Званичан назив
РЕПУБЛИКА ИТАЛИЈА
Државно уређење
Парламентарна република
Главни град
Рим
Шеф државе
Серђо Матарела (Sergio Mattarella)
Председник Владе
Ђорђа Мелони (Giorgia Meloni)
Министар спољних послова
Антонио Тајани (Antonio Tajani)
Датум успостављања билатералних односа
18. јануара 1879. године

Политички односи

Билатерални односи су веома развијени и високог интензитета. Стратешко партнерство између Србије и Италије успостављено је 13. новембра 2009. године у Риму приликом одржавања прве Заједничке седнице две владе. Током 2019. године обележено је 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства између Србије и Италије. Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије одржан је 21. и 22. марта 2023. године у Београду. Потпредседник Савета министара и министар спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антонио Тајани и министар одбране Републике Италије Гвидо Крозето боравили су у званичној билатералној посети Републици Србији 22. новембра 2022. године. Званичне билатералне посете претходног министра спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђија Ди Маја Републици Србији реализоване су 22. јуна 2022. године и  20. и 21. јуна 2021. године.  Тадашњи министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић посетио је Републику Италију, 31. марта и 1. априла 2021. године.

Економски односи

Република Италија је већ годинама један од водећих привредних партнера Републике Србије. У 2022. години је била трећи спољнотрговински партнер, треће највеће извозно тржиште за српске робе, четврти највећи партнер у увозу, дванаесто по значају тржиште за пласман услуга из Републике Србије и дванаести највећи страни инвеститор. Робна размена у 2022. години износила је 4.578,6 мил. евра. Највећи италијански инвеститори тренутно запошљавају у Србији  22 хиљаде  радника а са кооперантима тај број достиже и 50 хиљада.

У најзначаније инвеститоре спадају: FCA, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./DDOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac,Generali Group, Valy - Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea.

Уговорно стање

Са Републиком Италијом постоји 179 важећих споразума и 2 у поступку ратификације.

Међу најзначајнијима су:

Заједничка декларација о отпочињању стратешког партнерства између Републике  Србије и Републике Италије, потписана: 13.11. 2009.

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије о сарадњи у области одбране, ступио на снагу: 30.12.2019.

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Италије о сарадњи у области културе и образовања, ступио на снагу: 1.5.2013.

Контакти

Амбасада Р. Србије у Риму   

http://roma.mfa.gov.rs/cir/

Амбасада Италије у Београду

https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/

Одељење за суседне и земље Југоисточне Европе: тел: 011/306 - 8280, имејл: osz@mfa.rs