Званичан назив
РЕПУБЛИКА МАЛДИВИ
Државно уређење
Република председничког типа
Главни град
Мале
Шеф државе
Ибрахим Мухамед Солих (Ibrahim Mohamed Solih)
Министар спољних послова
Абдула Шахид (Abdulla Shahid)
Датум успостављања билатералних односа
1. март 1975. године

Политички односи

Односи Републике Србије и Републике Малдиви засновани су на пријатељству и сарадњи успостављеним у оквиру Покрета несврстаних и имају значајан потенцијал за унапређење у различитим областима, за шта постоји обострани интерес двеју држава.
Иако у претходној деценији између две државе није било размене званичних посета на највишем нивоу, као ни на нивоу министара спољних послова, последњих година дошло је до напретка у интензитету међусобних контаката. Током Малдивског партнерског форума, 17-18. јуна 2019, тадашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије З. Ђорђевић је, између осталих, имао разговоре са председником Републике Малдиви И.М. Солихом и председником малдивског Парламента М. Нашидом.

 

Економски односи

Економска сарадња није уговорно регулисана и веома је скромног обима.
У периоду јануар-новембар 2020. године остварена је укупна робна размена у вредности 489.000 евра, од чега је наш извоз 78.000 евра, а увоз 411.000 евра.
Робна размена у 2019. износила је 357 000 евра, од чега је наш извоз био 70 000 евра, а увоз 287 000 евра.

 

Уговорно стање -

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Њу Делхију покрива Републику Малдиви на нерезиденцијалној основи: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Висока комисија Републике Малдиви у Лондону (Велика Британија) покрива Републику Србију на нерезиденцијалној основи: https://www.maldiveshighcommission.uk/

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs.