћаја.

ШПАНИЈА
Држављани Србије не могу да уђу у Шпанију. Од наведеног су изузета лица са сталним или привременим боравком у Шпанији и земљама ЕУ и Шенгена, носиоци дуготрајне визе, студенти са одговарајаућом дозволом, дипломатско особље у циљу вршења дужности, висококвалификовани радници чији је рад неопходан и не може се одложити или обављати на даљину, укључујући учеснике спортских догађаја на високом нивоу, лица која путују из прописно акредитованих императивних породичних разлога и лица који документују разлоге више силе или потребе, или им је улазак дозвољен из хуманитарних разлога. Такође, изузета су и лица са боравком у земаљама - Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина, под условом да долазе директно из тих земаља.
Од 23. новембра је неопходан негативaн PCR тест, не старији од 72 сата за путнике који улазе у Шпанију из ризичних земаља ЕУ (црвена и сива зона) и 37 трећих земаља, међу којима је и Србија.
Сви путници морају да попуне здравствени образац пре уласка у земљу путем интернет адресе www.spth.gob.es или путем бесплатне апликације SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.