Званичан назив
РЕПУБЛИКА ИНДИЈА
Државно уређење
Федерална парламентарна република
Главни град
Њу Делхи
Шеф државе
Рам Нат Ковинд (Ram Nath Kovind)
Председник Владе
Нарендра Моди (Narendra Modi)
Министар спољних послова
Др Субраманјам Џаишанкар (Dr. Subrahmanyam Jaishankar)
Датум успостављања билатералних односа
5. децембар 1948. године

Политички односи

Односи Републике Србије и Републике Индије, базирани на блиским везама успостављеним у oснивачким данима Покрета несврстаних земаља, традиционално су веома добри и пријатељски. Карактерише их блискост ставова по бројним међународним питањима и обострани интерес за даље интензивирање политичког дијалога и унапређење сарадње у свим областима.
Председник Александар Вучић, тада у капацитету председника Владе Републике Србије учествовао је, 9-12. јануара 2017, на самиту "Vibrant Gujarat Global Summit" и имао састанак са премијером Републике Индије Нарендром Модијем.
Поводом обележавања значајног јубилеја – 70 година од успостављања дипломатских односа, у званичној посети Републици Србији, 14-16. септембра 2018, боравио је потпредседник Републике Индије и ex officio председавајући Савета држава, горњег дома Парламента Републике Индије, Венкаиа Наиду.
Ове две посете, током којих је потврђена блискост међусобних пријатељских веза двеју земаља, биле су прве на том нивоу у последње три деценије.
Последње посете на нивоу министра спољних послова размењене су током 2018. и 2019. године. Тадашњи први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић посетио је Републику Индију 1-4. маја 2018, док је МИП Индије Субраманјам Џаишанкар у званичној посети Републици Србији боравио 7-9. новембра 2019. године.
Председник Дома народа, доњег дома Парламента Републике Индије Ом Бирла, који је предводио индијску делегацију на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду од 13. до 17. октобра 2019, састао се, на маргинама овог скупа, са тадашњим председником Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић, 16. октобра 2019. године.

 

Економски односи

У периоду јануар-новембар 2020. године, робна размена између Републике Србије и Републике Индије износила је 155,63 мил. евра, од чега је извоз из Србије 9,33 мил. евра, а увоз из Индије 146,3 мил. евра. Укупна робна размена остварена у 2019. години износила је 158,34 мил. евра, од којих је наш извоз био 7,9 мил. евра, а увоз 150,44 мил. евра.
Највећа индијска инвестиција у Републици Србији је изградњa IТ парка у Инђији, у коју је „Embassy Group" из Бангалора уложила око 20 мил. евра.
Индијске компаније су највеће интересовање показале за индустрију трактора. "Sonalikа Group", највећи индијски извозник трактора, закључила је 2012. године уговор о стратешком партнерству са „Агромехаником" из Бољевца (монтажна линија за тракторе „Солис" пуштена је у рад 2014. године); компанија „Tractors and Farm Equipment Limited" (ТАFЕ; у саставу „Amalgations Group") купила је у априлу 2018. Индустрију машина и трактора (ИМТ) Београд; док „Маhindra Group" oд 2007. сарађује са „Агропанонком", која је генерални заступник индијске компаније за наше тржиште.
„CG Group India" уложила је 9 мил. евра у фабрику резанаца у Руми, која је свечано отворена 5. октобра 2017. године. Исте године „Samvardhan Mothersen Group" преузела је финску компанију „PKC Wiring Systems", која послује у Смедереву, а компанија „Excel Industries Limited" (која је део „Excel Group" са седиштем у УАЕ) купила је фабрику „Блок Сигнал" из Ниша, која производи железничку и комуналну опрему.

 

Уговорно стање

Споразум о трговинској и економској сарадњи између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Индије, потписан 07.02.2006. године (Службени гласник Републике Србије – Међународни уговори бр. 102/07)

Уговор између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Индије о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину, потписан 07.02.2006. године (Службени гласник Републике Србије – Међународни уговори бр. 102/07)

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индије о сарадњи у области пољопривреде и сродним секторима, потписан 03.03.2009. године (Службени гласник Републике Србије – Међународни уговори бр. 1/10)

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индије о сарадњи у области културе, уметности, младих, спорта и медија, потписан 03.05.2018. године (Службени гласник Републике Србије – Међународни уговори бр. 15/18)

Споразум о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе Републике Индије, потписан 15.09.2018 (Службени гласник Републике Србије – Међународни уговори бр. 2/19)

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Њу Делхију http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Амбасада Републике Индије у Београду https://www.eoibelgrade.gov.in/

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs