Традиционалнo добра сарадња Србије и Словеније

21. мај 2024.
Генерални секретар Министарствa спољних послова Душан Козарев састао се данас са амбасадором Републике Словеније у Београду, Њ. Е. Дамјаном Бергантом, са којим је разговарао o сарадњи две државе на билатералном нивоу.

Козарев и Берхант су оценили да Србија и Словенија имају традиционално добре и пријатељске односе, који постоје не само између две државе, већ и између два народа.

Саговорници су се сагласили да се, узимајући у обзир да су Србија и Словенија, као државе у саставу некадашње Југославије, припадале истом правном и друштвеном систему, намеће потреба и данас за разменом добрих пракси и искустава између две земље.

Говорећи о путу Србије ка ЕУ и изазовима са којима се Србија данас суочава на унутрашњем и међународном плану, Козарев је указао да су Србија и Словенија сагласне у вези са многим темама, као и да генерално не постоје нерешива отворена питања, која би нарушила будућу сарадњу.

Амбасадор Берхант је истакао да можда понекад постоје различити погледи на одређена међународна питања, али да то, свакако, не значи да Србија и Словенија не могу да сарађују и размењују своја искуства у свим областима.

Саговорници су навели да је један од приоритета у наредном периоду и именовање новог амбасадора Републике Србије у Републици Словенији, истичући важност потребе постојања дипломатских односа на највишем нивоу између две државе.