АМБАСАДОР ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ

01. јун 2022.
На почетку предавања амбасадора Исламске Републике Иран, Њ.Е. Рашида Хасанпура и присутне поздравили су руководилац Дипломатске академије амбасадор др Марина Јовићевић и државни секретар МСП Немања Старовић, који је такође присуствовао предавању.

Излагање амбасадора Хасанпура на тему: Спољна политика Исламске Републике Иран и развој односа и сарадње са Републиком Србијом било је подељено у две тематске целине: спољна политика Ирана и билатерални односи са Републиком Србијом.

Током првог дела предавања Р. Хасанпур је упознао присутне са основним постулатима спољне политике своје земље, који су формирани након револуције 1979. године и која се  темељи  на принципима очувања независности, као и слободи деловања и одлучивања у међународним оквирима. Говорио је такође о значају добросуседских односа међу земљама Блиског истока, тероризму и другим изазовима у региону, чија решења Иран види у конструктивној сарадњи.

У фокусу другог дела предавања били су билатерални односи Р. Србије и ИР Иран, као две традиционално пријатељске земље, између којих не постоје отворена питања, чији односи су засновани на обостраном разумевању и доброј сарадњи у готово свим сферама. Нагласио је да су успешним билатералним  односима умногоме допринела узајамна залагања лидера двеју држава да се сарадња Србије и Ирана додатно унапреди. Посебно се захвалио Министру спољних послова Николи Селаковићу и председнику Републике Србије Александру Вучићу на континуираној посвећености развоју односа између Србије и Ирана. Такође је истакао да за њега представља велику част присуство државног секретара Немање Старовића предавању, који је обраћање амбасадора Хасанпура оценио као садржајно и изузетно корисно.
 
Након предавања,  које је одржано на персијском језику, уз консекутивни превод, амбасадор Ирана је одговарао на бројна питања присутних.

Поред полазника Дипломатске академије и запослених у МСП предавању су присуствовали и сарадници амбасадора Хасанпура: Содаиф Атаеи, трећи секретар и Мохамад Реза Мотаги, преводилац за персијски и српски језик у Амбасади ИР Иран.