Званичан назив
РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Државно уређење
Парламентарна република
Главни град
Скопље
Датум успостављања билатералних односа
8. априла 1996. године

Политички односи

Политички дијалог фокусиран је како на билатерална питања тако и на јачање регионалне сарадње. Између две државе постоји пракса одржавања седница две владе. Заједно са Албанијом, две државе су промотери успостављања „мини шенген" зоне - четири слободе на Западном Балкану. Продубљен је и интензивиран ниво сарадње у бројним областима, као и континуирани политички дијалог и размене посета. ПР А. Вучић је присуствовао је инаугурацији председника СМ С. Пандаровског 2019. г; ПР С. Пендаровски је посетио Р. Србију 2019. г; ПВ З. Заев је присуствовао отварању последње деонице аутопута Коридора 10, 2019.г. у Грделици; ПВ А. Брнабић боравила је у званичној посети С. Македонији 2019. године; МИП Н. Димитров боравио је у званичној посети Р. Србији 2020. године.

 

Економски односи

Приоритети укупне сарадње се односе на инфраструктурно повезивање: завршетак Коридора 10, изградња гасне конекције Врање-Куманово (пројекат је још на нивоу идејног решења, без потписаног документа две стране), изградња железничке пруге (Будимпешта)-Београд-Скопље (2014. је потписан споразум између Кине, Србије, Мађарске и С.Македоније) и реконструкција и модернизација деоница пруге Београд-Ниш и Ниш-Прешево-граница са С.Македонијом. Реализован је пројекат изградње далековода Ниш-Штип, који је пуштен у рад 2016. (400 КВ, дужине 70 км). Окосницу чини трговинска сарадња и размена. У 2019. години, обим трговинске размене је износио близу 900 милиона (извоз је износио 673,9 мил. евра, а увоз 223,7 мил. евра.) У периоду јануар-новембар 2020.г. извоз је износио 582,6 милиона евра, док је увоз износио 197 милиона евра.

 

Уговорно стање

На снази су 53 билатерална уговора, од којих издвајамо:

Споразум о економској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније, потписан: 16.2.2015.

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније о узајамном признавању јавних исправа о стеченом образовању и о стручним, академским и научним називима, потписан: 21.2.2014.

Споразум између СЦГ и Р Македоније о заштити српске и црногорске националне мањине у Р. Македонији и македонске националне мањине у Србији и Црној Гори, потписан: 6.7.2004.

Споразум између Савезне Републике Југославије и Републике Македоније о социјалном осигурању, потписан: 29.12.2000.

Споразум између Савезне Владе Савезне Републике Југославије и Владе Републике Македоније о међународном друмском превозу путника и ствари, потписан: 4.9.1996.

 

Контакти

Линк Амбасаде Републике Србије у Скопљу: http://www.skopje.mfa.gov.rs

Линк Амбасаде Републике Северне Македоније у Београду: www.missions.gov.mk/belgrade

Одељење за суседне земље и Југоисточну Европу: Тел: 011/306 8280; Е-пошта: osz@mfa.rs