Званичан назив
ГРУЗИЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Тбилиси
Шеф државе
Саломе Зурабишвили
Председник Владе
Иракли Гарибашвили
Министар спољних послова
Илиа Дарчиашвили
Датум успостављања билатералних односа
26. јун 1995. године

Политички односи

Односи са Грузијом су традиционално пријатељски и добри, засновани на верској, културној и историјској блискости. Политички дијалог је у последње три године интензивиран.
Тадашња председница НС РС М. Гојковић присуствовала је свечаној инаугурацији председнице Грузије С. Зурабишвили у Тбилисију, 16. децембра 2018.
ПВ А. Брнабић је учествовала на 5. ОГП Самиту (Open Government Partnership Summit), у Тбилисију, 17-18. јула 2018. Током посете сусрела се са тадашњим председником Г. Маргвелашвилијем, премијером М. Бахтадзеом и председником Парламента Грузије И. Кобахидзеом.
Тадашњи ППВ и МСП Р. Србије И. Дачић је боравио у званичној посети Тбилисију 24. априла 2019. и том приликом је, поред сaстанка са домаћином МИП Грузије Д. Залкалианијем, остварио сусрете и са председницом С. Зурабишвили, тадашњим премијером М. Бахтадзеом и замеником председника Парламента Грузије Г. Волским.
Српско-грузијске везе биле су снажне још почетком 20. века. Представник грузијске краљевске династије Теимураз Багратион Мукранели служио је у Југословенској краљевској војсци 30-их година 20. века, а био је и запослен у Народној банци Краљевине Југославије. Након Другог светског рата, Т. Б. Мукранели је, као југословенски дипломата, упућен на службу у Париз, потом Лондон и Женеву. Супруга Теимураза Багратиона Мукранелија била је Катарина Рачић, унука Николе Пашића.

 

Економски односи

Постоји обострани интерес и простор за унапређење економске сарадње. 

Током 2021. остварена је робна размена у укупном износу од 59,557 милиона УСД (50,900 милиона евра), од чега је наш извоз износио 59,164 милиона УСД (50,558 милиона евра), а увоз из Грузије 393 хиљаде евра УСД (342 хиљаде евра). Укупна спољнотрговинска размена у 2020. је износила 5,186 милиона евра, од тога извоз Републике Србије 5,036 милиона евра (пад извоза за 26,66% у односу на 2019), док је увоз износио 150 хиљада евра (пад увоза за 76,82% у односу на 2019). Укупна спољнотрговинска размена у 2019. је износила 7,514 милиона евра, од тога извоз Републике Србије 6,867 милиона евра, док је увоз износио 647 хиљада евра (пораст нашег увоза за 710% у односу на 2018).

Наши извозни производи су: гуме за путничка возила «Тигар», бурад, пиротехничка средства, цигарете, лекови, кукуруз, саднице. Главни грузијски извозни производи су: руде, вино, вода и воће, а готово све остало се увози.

 

Уговорно стање

До сада је потписано укупно 11 билатералних уговора између Р. Србије и Грузије, међу којима се, по значају, издвајају:

  • Уговор о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину;
  • Споразум о укидању виза за носиоце обичних пасоша.

У плану је потписивање неколико међудржавних споразума са грузијском страном у наредном периоду.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Кијеву: http://www.kiev.mfa.gov.rs/

Амбасада Грузије у Атини: http://greece.mfa.gov.ge

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију
Тел: 011/306-8349; Е- пошта: orev@mfa.rs